marți, 17 aprilie 2018

Stiati ca Evaluarea Nationala NU este obligatorie pentru clasa a II-a, clasa a IV-a si clasa a VI-a?!



Atentie, parinti: prezenta la Evaluarea Nationala NU este obligatorie pentru clasa a II-a, clasa a IV-a si clasa a VI-a. Informatia a fost confirmata in mod oficial de catre reprezentantii Ministerului Invatamantului, care nu au facut altceva decat sa reia ceea ce prevede Legea Educatiei: prezenta elevilor NU este obligatorie la aceste examene de evaluare.

In ultimele zile am primit tot mai des, din partea parintilor, mesaje despre examenele de Evaluare Nationala, repetandu-se, sub mai multe forme, intrebarea "de ce trebuie sa ne obligam copiii sa dea aceste teste?"

Sunt diverse opinii despre utilitatea sau inutilitatea examenelor de evaluare nationala si nu vom lua partea niciuneia dintre tabere. Fiecare are argumentele sale, mai bune sau mai putin bune. Vrem sa facem, insa, o precizare pentru acei parinti interesati:
 Prezenta la Evaluarea Nationala NU este obligatorie pentru clasa a II-a, clasa a IV-a si clasa a VI-a!

Conform legislatiei in vigoare, elevii pot, sau nu, sa se prezinte la aceste examene, la fel cum notele de la evaluarile nationale pot, sau nu, sa fie trecute in catalog. Alegerea le apartine elevilor, in ambele cazuri.

O situatie elocventa s-a petrecut anul trecut in Craiova. Elevii unei clase de la Colegiul National "Fratii Buzesti" au ales sa NU dea Evaluarea la clasa a II-a. Parintii acestor copii au decis ca nu este cea mai buna perioada pentru copiii lor sa dea acest test, motivand ca, fiind in apropiere de Paste, copiii sunt prea obositi. Drept urmare au anuntat scoala ca nu il vor da.

"Invatatoarea a facut o sedinta cu parintii pentru a le prelucra metodologia de evaluare pentru clasa a II-a. La respectiva sedinta, care a avut loc pe 6 aprilie, s-a incheiat un proces-verbal prin care parintii au semnat ca nu vor ca micutii sa participe la evaluare. Au motivat ca nu este perioada potrivita, pentru ca sunt prea obositi si au semnat un tabel", a precizat directorul Colegiului "Fratii Buzesti", Carmen Stefanescu.

Ce s-a intamplat mai departe? Ei bine, 25 de copii din acea clasa NU au dat Evaluarea la clasa a II-a.

"Dupa ce invatatoarea ne-a prezentat situatia am convocat si noi parintii. Am avut o sedinta civilizata, prin care le-am explicat ca aceasta evaluare se face pentru a vedea cum si-au insusit cei mici cunostintele, daca mai este ceva de remediat. Raspunsul dumnealor a fost ca sunt de acord sa existe si acest tip de evaluare, dar nu vor sa se aplice la clasa unde invata copiii lor. Au mai spus ca, asa cum la examene nationale precum evaluarea nationala sau bacalaureat, prezenta nu este obligatorie, nici la aceste testari nu este obligatorie. Nu puteam interveni in nici un fel. Singurul lucru pe care l-am facut a fost ca in ziua evaluarii sa ducem testele la clasa invatatoarei, care le-a refuzat, tinand cont de cererea parintilor. Cum parintii sunt partenerul scolii si reprezentantii legali ai copiilor, s-a tinut cont de solicitarile respective", a explicat Carmen Stefanescu.

Ce spune Ministerul Invatamantului despre acest caz? Ei bine, spune ca Evaluarea la clasa a II-a NU este obligatorie si ca elevii pot alege sa NU dea testarea.

"Nici Legea educatiei si nici metodologia pentru evaluarea nationala la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a nu prevad ca este obligatorie prezenta elevilor. Aceste evaluari se organizeaza pentru a monitoriza pregatirea elevilor pana la examenul de clasa a VIII-a si pentru a recupera acolo unde este necesar. De altfel, si la evaluarea nationala de la clasa a VIII-a participa doar elevii care vor sa ajunga la un liceu de top. Probabil ca parintii nu vor sa stie nivelul de pregatire al copiilor de la clasa respectiva, dar asta nu are nici un efect negativ asupra incheierii situatiei scolare a copiilor. Este doar o evaluare dupa model standard. Un elev care evita aceste evaluari ajunge sa nu isi cunoasca nivelul de pregatire", a precizat reprezentantul Biroului de Presa al Ministerului Educatiei Nationale pentru Gazeta De Sud.

In concluzie, este bine de stiut ca daca nu vreti ca ai dumneavoastra copii sa dea examenele de Evaluare pentru clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, nimic nu ii obliga.

Autor. Ion Andreea

Sursa: PortalInvatamant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu