miercuri, 21 februarie 2018

Editorial. Elita șnapanilor postdecembriști

Dicționarul explicativ al limbii române ne obliga ca prin elită să înțelegem „ceea ce este mai bun, mai valoros, mai ales într-o societate”, respectiv „mai demn de a fi ales” (subl. mea, G.P.), prin aceea că oamenii de elită constituie crema unei colectivități. Firește, o obligație substanțială pentru tot mai puținii oameni dispuși să rămână ei înșiși și una formală pentru aceia (ăștia sunt grosul omenirii) care fac tot ce le stă în putință ca să pară altceva – mai buni, mai generoși, mai culți și mai iscusiți, pe scurt, mai cu moț (la modă este sintagma „mai descurcăreți”) decât mulți alții.
            Dar cum postdecembrismul le-a dat la noi pe toate peste cap, așa încât locul modelelor tradiționale (români demni, valoroși și cu frică de Dumnezeu) a fost luat de secături abile și de stârpituri labile, în al căror foarte limitat dicționar moral-atitudinal nu au ce căuta termeni ca onoare, cinste, iubire creștină, responsabilitate, dăruire, bine general, frumos autentic sau demisie, se subînțelege că semnificația noțiunii „elită” se rezumă la „parte a unei clase sociale care are o poziție privilegiată față de întreaga societate”!
            Iată de ce nelegiuiții cu ștaif ai României postdecembriste trăncănesc la nesfârșit despre...elita politică a acestei perioade. Care elită, nestimabililor? Gașca infectă care a vândut țara și a pus pe umerii slăbănogi ai generațiilor viitoare o datorie externă de peste 100 de miliarde euro? Ori poate că pestrița haită antiromânească a aleșilor și culeșilor de avântul tâlhăresc al formațiunilor politice (parlamentari, miniștri, prefecți, primari, consilieri etc.), care, cu (ne)știința impostorului și dibăcia hoțului neprins, au adus la sapă de lemn milioane de români, pentru ca ei și ai lor să poată duce un trai porcesc în țară sau peste mări și țări? Că, de, suntem la porțile Orientului încă bântuit de năravuri fanariote, unde dai o groază de bani murdari ca să-ți faci în voie mendrele și unde este mereu actuală spusa băsesciană „Legile sunt făcute de hoți pentru hoți”...
            De unde elită, nevrednicilor, când în aproape 30 de ani de bătută pe loc nu s-a constituit o veritabilă clasă politică, ci doar s-a mers înainte cu cumetriile conjuncturale (cică alianțe politice), astfel ca megarăufăcătorii să se simtă pe aceste meleaguri mai ceva ca-n sânul lui Avraam?
            Mai înainte de-a bate apa-n piuă cu elita politică, specialitatea sinistrului tandem Dragnea-Tăriceanu, trebuie să vorbim cu toată seriozitatea de cea politrucianistă a necinstei, demagogiei, șarlataniei, nedemnității și culturii după ureche. Dacă lucrurile n-ar sta astfel, cum și-ar fi permis Varujan Vosganian (da, ăla cu numărarea ouălor și cu lacrimile de crocodil întru iertarea păcatelor sale politice), să afirme cu binecunoscuta-i găunoșenie în turneul de consolare de la Iași că are pieptul de armean ipocrit (era să spun de aramă) plin de cicatrici de la rănile provocate de abuzurile dirijate (evident, de statul paralel) împotriva elitiștilor?!
            Adică, ce mai, pentru alde ăștia și sculele lor (subordonați, fârtați profitori), cei din afară   fie au orbul găinilor, fie sunt rău intenționați și-i prigonesc prin oculta atotputernicie a statului paralel sau poate că perpendicular. Altminteri, și elitiștii sunt pe bune surprinși, cum naiba nu observă nerecunoscătorii de poporeni uriașele lor împliniri materiale (case fățoase, mașini bengoase, conturi burdușite), toate astea și multe altele nedeclarate fiind posibile într-un singur mandat doar, zic ei, strângând zdravăn cureaua de ales?! Nici vorbă că-i mai lesne pentru norocoșii cu mai multe mandate. De unde păruiala și contribuția financiară aferentă pentru locurile eligibile pe listele formațiunilor politice, iar la o adică trecerea cu arme și bagaje în tabăra adversă...Ce să mai spunem de acei câțiva providențiali și indispensabili, care n-au ratat niciun mandat de la începutul horei postdecembriste!

            Sighetu Marmației,                                                   George  PETROVAI

                21 feb. 2018 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu