miercuri, 21 martie 2018

Proiectele transfrontaliere comune au fost discutate la Consiliul Județean cu o delegație din Ivano Frankinvsk


 Marți, 20 martie 2018, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a primit în cabinetul său o delegație din Regiunea Ivano Frankivsk, alcătuită din Oleh Liuteiy, președintele Administrației raionale de stat Verhovina, Regiunea Ivano Frankivsk; Mexailo Neceai – director al Parcului Natural Verhovina; Serhei Basarab, vicepreședintele Regiunii Ivano Frankivsk și Vasile Popovici, președintele Fundației Uniunea Huțulilor din România. Oaspeții ucraineni au sosit în județul nostru pentru a discuta cu șeful administrației județene despre proiecte transfrontaliere comune.
Serhei Basarab, prim-vicepreședinte  al Regiunii Ivano Frankivsk, membru al Consiliului  Europei a prezentat obiectivele vizitei delegației ucrainene. Astfel, reprezentanții regiunii Ivano-Frankvisk, respectiv al raionului Verhovina au precizat că doresc să susțină dezvoltarea durabilă a comunităților reprezentate, prin accesarea finanțărilor disponibile în această perioadă programatică, în mod special cele derulate sub umbrela Programului ENI CBC 2014-2020 România-Ucraina, alături de parteneri strategici precum instituția Consiliului Județean Maramureș.
Un prim proiect vizat de partea ucraineană a fost unul în domeniul gestionării situațiilor de urgență, unde județul nostru a implementat cu succes proiectul finanțat tot prin programul de cooperare transfrontalieră, respectiv ”Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră”. Consiliul Județean Maramureș a fost lider de parteneriat și a vizat crearea unui sistem de monitorizare şi sprijin al deciziilor pentru situaţii de urgenţă cauzate de ameninţări hidrologice şi meteorologice. Expertiza județului Maramureș în acest domeniu este considerată de referință pentru partea ucraineană, astfel, Consiliul Județean a fost invitat ca și partener într-o viitoare aplicație. După ierarhizarea nevoilor comunicate de instituțiile responsabile pentru gestionarea acestor situații de urgență, instituția județeană  va putea să își contureze poziția într-o viitoare aplicație depusă la următorul apel de proiecte.
     Un alt domeniu în care reprezentanții raionul Verhovina s-au arătat interesați se referă la securitatea și protecția cetățenilor. Datorită faptului că, din punct de vedere geografic, raionul este situat la granița cu România, autoritățile ucrainene și-au prezentat interesul pentru aplicații comune. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a prezentat o intenție comună a instituției județene și a regiunii Transcarpatia de a elabora, sub umbrela programului de finanțare, un plan de urbanism integrat pentru întreaga zonă de graniță comună. În prezent se dorește elaborarea documentației necesare pentru a fi pusă la dispoziția ministerelor de resort din cele două țări, în vederea deschiderii de noi puncte de frontieră româno-ucrainene. Autoritățile ucrainene urmează să ia legătura cu administrația de stat a regiunii Transcarpatia, care va fi liderul acestui parteneriat, pentru a stabili oportunitatea aderării la această inițiativă.
Reprezentantul Parcului Natural Verhovina a precizat că dorește să stabilească contacte cu omologi similari din județul nostru, în vederea depunerii unor aplicații de comun interes în domeniul protecției mediului, dar și în domeniul cercetării, în acest sens fiind organizate o serie de întâlniri, pe parcursul acestei săptămâni, cu reprezentanți în domeniu. Instituția Consiliului Județean și-a declarat disponibilitatea de a aplica pe diferite programe de finanțare în comun cu partea ucraineană, dar și să sprijine cu expertiza necesară acolo unde solicită partenerii ucraineni. 
     Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a subliniat faptul că instituția județeană are disponibilitate în implementarea oricărui proiect transfrontalier, în parteneriat cu partea ucraineană. ”Suntem foarte deschiși pe orice proiect pe care se dorește colaborare. Știu că există contacte între diferite entități care doresc să depună proiecte pe o colaborare transfrontalieră, iar Consiliul Județean este dispus să dea curs oricărei propuneri”, a arătat șeful administrației județene.

                                                                                         CJMM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu