vineri, 16 martie 2018

Borşa a devenit staţiune de interes naţional, iar Onceşti stațiune de interes local



 În cursul zilei de joi, 15 martie, în cadrul ședinței de Guvern, primul-ministru, Viorica Dăncilă, a semnat proiectul de hotărâre privind atestarea ca stațiune de interes național a localității Borșa și ca stațiune de interes local a comunei Oncești, ambele din Maramureș. Această decizie are o însemnătate deosebită pentru administrațiile locale, dat fiind faptul că, toate localitățile incluse în stațiunile turistice de interes național sau local vor beneficia de un punctaj sporit în obținerea de finanțări pentru proiectele regionale.
La începutul lunii decembrie 2017, Ministerul Turismului a lansat în consultare publică proiectul de atestare ca stațiuni turistice de interes național a patru localități una fiind din județul Maramureș, respectiv orașul Borșa. Totodată, conform anunțului publicat pe site-ul ministerului la acea dată, s-a avut în vedere și aprobarea atestării ca stațiuni turistice de interes local a patru localități din județul Suceava și a localității Oncești, din județul Maramureș.
Localitățile atestate vor putea fi promovate ca stațiuni turistice de interes național sau local și vor avea șanse mai mari în atragerea de finanțări nerambursabile, în condițiile în care unele programe de finanțare impun existența atestării ca stațiune turistică. Impactul pozitiv este determinat de creșterea circulației turistice și, totodată, a cifrei de afaceri a investitorilor din turism. Investitorii din domeniul turismului pot accesa finanțări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice.
Primarul orașului Borșa, Ion Sorin Timiș a precizat că promovarea turistică susţinută a oraşului, atât la nivel naţional cât şi international, dar și investițiile publice și private realizate în ultimii ani, au adus pentru Borșa statutul de Stațiune Turistică de Interes Național, în urma aprobarii în ședința de guvern a Proiectului de Hotărâre propus de Ministerul Turismului. ”Avem atracții turistice, avem locuri de cazare, avem investiții în proiecte turistice noi, iar declararea oraşului Borşa ca staţiune turistică de interes naţional va atrage mai mulţi turişti, dar şi investitori în infrastructura turistică. În consecinţă, vor fi create noi locuri de muncă pentru localnici și veniturile din activitatea turistică vor fi din ce în ce mai mari”, a declarat edilul din Borșa, Ion Sorin Timiș.
Și primarul comunei Oncești, Matei Godja a declarat că administrația locală face eforturi considerabile pentru ca localitatea să fie una cât mai atractivă pentru turiști. ”Suntem foarte încântați că am fost selectați ca stațiune de interes local de către Ministerul Turismului și știm că acest fapt ne va face mult mai cunoscuți și ne va oferi un aflux mult mai mare de turiști”, a subliniat Matei Godja.
Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului a arătat faptul că, această atestare oferă celor două localități un alt nivel de vizibilitate. ”Borșa accesează, începând de acum, zona stațiunilor exclusiviste din România și beneficiază de un nivel mult mai înalt de vizibilitate în ceea ce privește promovarea localității. Din punct de vedere practic, atât Borșa cât și Oncești beneficiază de noi avantaje în accesarea fondurilor europene sau guvernamentale, fapt care se aplică atât autorităților publice locale, cât și întreprinzătorilor privați. Îi felicit și eu pe cei doi harnici edili ai Maramureșului pentru această realizare de care vor beneficia comunitățile pe care le reprezintă”, a subliniat secretarul de stat în Ministerul Turismului, maramureșeanul Bogdan Tomoiagă.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a dorit să transmită felicitările sale atât primarului orașului Borșa, Ion Sorin Timiș, dar și administrației locale din Oncești, condusă de primarul Matei Godja, pentru această realizare extrem de importantă. ”Îi felicit pe cei doi primari din Maramureș care au reușit să obțină statutul de stațiune publică de interes național, respectiv stațiune publică de interes local, pentru comunitățile pe care le au în administrare și le doresc ca această nouă recunoaștere a serviciilor turistice oferite să fie una cât mai benefică în viitor atât pentru Borșa, cât și pentru Oncești. Sunt mândru că alte două localități din Maramureș se adaugă pe lista scurtă a stațiunilor turistice aflate sub coordonarea Ministerului Turismului și mă bucur că, la nivel guvernamental, avem un reprezentant serios, în persoana secretarului de stat, Bogdan Tomoiagă, care știu că militează pentru fiecare zonă a Maramureșului. Mai mult, alături de Ministerul Turismul, Consiliul Județean a desfășurat și desfășoară mai multe proiecte care au toate același scop, promovarea frumuseților județului nostru”, a conchis șeful administrației județene, Gabriel Zetea.


                                                                                               CJMM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu