duminică, 15 aprilie 2018

Sorina Pintea: „10% din angajaţii din sănătate riscă să aibă salarii diminuate, soluţiile le-am prezentat acum o lună”


 Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a afirmat, vineri, dupa intalnirea cu sindicalistii din sistem, ca aproximativ 10% din angajatii din sistemul sanitar risca sa aiba salarii mai mici, dar a subliniat ca exista o prevedere legala prin care aceasta problema poate fi solutionata de catre managerii spitalelor, informeaza AGERPRES.

“Aproximativ 10% din (angajatii din, n.r.) sistemul sanitar (vor avea salarii mai mici – n.r.). Eu am calculat procentual, pentru ca Ministerul Sanatatii este ordonator principal de credite pentru 60.000 de persoane. Pentru 200.000 de persoane ordonatori principali sunt autoritatile locale. (…) Sunt niste situatii punctuale care trebuiau rezolvate, pentru ca era foarte clar: atata vreme cat pana la 1 martie a fost in vigoare un regulament de sporuri, care spunea ca sporul maxim este 100% si se aplica la salariul din ianuarie; au venit categorii de personal (…) carora li s-a aplicat un spor mai mic – era clar ca vor fi scaderi de venituri. Solutiile le-am prezentat inca de acum o luna sindicatelor”, a precizat ea.

In acest sens, ministrul a explicat ca, pentru a acoperi pierderile de venit in cazul personalului auxiliar, se pot acorda stimulente in limita a doua salarii minime brute pe tara.

“Aceste categorii de salariati nu beneficiaza de cresterea salariului de incadrare pana in 2022, asa cum beneficiaza medicii si asistentele medicale. Pentru ca aceste pierderi sa fie acoperite, adica fata de nivelul lunii februarie, exista in legea 95, legea salarizarii, o prevedere care spune ca spitalele pot acorda stimulente in limita a doua salarii minime brute pe tara. Aceasta prevedere exista. Eu am spus inca de acum o luna ca exista. Pentru fiecare angajat, pe luna, exista aceasta prevedere (…) pentru a compensa aceste pierderi de venituri care exista la anumite categorii, respectiv personal auxiliar”, a precizat Sorina Pintea.

Ea a subliniat ca in calitate de ministru al Sanatatii trebuie sa aplice legea, dar si ca spitalele care sunt conduse eficient vor putea acorda compensarea.

“Acum vom vedea exact cine gestioneaza sau nu bine un spital. Pentru ca, pana la urma, un spital care are cheltuiala de personal pana in 70% se incadreaza foarte bine si poate sa dea aceste completari, stimulente, linistit. Pentru ca stimulentele nu se dau la tot personalul, ci personalului care pierde fata de venitul din februarie, tocmai pentru a putea echilibra lucrurile. Aici vom vedea fiecare cum se gospodareste”, a precizat ministrul.

Totodata, Sorina Pintea a atras atentia asupra faptului ca exista in spitalele din Capitala medici care castiga intre 15.000-22.000 de lei net, fara veniturile din garzi.

“Cred ca in ultima perioada am discutat cu foarte multi manageri de spitale, peste o suta. (…) Spitalele din subordinea Ministerului Sanatatii au probleme cu incadrarea in aceasta limita de 30%, prevazuta de lege, pentru ca in subordinea Ministerului Sanatatii sunt spitalele mari care au si sporuri foarte mari. Vor acoperi pentru personalul care pierde la venituri. Nu pierde tot personalul. Sa nu uitam ca exista in spitalele din Capitala medici care castiga intre 15.000-22.000 de lei net, fara veniturile din garzi. In momentul in care Guvernul a dat aceasta lege a salarizarii a spus foarte clar: dorim sa ne pastram medicii in tara, personalul medical”, a precizat ea.

Ministrul a mentionat ca va da o circulara pentru a informa toate spitalele despre posibilitatea acordarii stimulentelor.

“Eu spun ca pot sa aplice o lege care este in vigoare, ca sa poata compensa niste pierderi de venituri, pentru infirmieri, ingrijitoare de curatenie, brancardieri. Este vorba de a se gospodari fiecare. Ministrul Sanatatii trebuie sa aplice o lege, la fel si spitalele din subordine, indiferent de modul de subordonare. (…) Eu voi da aceasta circulara (referitoare la posibilitatea acordarii de stimulente in limita a doua salarii minime brute pe tara – n.r.) pentru ca am avut o discutie cu sindicatele. Au agreat acest tip de rezolvare pe moment, iar pe de alta parte vom relua discutia finantarii spitalelor in functie de categoria de clasificare a lor”, a declarat Pintea.


Ministrul a confirmat si faptul ca la propunerea sindicatelor va fi regandit regulamentul de sporuri, pe categorii de spitale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu