marți, 31 octombrie 2017

Monografia satului Dăneştii Chioarului, judeţul Maramureş

  

 În anul Domnului 2017, ziua 29 octombrie, cea mai lungă din an (25 de ore) s-a organizat, cu tactică de ceasornic, un important eveniment cultural la Biserica Ortodoxă Dăneştii Chioarului. Duminică o ploaie rece de toamnă-iarnă care s-a oprit cu circa 2 ore înainte de începerea vecernei de la orele 15,30, biserica fiind arhiplină: preoţi invitaţi, musafiri poftiţi, oficialităţi ale administraţiei locale, foşti şi actuali, se cântă o cântare religioasă. La ora menţionată intră Înalt Preasfinţitul Iustin. După terminarea rânduielilor de vecernie. Distinsul moderator, domnul dr. Profesor şi director la Biblioteca Judeţeană Maramureş,  Teodor Ardelean, aduce la cunoştinţă căci Nicolae Bud, fiu al comunei Mireşu Mare, al satului Dăneştii Chioarului, şi-a implinit un vis numit dorinţă de a scrie o Monografie a satului. Realizarea acestei lucrări a durat aproape doi ani, cu muncă de cercetare, apare la Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, cu sprijinul neobosit a celor doi doctori autori: preot Codrea Florin şi prof. Lăuran Cozmin. Nicolae Bud a mulţumit tuturor pentru colaborare, ba chiar şi dragilor lui consăteni pe care îi poartă în inimă oriunde ar fi.
         Spunea părintele Florin Codrea căci trebuiau cuprinse crâmpeie ale satului Dăneştii Chioarului, noi trebuind să ştim de unde venim şi încotro ne ducem. Mamele noastre ne dau sens vieţii noastre. Demnitatea unui OM, iată ce frumos îndemn trebuia menţionat, ba chiar a rugat pe Dăneşteni să-l primească ca şi pe un membru al comunităţii, această carte fiind o onoare şi pentru comunitate cât şi pentru distinsul autor.
         A luat cuvântul un alt fiu al satului, inginerul silvic şi epigramist Bud Nistor, vădit emoţionat, mulţumindu-le tuturor, şi anunţă că a adus 100 de cărţi personale în dar.
       Primarul ing. Ioan Mătieş a avut un îndemn metaforic: „Cine fură învăţătură de la alţii se numeşte OM cinstit!” De curând, în 25 octombrie, domnul Nicolea Bud a adus în comunitate pe distinsul academician şi om de cultură Răzvan Teodorescu cu ocazia Zilei Armatei Române.
       În cuvântul său, Înalt Preasfinţitul Iustin, Episcopul Sătmarului şi Maramureşului nu a uitat să spună căci dr. Nicolae Bud a vrut să se vindece de Dor prin realizarea acestei monografii.
        A urmat o agapă reuşită la Centrul Cultural datorită tinerelor şi harnicelor socăciţe din Dăneştii Chioarului.


                                                        A consemnat  ec. Ioan Ardusădan,

                                                               30 octombrie 2017


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu