marți, 15 mai 2018

Nu mai există discursuri, există doar replici

Este de observat că în ultima perioadă a dispărut cu totul  discursul politic, bine închegat, coerent, cu o direcţie clară. Politicienii se mărginesc să dea replici. Când nu le ies în cale jurnaliştii, scriu pe facebook câteva fraze. Regula generală este să atace pe cineva, să ia la mişto, să ironizeze după cât le permite talentul. Istoria cu siguranţă nu va reţine nimic din aceste nimicuri.
Dacă s-ar pescui din noianul de declaraţii politice nu perlele, nu gafele, ci lucrurile bune pe care le spun politicienii probabil s-ar ajunge la concluzia că există totuşi o direcţie comună spre care tinde întreaga societate.
Astfel dacă reţii un 5% din ce spune preşedintele Iohannis, alte cinci procente din ce spun preşedinţii celor două camere ale parlamentului, dacă mai pui câte un procent de ici de colo s-ar aduna un săculeţ de idei care ar putea constitui fundamentul unui proiect de ţară. Nu este vremea marilor proiecte. Este vremea mărunţişurilor şi dacă asta se poartă toată lumea se străduieşte să mărunţească realitatea pentru a simţi că este parte componentă a lumii politice.
Dacă se întâmplă să nu stai cu ochii larg deschişi în faţa televizorului, dacă nu răsfoieşti un ziar în 24 de ore trăieşti în altă lume. Când te întorci, după o absenţă de o zi-două nu mai eşti la curent cu bombele.
Asta înseamnă azi să fii informat? Sau există ceva mai profund decât replicile acide, şicanele, atacurile la persoană? De la primii oameni în stat se aşteaptă să traseze direcţii, să proiecteze un viitor mai bun pornind de la datele prezentului. În linii mari acesta ar trebui să fie datoria şi obligaţia fiecărui politician.
Dar să luăm un exemplu. Ieri a avut loc un eveniment care ar putea schimba foarte multe lucruri. Este vorba despre vizita pe care o face preşedintele PNL în Germania. Ludovic Orban se va întâlni şi cu Angela Merkel. Cum Germania este motorul UE, având în vedere şi o chestiune subiectivă, faptul că preşedintele României este de origine germană, ne-am aştepat din partea celei mai dezvoltate ţări din Europa la un sprijin ceva mai consistent. În acest context ar fi deosebit de interesant discursul liderului PNL. Suntem la fel de interesaţi de declaraţia cancelarului Merkel.
  Cum amândoi sunt liderii unor partide care fac parte din familia partidelor creştin democrate, a popularilor europeni, ne aşteptăm ca mai micul partid din România să primească asistenţă din partea uriaşului Partid Creştin Democrat din Germania.
Putem bănui că vizita a fosta aranjată sau facilitată de preşedintele nostru german. Prin urmare cu această ocazie s-ar putea rememora întâlnirile dintre preşedintele Klaus Iohannis cu înalţi oficiali germani. Ce declaraţii s-au făcut, cum au fost respectate promisiunile reciproce? În sfârşit, nu se mai poartă aşa ceva. Politica se manifestă doar în direct. Ce este valabil azi, nu mai înseamnă nimic mâine.
S-a încetăţenit ideea că politienii români sunt altfel decât cei străini. În realitate sunt la fel. Ceea ce îi deosebeşte este respectul şi teama faţă de lege. Pe când la noi există doar teamă, în alte părţi există respect.
Aceasta este, totuşim o chestiune marginală. Boala cea mai gravă a clasei politice este că nu mai practică discursul,  un discurs însemnând un program, reducând totul la replici.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu