luni, 26 martie 2018

Criza presei scrise

În Baia Mare, săptămîna trecută, au fost închise 11 chioşcuri şi puncte de vînzare a presei locale şi centrale, rămînînd deschise doar 19, ceea ce a declanşat o criză pe piaţă, cererea devenind mai mare decît oferta, şi ca efect o mie de cititori băimăreni au rămas fără ziarul lor cotidian. După cele două discuţii dintre reprezentanţii ziarelor, difuzorilor şi ai primăriei, avem speranţa că de mîine vor fi redeschise patru puncte de distribuţie a presei locale din supermarketuri şi apoi vor intra pe piaţă şi altele, iar chioşcurile existente vor suplimenta comanda, pentru a acoperi integral cererea de presă locală şi centrală!
Situaţia nu este una nouă. În Baia Mare, existau în urmă cu vreo patru-cinci ani un număr de 44 de chioşcuri de ziare, administrate de firme private. Fiind supuse regulilor concurenţiale, unele dintre acestea au intrat în insolvenţă, fiind închise, iar cîteva au fost ridicate sau relocate din motive ce ţin de estetica urbană (arătau jalnic). Difuzorii care au intrat în faliment unul după altul au lăsat datorii mari şi la primărie, şi la fisc, dar mai ales la ziare, cu sume mari, de ordinul sutelor de mii de lei. Unele ziare au intrat din această cauză în insolvenţă.
Cele 30 de puncte reuşeau să acopere oraşul, cum-necum, chiar dacă cititorii făceau un drum mai lung pînă la primul chioşc, însă închiderea celor 11 chioşcuri ale firmei D. a dezechilibrat grav piaţa, cititorii trebuie să parcurgă acum 1-2 kilometri pînă la primul chioşc de ziare, ceea ce îi nemulţumeşte şi în cele din urmă renunţă să citească ziarul. Nu ar trebui să fie încălcat dreptul constituţional de a avea acces liber la informaţia de interes public!
Reţeaua de difuzare a presei se află în relaţie contractuală cu ziarele, inclusiv cu al nostru (SC Graiul Maramureşului SRL). Din preţul de vînzare, difuzorii reţin circa 20-25%, dar de cîteva luni se tot plîng că le-au crescut cheltuielile cu salariile şi transportul şi că nu găsesc chioşcărese dispuse să stea 8 ore pe scaun şi să vîndă ziare, în chioşcul de metal rece iarna şi fierbinte vara. Sperăm totuşi că reţeaua se va reaşeza, pentru ca ziarele să ajungă la cititori!
Presa centrală a mărit preţurile de mai multă vreme, un tabloid de 40×30 cm costă 2-3 lei. Presa locală din regiunea de nord-vest, cu care ne comparăm, a urcat preţurile încă de anul trecut. De exemplu, cotidianul Crişana din Oradea costă 2 lei, la 16 pagini. Făclia de Cluj, 12 pagini, 1,50 lei. Monitorul de Cluj, 16 pagini, 1,50 lei. Ziua de Cluj, 12 pagini, 2 lei. Mesagerul din Bistriţa, 12 pagini, 1,50 lei/exemplar. Răsunetul de Bistriţa, 12 pagini, 1,50 lei. Gazeta de Nord-Vest din Satu Mare, 16 pagini, 2 lei. Informaţia Zilei de Satu Mare, 16-20 pagini, 2-2,50 lei. Magazin sălăjean, 12 pagini, 2 lei. Graiul Sălajului, 12 pagini, 2 lei. Avem informaţii certe de la 22 de ziare tipărite de Tipografia Garamond din Cluj. „Graiul Maramureşului” are preţul de 1 leu/exemplar de la 1 decembrie 2007!
Dragi cititori, pentru a echilibra veniturile şi cheltuielile ziarului nostru, pentru a ne păstra reţeaua de difuzare, numărul de pagini şi actuala calitate a hîrtiei şi a tiparului, pentru a avea siguranţă că ziarul va continua să apară în condiţii normale, aşa cum v-am obişnuit, 6 ediţii pe săptămînă, 24-28 de ediţii pe lună, 296-300 de ediţii pe an, a 16 pagini fiecare, din care 4 color, pline de informaţii cu preponderenţă locale şi originale, vă informăm că sîntem nevoiţi să mărim preţul ziarului cu 50 de bani. De luni, 2 aprilie 2018, ziarul va putea fi cumpărat din chioşcuri cu 1,50 lei/exemplar. Vă rugăm să rămîneţi cititorii noştri şi să ne susţineţi financiar în continuare!
(Pînă la 30 iunie 2018, preţul abonamentului prin Poştă va rămîne de 15 lei/lună + taxa de distribuire la domiciliu, după care va creşte la 20 lei + taxa de distribuire.)

Autor: Nicolae Goja

Sursa: Graiul Maramureşului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu