luni, 19 martie 2018

Construcția podului peste râul Tisa, prioritate pentru autoritățile maramureșene și ucrainene

Prefectul Vasile Moldovan s-a deplasat la invitația guvernatorului Hennady Moskal în regiunea Transcarpatia, la Ujgorod, unde a discutat cu șeful Administrației Regionale de Stat probleme referitoare la cooperarea dintre autoritățile ucrainene și maramureșene.
”Am vorbit despre oportunitatea de a dezvolta relații de colaborare transfrontalieră,  de a valorifica inițiative comune de cooperare și de bună vecinătate. De asemenea, au fost identificate domenii de colaborare (economică, culturală, educație, sănătate, sport, turism,), dar și proiecte de colaborare transfrontalieră, prin care pot fi accesate resurse financiare în cadrul Programului România-Ucraina 2014-2020. Construcția podului peste Tisa, care va lega municipiul Sighetu Marmației și localitatea Biserica Albă reprezintă o prioritate pentru autoritățile administrației publice din Maramureș și Transcarpatia”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Cu privire la proiectul podului s-a menționat că se lucrează la planul tehnic și cartografierea locației pe partea ucraineană, urmând a fi transmisă documentația pentru obținerea avizelor la Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina și România. Construcția podului va contribui la fluidizarea traficului rutier de mare tonaj din zona de graniță Halmeu-Djakove, dar și la dezvoltarea economică și socială a localităților de pe ambele maluri ale Tisei. Reprezentații Administrației Regionale de Stat din Transcarptia au abordat la nivelul ministerelor de la Kiev proiectele de colaborare transfrontalieră cu județul Maramureș, inclusiv construcția podului peste râul Tisa.
O altă oportunitate de colaborare identificată a fost în domeniul infrastructurii de cale ferată. Reluarea traficului de mărfuri și de persoane pe relația Câmpulung la Tisa-Teresva va dezvolta relațiile economice și vor intensifica schimburile comerciale între parteneri/oameni de afaceri din Maramureș și Ucraina. Gara CFR din Câmpulung la Tisa a fost modernizată la standarde europene, iar noi avem obligația de a întreprinde demersurile necesare pentru reluarea traficului de cale ferată la nivel central, a mai afirmat prefectul Vasile Moldovan.
Manifestarea dedicată Zilei Bunei Vecinătăți este prevăzută să se desfășoare la începutul lunii mai, în județul nostru, când va fi încheiat un protocol de înfrățire între județul Maramureș și regiunea Transcarpatia. De asemenea, autoritățile ucrainene vor organiza, în luna iunie un festival dedicat râului Tisa, unde vor fi invitați să participe autorități din toate țările pe unde curge cel mai mare afluent al Dunării (România, Ucraina, Ungaria, Slovacia și Serbia). Guvernatorul Hennady Moskal a solicitat sprijin prefectului pentru implementarea a patru proiecte transfrontaliere comune cu autorități administrative din județul Maramureș, respectiv Satu Mare (infrastructură rutieră, sănătate).

                                                  Prefectura Muramures

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu