miercuri, 28 februarie 2018

ANCHETĂ LA O ȘCOALĂ DIN BAIA MARE: Află ce a constatat Inspectoratul Școlar Județean

În perioada 12 - 23 februarie, la Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Baia Mare, s-a desfășurat inspecția tematică ”Evaluarea managementului școlar și instituțional”. Această inspecție a fost demarată ca urmare a unei sesizări înregistrate la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș cu nr. 553/05.02.2018, privind o posibilă imixtiune a conducerii Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” Baia Mare în activități de colectare de fonduri de către Asociația de Părinți, în scopul sprijinirii acestei unități de învățământ. 

În urma verificării proceselor – verbale de la ședințele cu părinții pe clase (s-au analizat 30 de procese – verbale), s-au constatat următoarele: în cazul a 22 de clase, părinții își exprimă acordul cu privire la organizarea unui bal caritabil, propus de către Asociația de Părinți, în cazul a 7 clase,  părinții își exprimă dezacordul față de această acțiune, iar la o clasă,  părinții sunt indeciși referitor la acest demers. În toate cele 30 de procese – verbale, semnatarii acestora menționează faptul că s-a propus achiziționarea biletelor în scopul organizării balului caritabil. 

În vederea asigurării transparenței totale în această activitate, echipa de inspectori desemnată a oferit posibilitatea tuturor părinților, membri ai Asociației de Părinți, să își exprime punctul de vedere referitor la veridicitatea aspectelor sesizate. Prin bunăvoința Asociației de Părinți, au avut loc două întâlniri cu membrii acesteia. Concluziile întâlnirilor au fost consemnate în procese-verbale asumate de toți cei prezenți la aceste întâlniri. Totodată, semnatarii și-au asumat întreaga organizare a balului. În procesul – verbal încheiat în 14.02.2018, este menționat faptul că părinții ”au găsit variante de a se împărți invitațiile în clase” prin reprezentanții părinților. În același proces – verbal se menționează că ”în distribuirea banilor Asociației de Părinți nu se implică direcțiunea școlii”. 

Cu privire la sistemul de supraveghere video, acesta a fost dat spre utilizare în custodie, conform procesului – verbal încheiat în data de 02.02.2018. 

În opinia comisiei care a efectuat inspecția, în urma discuțiilor și a notelor de relații ale cadrelor didactice care și-au exprimat punctul de vedere cu privire la aspectele din sesizare, nu se regăsește caracterul de obligativitate privind participarea și achiziționarea de invitații la acțiunea inițiată de către Asociația de Părinți. Totodată, au fost sesizate unele aspecte cu privire la disfuncționalități survenite în desfășurarea activității în cadrul instituției de învățământ preuniversitar inspectate. În acest sens, inspectorii școlari au atenționat asupra respectării legislației și hotărârilor Consiliului Profesoral / Consiliului de Administrație, acest aspect urmând să fie monitorizat până la sfârșitul anului școlar 2017 – 2018. 

Cu privire la acțiunile Asociației de Părinți din Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Baia Mare, în ceea ce privește gestionarea fondurilor și activitățile desfășurate, Inspectoratul  Școlar Județean Maramureș nu are competențe în verificarea acestor aspecte. 

În ceea ce privește înregistrarea apărută în spațiul public, ulterior sesizării, precum și veridicitatea acestei probe multimedia, doar organele competente în expertizare se pot pronunța în acest sens. 

În urma analizării declarațiilor / proceselor – verbale, se adeverește prezența conducerii școlii, în calitate de invitată, la ședințele susținute de către Asociația de Părinți. Totodată, analizând procesul – verbal încheiat în 14.02.2018, se constată, în urma intervențiilor celor prezenți, că doamnele directori au participat la ședința Asociației de Părinți unde, la propunerea părinților, s-au discutat și detalii despre calculul costurilor și despre organizarea unei licitații în cadrul balului. 

ISJ Maramureș: ”Menționăm faptul că anumite cadre didactice și-au exprimat punctul de vedere verbal, în fața comisiei de inspectori, în ceea ce privește relaționarea și nemulțumirile existente în unitatea școlară, iar la solicitarea echipei de inspectori de a-și asuma în scris cele relatate, acestea au refuzat, dând note de relații referitoare la acest refuz. 

Recomandările comisiei de inspectori în urma inspecției tematice sunt următoarele:

- prelucrarea în ședințele Consiliului Profesoral, Consiliului de Administrație, în ședințele cu părinții pe clase și punerea în aplicare a prevederilor art. 272 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011;

- având în vedere prezumția săvârșirii unor abateri de către personalul de conducere al Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga”, Baia Mare, prin nerespectarea prevederilor 181 (3) din ”Regulamentul – cadrul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar” aprobat prin OMEN 5079/31.08.2016, cu modificările și actualizările următoare, în temeiul art. 280 din LEN 1/2011, alin. (4), punctul b și alin. (5), punctul a, se recomandă constituirea, de către Consiliul de Administrație al unității, a unei comisii de cercetare disciplinară, până la data de 11.03.2018. Comisia de cercetare disciplinară constituită va avea ca obiect al cercetării constatările, respectiv concluziile inspecției tematice din perioada 12.02 – 23.02.2018. Măsurile impuse vor fi transmise conducerii Inspectoratului Școlar Județean Maramureș până în data de 11.04.2018.”
                                                                                                   MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu