vineri, 18 mai 2018

Noaptea Muzeelor în Baia Mare

Sâmbătă, 19 mai, va avea loc cea de a 14-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor, care va fi marcată în peste 200 de instituţii culturale şi organizaţii din ţară. În Baia Mare, toate muzeele vor avea program prelungit. Cu toate acestea, unele au anunţat deja că vor fi solidare cu colegii din ţară care vor protesta împotriva condiţiilor proaste de muncă, lipsei echipamentelor şi a şi disfuncţionalităţilor cu care se confruntă angajaţii din muzee. O altă noutate a acestei ediţii a Nopţii Muzeelor o reprezintă aplicaţia Questo, prin care vizitatorii pot beneficia de ghid virtual interactiv pentru tururi în peste 30 de instituţii culturale din România. (Sursa, AICI). 


Muzeul Judeţean de Artă “Centrul Artistic Baia Mare”

 Program de vizitare 18,00 - 22,00
(intrarea ultimului vizitator se face la 21,30)
          ·      Expoziția permanentă: «Centrul Artistic Baia Mare. Repere Europene între tradiție și inovație»;
·     Expoziția temporară: «INfinit, INcolor. Motivul antropomorf în grafica băimăreană»;
·     Ciclul de micro-expoziții «Lucrarea lunii» - Mai 2018: ”Simon Hollósy- Amurg (1918)”;
·      Ciclul de micro-expoziții «Capodopere ale picturii românești: Epaminonda Bucevschi, Dante (1874?)»;
·      «Nocturne Abstracte» Moment muzical contemporan, compozitor Darie NEMEȘ BOTA (începând cu ora 19,30):
§  «Tanecaniți» (duduk și muzică electronică);
§  «Morris dances» (percuție)
§  «Aerogliphs» (fluiere bandă și live electronics);
§ «țurulum» (duet de percuție / teatru instrumental).

Cu ocazia Nopții Muzeelor 2018, Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» a încheiat o colaborare cu fondatorii Questo și pune la dispoziția vizitatorilor prin intermediul aplicației un tur interactiv al muzeului, construit ca un traseu ghidat de indicii și ghicitori. Aplicația poate fi descărcată gratuit din AppStore și Google Play.
Momentul muzical contemporan «Nocturne Abstracte»,compus de Darie NEMEȘ BOTA și interpretat alături de percuționistul Lucas BRAN, îmbină instrumentele convenționale cu cele tradiționale și neconvenționale din colecția etnologului, etnomuzicologului și compozitorului Iosif Herțea. O incantație nocturnă, o suită de simboluri, semnale și intervenții percutante ce pot exista independente de lumea reală doar în prezența întunericului: aici nu se vede, se ascultă. 
Noaptea Muzeelor 2018 la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» va avea program scurt, până la 22,00,  din cauza solidarizării sale cu protestul inițiat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România. 

Noaptea voastră, a comunității, să fie și noaptea noastră, a oamenilor din muzee.

 Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare



Muzeul Satului va fi deschis pentru public până la ora 20, iar Clădirea pavilionară (Teatrul de vară ) până la miezul nopții. 


Program :
Vizitarea expoziţiilor “Lemnul în comunităţile tradiţionale” şi “Ceramica – moştenire culturală a municipiului Baia Mare”;
Vizitarea expoziţiei itinerante “Sat şi societate 1918 - 2018”, realizată în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional Moldova - Iaşi şi Muzeul Judeţean «Alexandru Ştefulescu»  Gorj
Ora 19.00 - Recital susínut de elevi ai Colegiului de Arte Baia Mare, coordonaţi de prof. Dirijor Dorin Chereji
Ora 22.30 – Recital de poezie susţinut de actorul Claudiu Pintican


Muzeul  vă așteaptă și cu surprize virtuale pe care le veţi descoperi descărcând pe telefonul mobil sau tabletă aplicatia Questo 
http://onelink.to/questo.

Acces gratuit între orele 18 - 24.


Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş



De ”Noaptea Muzeelor”, în intervalul orar 18.00-24.00, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş (Baia Mare, str. Monetăriei 1-3) invită publicul să viziteze gratuit expoziţiile permanente și temporare:
„Minerit şi civilizaţie în Maramureş”
„Călătorie în universul Ceasului”
„Comori ale Epocii Bronzului în Nordul Transilvaniei”
„Mari civilizaţii ale Antichităţii”
În același interval orar, Bastionul Măcelarilor (Baia Mare, Piaţa Izvoarelor, nr.1) monument istoric de secol XV, aflat în patrimoniul muzeului, își aşteaptă publicul să admire expoziția de tablouri ”Baia Mare în anii Hollósy”, creații ale Cercului de pictură ”Hollósy Simon” al Uniunii Armenilor din România, Sucursala Baia Mare.
Din respect pentru publicul vizitator colectivul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a decis să nu boicoteze evenimentul ”Noaptea Muzeelor”, dar se alătură protestelor colegilor din alte muzee din țară pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la subfinanțarea actului cultural, la condițiile de muncă și la nivelul de salarizare. În semn de solidaritate și protest angajații muzeului vor purta brasarde albe.

Muzeul de Mineralogie Baia Mare


Ziua Internațională a Muzeelor – Vineri, 18 mai 2018
Orar: 
09:00 – 17:00 – accesul gratuit (ultima intrare 16:30)


Noaptea Europeană a Muzeelor – Sâmbătă, 19 mai 2018
Orar: 09:00 – 17:00 – program obișnuit (ultima intrare 16:30)
18:00 – 24:00 – accesul gratuit (ultima intrare 23:30)
– Vizitarea expoziției de bază
– Vizitarea expozițiilor temporare:
„Pastel”, – expoziție cu o tematică dedicată primăverii;
„Percepții senzoriale inedite – fascinația cristalelor” – expoziția se adreseasă și persoanelor cu dizabilități de vedere;
„Calcedonii din România” – expoziție ce prezintă exemplare deosebit de frumoase de calcedonie provenite doar din țara noastră mai precis din colecțiile domnului Doru Toda și ale Muzeului de Mineralogie Baia Mare.
– Proiecție de filme documentare de specialitate
Ora 21:00 – Concert muzică Folk cu Monica Duma, Adrian Vezentan, Sabin Moroșan (tobe) şi poezii recitate de actorul Claudiu Pintican – Preşedintele Teatrului Ararat

Complexul Astronomic Baia Mare


Programul Activităţilor :
18.00  - 21.00 – “Zborul”: Atelier creativ-educativ: desenăm, colorăm, modelăm şi ne jucăm!
18.00  - 24.00 – “Cosmos”: filme documentare cu tematică astronomică diversă;
18.00 – 24.00 – “Con - tur”: vizitarea expoziţiilor permanente şi temporare;
18.00, 19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00 – “Cosmos” – spectacol de planetariu;
21.30 – 24.00 – Observaţii astronomice nocturne – “Steaua fără nume” (programul depinde de un cer senin în seara de 19 mai 2018).
Intrarea liberă.

Parteneri : Asociaţia Team for Youth, Palatul Copiilor Baia Mare, Centrul pentru Excelenţă în Astronomie al Colegiului Naţional “Vasile Lucaciu”.
Notă: În acest an, evenimentul Noaptea Muzeelor de la Complexul Astronimic Baia Mare se adresează în mod special băimărenilor care nu au vizitat Planetariul de ceva vreme şi care pot folosi această ocazie pentru a vedea ce este nou. Fără să fie spectaculos, programul din acest an este mai degrabă o invitaţie de a reveni într-o zi obişnuită, când magia «planetariului» este mai intensă şi cu toţii putem fi COSMOS mai pe îndelete. Sperăm ca timpul să fie favorabil şi observaţiilor astronomice cu telescopul.

Informaţiile au fost furnizate de cele cinci instituţii muzeale din Baia Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu