joi, 8 februarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE




1. „DEZORDINEA LUMII a pătruns în creație datorită libertății omului de a alege. Din moment ce această dezordine a intrat în creație, ea se amplifică mereu de la o generație la alta, așa cum se amplifică o sămânță parazitară pe trunchiul unui arbore, hrănindu-se cu seva rădăcinilor sale, fără să mai știe, care este izvorul originar al acestei seve și care este scopul sau ținta sa finală. SĂMÂNȚA DEZORDINII VA CREȘTE ȘI SE VA AMPLIFICA MAI ÎNTÂI ÎN FIINȚA OMULUI ȘI APOI VA ÎNTRENA ÎNTREAGA CREAȚIE”.
Gheorghe  Popa (1956 - ),
s-a născut în localitatea Stulpicani, județul Suceava. Este absolvent al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț (1971-1976), licențiat al Facultății de Teologie din București (1981) și a urmat studii postuniversitare la Facultatea de Teologie din Neuchatel (Elveția), finalizate cu diploma de specializare în Teologie Sistematică și Noul Testament. Este doctor în Teologie al Facultății de teologie „Dumitru Stăniloaie” din Iași și prodecan al acestei facultăți. A ocupat mai multe funcții: Fondator al publicației religioase „Candela”-Cîmpulung Moldovenesc, readactor la revista „Teologie și viață” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, director general al postului radio Trinitas, membru în Adunarea Eparhială Iași, Secretar științific, decan al Facultății de Teologie Iași, Director al Școlii doctorale, Director al Centrului de Cercetare interdisciplinară avansată-Religie-Știință, membru al Senatului, membru în diferite comisii, și președinte al acestora. Cât privește activitatea științifică se remarcă prin cărți scrise, traduceri, studii, apariții în dicționare și enciclopedii, comunicări științifice, conferințe, participări la simpozioane interne și internaționale, participări la emisiuni radio-TV, colaborator în diferite cercetări științifice, coordonator de proiecte structurale și a stabilit relații cu diferite instituții superioare din țară și străinătate. A manifestat și o activitate extra-didactică, fiind premiat pentru toată activitatea cu diferite premii, distincții, medalii, printre care și „Crucea Moldavă” oferită de Patriarhul României Daniel.
***

2. Să stăm iubiţilor, întru frica lui Dumnezeu păzind şi supraveghind lucrarea virtuţilor. Să nu dăm pricină de sminteală conşiinţei noastre, ci să luăm aminte la noi înşine întru frica lui Dumnezeu, până când se va dezrobi şi ea împreună cu noi, ca să se facă între noi ei, ea, unire deplină. Ea va fi atunci paznica noastră, arătându-ne fiecare lucru de care trebuie să ne ferim”. Dacă însă nu o vom asculta, se va depărta de la noi şi ne va părăsi şi vom cădea în mâinile vrăjmaşilor, care nu vor mai avea milă de noi. Căci iată cum ne-a învăţat Stăpânul nostru, zicând: „Împacă-te cu pârâşul tău, până eşti pe cale cu el”... şi celelalte. Pârâşul este CONŞTIINŢA,  fiindcă se împotriveşte omului ce vrea să facă voia trupului, iar dacă aceasta nu vrea să o asculte îi dă pe mâna vrăşmaşilor săi”  (Fil. vol. I, pag. 479).
Isaia Pustnicul
***

3. „NICIUN ALT SISTEM  DE EXPLICĂRI, ŞTIINŢIFICE SAU FILOSOFICE, NU DĂ OMULUI O CERTITUDINE AŞA DE ABSOLUTĂ, CA CELE RELIGIOASE".
Petre P. Negulescu (1872-1951),
filosof şi om politic român, membru titular al Academiei Române. A fost numit de Titu Maiorescu "Student eminent". A fost profesor universitar la Iaşi. În anul 1927 a fost ales preşedintele Camerei Deputaţilor. Bombardamentele asupra Bucureştiului din 1944 îi distrug casa şi biblioteca. Se stinge din viaţă la 79 de ani, iar ultimii ani i-a trăit într-o sărăcie lucie, uitat şi izgonit din Academia Română.
***
P.S. Dumnezeu este IUBIRE”, Dumnezeu este LUMINA, şi nu este întuneric întru El” (I Ioan 4,8; 15).
„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Murelan L.S.R. Maramureș,
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu