sâmbătă, 17 martie 2018

Editorial. Tot mai des se aude cuvântul “criză“

Revoluţia fiscală, ca orice revoluţie, nu poate rămâne fără urmări. Ar fi fost de preferat ca strategii PSD să folosească o altă sintagmă. Cel mai bine ar fi fost ca PSD să gândească o reformă, una care să cuprindă atât sectorul de stat cât şi cel privat. La urma urmei guvernul României nu este numai al bugetarilor. La o mai atentă analiză s-ar putea lesne observa că banii vin, totuşi, din activităţile economice ale firmelor private.
Una dintre consecinţele nefaste ale revoluţiei fiscale este  crearea unei falii majore împărţind societatea în două mari grupări, a bugetarilor şi privaţilor.
Bugetarilor li s-au majorat salariile, dar comerţul este în totalitate în mâna privaţilor. Prin urmare, privaţii  văzând că bugetarii au bani mai mulţi au majorat preţurile. Este adevărat că şi guvernul şi-a adus aportul prin sporirea taxelor şi impozitelor. Scopul este nobil- adunarea mai multor bani la buget pentru a putea satisface măririle de salarii.
Cum în curând se vor majora şi pensiile, se înţelege că se intră într-o nouă spirală de creştere a preţurilor. Aşa se întâmplă la revoluţii. Iar când acestea se petrec în mijlocul capitalismului consecinţa firească nu poate fi decât apariţia unei crize.
Semne sunt suficient de multe: inflaţie, devalorizarea leului, majorări de preţuri, creşterea dobânzilor. Au venit şi semnale. Guvernatorul BNR a avertizat guvernul că ia măsuri periculoase care vor da peste cap economia. Specialiştii explică. Atrag atenţia că România ar putea intra în recesiune. În replică explică şi Liviu Dragnea şi Olguţa Vasilescu, demonstrând ca doi afoni ce se află, că totul este în regulă. PSD consideră creşterea economică de 7% ca şi cum ar fi un sac de bani la dispoziţia guvernului.
Ministrul de Finanţe ocoleşte răspunsurile directe, dar pare să fie destul de îngrijorat. Este o voce marginală. Domnul Teodorovici este bucuros că a fost desemnat ministru şi înghite în sec, deşi ca economist ştie că măsurile luate de guvern  sunt în total  dezacord cu legile economiei.
Unde se va ajunge? Varianta optimistă aparţine, desigur, guvernului. Mai exact PSD-ului. Raţionamentul este următorul: prin majorarea salariilor vor fi ademeniţi românii din străinătate să se întoarcă în ţară. Mai departe, PSD crede că majorând salariile la stat vor obliga şi privaţii să facă acelaşi lucru.
Dar vorba lui Moromete, de unde bani? Guvernul ar trebui să fie cel mai mare investitor pentru că adună bani de la toată lumea. Inclusiv de la bugetari.
O parte din bani trebuie reinvestiţi în economie, prin intermediul firmelor private. Circuitul este simplu, dar PSD l-a întrerupt. Din motive electorale. Socoteala este simplă: creştem salariile şi pensiile şi în schimb primim voturi. Vom vedea cum se va împlini această socoteală a PSD dacă vine criza.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu