miercuri, 21 februarie 2018

Comunicat de presă

Propunerea de înfrățire a județului Maramureș cu regiunea Transcarpatia a fost acceptată de partea ucraineană



La invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, în 20 februarie  2018,  o delegație din  regiunea Transcarpatia a vizitat județul Maramureș, pentru a analiza posibilitatea pregătirii unor proiecte comune care să fie depuse spre finanțare în cadrul programului  ENI de cooperare transfrontalieră Romania- Ucraina 2014-2020. Din delegația țării vecine au făcut parte Mykhaylo Rivis, președintele Consiliului Regional Transcarpatia, Vasyl Makovskyi, șeful Departamentului de  autoguvernare locală, biroul executiv al relațiilor internaționale și regionale, Consiliul Regional Transcarpatia, Vasyl Khudynets, deputat al Consiliului Regional Transcarpatia, reprezentant al Asociației "Euroregiunea Carpați - Ucraina" în regiunea Transcarpată, Mykhailo Dankanych, director al întreprinderii comunale "Agenția de Dezvoltare Regională și Cooperare Transfrontalieră  Transcarpatia” al Consiliul Regional Transcarpatia și Renata Moish, director al Direcției de Relații Internaționale.
În cadrul întâlnirii la care a participat și prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, s-au identificat nevoile comunității ucrainene și române din zona limitrofă frontierei româno-ucraineană și  posibilitatea formalizării colaborării dintre Maramureș și Transcarpatia printr-un acord de înfrățire.
Șeful administrației județene, Gabriel Zetea a discutat și stabilit concret, alături de prefectul Vasile Moldovan, pașii pe care cele două regiuni îi vor face împreună pentru impulsionarea colaborării în vederea atragerii unor sume de bani cât mari din fonduri europene. ”Am propus semnarea, în cel mult două luni de zile, a unui acord de înfrățire între Maramureș și Transcarpatia, propunere deja acceptată de către partea ucraineană, pe care o voi supune votului plenului Consiliului Județean Maramureș. Am stabilit că, până săptămâna viitoare vom elabora, în comun, lista scurta de proiecte susținute de către cele două regiuni pentru a obține finanțări din fonduri europene prin programele transfrontaliere. Am acceptat și eu propunerea colegilor ucraineni de a impulsiona activitatea Euroregiunii Carpaților- din care Maramureșul face deja parte-, pentru a obține din partea Comisiei Europene fonduri dedicate exclusiv dezvoltării zonei carpatice din România, Ucraina și Polonia. Am fost plăcut surprins să descopăr în omologul meu din Transcarpatia un partener corect, care apreciază istoria comună a celor două regiuni și m-a bucurat orientarea europeană a vecinilor noștri de peste Tisa”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
Mykhaylo Rivis, președintele Consiliului Regional Transcarpatia a precizat faptul că ministerul de resort din Ucraina permite regiunilor să facă înfrățiri fără a se cere acordul Ministerului de Externe, arătând că Regiunea Transcarpatia va face toate demersurile pentu ca această înfrățire să fie realizată în cel mai scurt timp.
Prefectul Vasile Moldovan a precizat că între localități și comune din Maramureș și Ucraina există deja înfrățiri, dar o înfrățire între județul nostru și Regiunea Transcarpatia va genera atât o legătură de suflet, cât și una care va duce la realizarea în comun a diverselor proiecte transfrontaliere care vor putea fi accesate.


                                                                                             CJMM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu