luni, 29 ianuarie 2018

Semne Alzheimer


Incă nu dau semne de relații de prietenie cu domnul Alzheimer. Cel puțin la căpățână. Nici prin prin alte locuri sau unghere. Dimpotrivă. Dar știu că după 70, tipul ăsta numit Alzheimer este foarte parșiv. Incearcã să se insinueze, să se infiltreze in preajma ta prin diverse mijloace. Din acest motiv, pentru cei de vârsta mea, dar nu numai, poate le vor fi de folos cândva acești:
Pași simpli pentru a
evita boala Alzheimer
Alzheimer induce frica în fiecare dintre noi.
Gandul de a–ti pierde mintile pe măsură ce îmbătrâneşti este terifiant ! Situatia este agravată de faptul că până acum se stia că sunt putine mijloacele prin care putem întârzia sau evita boala Alzheimer, cea mai răspândită formă a demenței...
Totusi, cercetările au identificat o multime de factori care pot creste sau scădea riscul de a contracta boala Alzheimer. Urmând sugestiile de mai jos se poate diminua sansa de a contracta boala:
1. Verificati glezna !
Circulația săracă a sângelui în talpa piciorului este un semn că există tulburări în creier si un risc de accident cerebral și de demență. Teoria este că sănătatea veselor sanguine este aceeași în tot corpul, dar gradul de sclerozare a arterelor și fluxul sanguine la nivelul talpilor poate sugera arteroscleroza vaselor de sânge cerebrale. Asa ca, cereți doctorului un test pentru stabilirea indexului gleznă–brațe (ABI = ankle–brachial index), care necesită un aparat cu ultrasunete și o brățară pentru măsurat tensiunea si care compară tensiunea la nivelul gleznei cu cea la nivelul brațului. Pentru a
rezolva orice dezechilibru al fluxului sanguine, doctorul personal poate sugera intensificarea exercițiilor fizice sau o schimbare a dietei sau medicației.
2. Alimente poternic antioxidante. Anumite alimente infuzează creierul cu antioxidanți ce pot încetini declinul memoriei și contribuie la prevenirea bolii Alzheimer. Toate fructele și legumele sunt bune, dar în capul listei se află: murele, boabele de soc, stafidele, afinele și coacăzele negre. Mergeti cu vinul negru de la tarani (ne tratat), dulceturi si compoturi, etc.
3. Evitati grăsimile rele.
Tipul de grăsimi pe care le consumațI influențează
funcționarea creierului în bine sau în rău. Feriți–vă de grăsimile saturate care sufocă celulele creierului și le face ineficiente ! CumpărațI produse lactate (lapte, brânză, înghețată) cu conținut de grăsimi scăzut ! RenunțațI la alimentele prăjite!
4. Stimulati cresterea creierului. Creierul începe să se reducă în volum odată ce se atinge vârsta de 30 sau 40 de ani, astfel încât efortul de
învățare sporește. Totuși, cercetătorii cred acum ca
dimensiunea creierului poate fi sporită prin actul de învățare. Încercați să studiați, să învățați lucruri noi sau – pentru stimulare – sa lărgiti cercul de prieteni (prietene).
5. Prajituri cu ciocolată. Pudra de cacao, principalul ingredient al ciocolatei,
are cantități imense de antioxidanți, numiți flavonide, care au puternice proprietăți protectoare pentru inimă și creier. Cand se bea cacao, se intensifică fluxul sanguin către creier. Pudra de cacao are de două ori mai multe flavonide decat ciocolata cu lapte. Ciocolata albă nu le conține deloc. Carobul - Pudra de Roscove egaleaza si chiar depaseste calitatile pudrei de cacao si nu are cafeina, este antialergica si cu multe alte beneficii.
http://www.sfatulmedicului.ro/magazin/ecobutic/index.php…
6. Prezenta estrogenilor.
68% dintre pacienții cu Alzheimer sunt femei! Este posibil ca, la mijlocul vieții, ele au pierdut protecția hormonului estrogen care susține memoria. Dacă medicul dvs. nu va spune altfel, începeți imediat să luați estrogen în perioada instalării menopauzei. Orice întârziere duce la riscul confruntării cu demnță și accident vascular cerebral.
7. Cresteti colesterolul bun.
Este binecunoscut că o valoare crescută a colesterolului bun de tip HDL protejeajă organismul contra bolilor cardiace. Dar, de asemenea, poate să va salveze și creierul. Cercetătorii spun că acest tip de colesterol bun blochează substanțele ce tind a se depune distrugand celulele creierului și totodata, acționează ca un anti–inflamator ce încetinește degradarea creierului.
Metodele de sporire a colesterolului bun includ exercițiile fizice, consumul moderat de alcool-vin negru și scăderea greutății.
8. Navigati pe Internet.
Înregistrări ale activitătii cerebrale arată că navigatorii pe internet experimentati, prezintă de două ori mai multe impulsuri ale activitătii cerebrale decât începătorii ! 
Conectati–vă, deci, la Internet pentru căutarea de informatii! Desi nu se stie cât de mult vaajuta creierului dvs., este oricum de preferat în locul unei navigări pasive.
9. Spuneti un DA cafelei.
Cafeaua se dovedeste a fi un tonic al creierului aflat în proces de îmbătrânire. Este un anti–inflamator, contribuie la blocarea efectelor pe care colesterolul le are asupra creierului si reduce riscurile accidentelor cerebrale, depresiei si diabetului, care toate facilitează dementa.
Ea are un mare continut de antioxidanţi si de cafeină, care stopează moartea neuronilor si ameliorează diabetul, hipertensiunea si accidentele cerebrale care conduc la dementă. Pentru majoritatea oamenilor, un consum de cafea zilnic moderat, de 2–4 cesti, nu este rău si poate fi util. Puteti adauga carob la
cafea...
10. Pericolul unei greutăti scăzute. Peste vârsta de 60 de ani, pierderea nemotivatã de greutate poate fi un semn al bolii Alzheimer. Un studiu a
arătat că femeile care au această boală au început să
piardă din greutate cu cel putin 10 ani înainte de
diagnosticarea dementei. Dintre femeile care au aceeasi greutate, cele care au început să dezvolte dementă au slăbit în decursul a trei decenii si atunci când au fost diagnosticate, aveau cu circa 6 kg mai putin decât cele care nu prezentau Alzheimer. Dacă aveti peste 60 de ani si prezentati o inexplicabilă pierdere în greutate, adresati–va medicului dvs !
11. Beti vin. Un pahar de vin pe zi poate întârzia demența.
Cercetările arată că vinul este un anti–inflamator și crește colesterolul bun, ceea ce ajută la preîntâmpinarea demenței. Antioxidanții puternici din vinul negru/roșu conferă acestuia proprietăți anti–demență. Astfel de antioxidanți relaxează arterele, dilată vasele sanguine și sporesc debitul sanguin, ceea ce stimulează procesele cognitive.
12. Cunoasteti care sunt primele semnale. Problemele de memorie nu sunt primul semnal de alarmă! Puteți constata un declin în aprecierea distanței. De exemplu, puteți dori să apucați un pahar, dar eșuați în a–l apuca. Sau puteți aprecia greșit distanța atunci când traversați strada. Rezolvând un joc de puzzle sau citind o hartă, pot aparea de asemenea, probleme. Pierderea simțului mirosului poate fi, de asemenea, un semnal de alarmă ! La fel, punerea în mod repetat a aceleiași întrebări sau depunerea în locuri improprii a lucrurilor personale (de exemplu, punerea cheilor în
frigider). Acordați atenție problemelor de memorie, întrucât cu cât sunt identificate mai devreme semnalele de alarmă, cu atât pot fi mai eficiente modificãrile de stil de viață sau de medicație!
13. Dieta mediteraneană
Indiferent de regiunea în care trăiți, dieta mediteraneană poate feri creierul dvs. de deteriorarea memoriei și demență ! Studiile arată în mod sistematic că mâncarea din Grecia, Italia și Liban este, realmente, o hrană pentru
creier. Urmând această dietă –bogată în legume cu frunze verzi, pește, fructe, nuci, legume, ulei de măsline
și vin negru – poate reduce la jumătate riscul de boală
Alzheimer! Decât să depindeți de un singur aliment sau de puține substanțe nutrient, dieta propusă este un meniu
bogat în elemente complexe benefice pentru creier, ce
includ un set de antioxidanți ce apără celulele cerebrale
de deteriorarea oxidantă.
14. Obezitatea la vârsta medie. Creierul dvs. este sensibil la grăsimea dvs. Un studiu a arătat că persoanele obeze au cu 8% mai puțin țesut cerebral, iar persoanele supraponderale au cu 4% mai puțin țesut cerebral decât persoanele cu greutate normala. Crește, astfel, alarmant, riscul de Alzheimer! În plus, scăderea volumului creierului se produce în zone ce reprezintă ținte ale bolii Alzheimer și care sunt critice
pentru planificare, memoria pe termen lung, atenție și
funcții de execuție și de control al mișcărilor! Sesizați chiar de la apariție semnele de creștere a greutății, încă din tinerețe sau la vârstă mijlocie.
În mod ciudat, obezitatea după vârsta de 70 de ani nu
sporește riscul de Alzheimer, dar asta nu înseamnă că
putem neglija exercițiul fizic, cel mai bun mod de stimulare a funcției cognitive și de întârziere a aparitiei bolii Alzheimer la orice vârstă.
15. Asigurati–vă un bun somn de noapte. Lipsa de somn este toxică pentru celulele
creierului. Somnul are surprinzătoare puteri de protejare a creierului
contra pierderilor de memorie specifica bolii Alzheimer.
Este un mijloc minunat de manipulare a nivelurilor temutei toxine cerebrale peptide beta–amiloidă, primul agent instigator al bolii Alzheimer, care conform cercetărilor conduce la accelerarea riscului apariției bolii. Cercetările au arătat, de asemenea, că un somn în medie de 5 ore sau mai puțin în timpul nopții este corelat cu o mare creștere a grăsimii visceral abdominal, care poate conduce la diabet și obezitate și în final, la Alzheimer.
Recurgeți la perioade scurte de somn (ațipiri) și la
tratamente în caz de insomnii.
16. Asigurati–vă un larg cerc social. Studiind creierul unei femei de 90 de ani care a decedat din cauza bolii Alzheimer, cercetătorii din Chicago au descoperit că o largă rețea de socializare i–a asigurat o mare ”rezervă cognitivă”, care a permis creierului ei să nu iși dea seama că suferă de Alzheimer. De ce se întâmplă așa, este un mister, dar interacțiunea cu prietenii și cu familia pare să crească eficiența creierului. El își formează rute de comunicare alternative, care șuntează conexiunile deteriorate de boala Alzheimer. Deci, întâlniți–vă adesea cu familia și prietenii și extindeți–vă rețeaua sociala! Cu cât este mai puternică rezerva creierului pe care o construiți în decursul vieții, cu atât este mai probabil ca să restrângeți simptomele bolii Alzheimer!
17. Rezolvati stresul. Când sunteți stresat, corpul eliberează hormoni denumiți corticosteroizi, care vă salvează în caz de criză. Dar reacțiile unui stress persistent declanșate de evenimente zilnice – cum ar fi frustrarea la locul de muncă, problemele din trafic sau cele financiare – pot fi periculoase. În timp, acest stres poate distruge celulele creierului și poate suprima creșterea unora noi, astfel încât volumul creierului se va restrânge. Evenimente traumatizante bruște – moartea cuiva drag sau
un eveniment de schimbare majoră a stilului de viața, cum ar fi pensionarea – pot conduce la un sever stress
psihologic care precede demența. Rețineți faptul că
stresul cronic poate spori vulnerabilitatea persoanelor
vârstnice în ceea ce privește deteriorarea memoriei și
demența. Căutați sfaturi profesioniste! Antidepresivele,
sfaturile, tehnicile de relaxare și alte forme de terapie pot limita pierderea de memorie cauzată de stress, în cazul în care se iau măsuri din timp.
18. Atentie la dantură.
Gingiile deteriorate va pot otrăvi creierul. Persoanele cu boli de dantură și de gingii tind să prezinte rezultate scăzute la teste de memorie și
cognitive, conform cercetătorilor din USA din domeniul stomatologiei, care au descoperit că infecția
responsabilă de bolile gingivale eliberează produse
colaterale ce migrază spre zonele din creier implicit în
pierderea de memorie.
În consecință, perierea danturii, folosirea firelor dentare și prevenirea bolilor gingivale pot ajuta la menținerea sănătății gingiilor și a dinților, dar și a acuității memoriei. Un alt studiu a arătat că persoanele în vârstă cu cele mai severe gingivite (inflamării ale gingiilor) prezentau de 2–3 ori mai multe semne de deteriorare a memoriei și cunoașterii, decât cei cu forme discrete ale gingivitei.
19. Asigurati–vă suficientă vitamină B12. Pe măsură ce înaintați în vârstă, vitamina B12 in nivelul sanguin, scade iar șansa de a suferi de Alzheimer crește. Abilitatea dvs. de a absorbi această vitamina din alimente scade cam la vârsta mijlocie, când, de fapt, se decide stadiul de deteriorare ulterioară a creierului. Cercetătorii de la Oxford University au descoperit ca un creier care funcționează cu un conținut de vitaminã B12 redus, de fapt își reduce volumul, iar o deficienta a acesteia poate duce la atrofierea creierului prin fragmentarea mielinei, scutul de protecție cu conținut gras din jurul neuronilor. Se mai poate ajunge și la declanșarea de inflamații, un alt factor de distrugere a celulelor creierului. După vârsta de 40 de ani, trebuie să se administreze zilnic ‪500–1000‬ milicentigrame de vitamină B12. Dacă la dvs. sau la un membru în vârstă al familiei apare o inexplicabilă scădere a memoriei, oboseală sau semne de demență, trebuie neaparat să se verifice de către doctorul dvs. posibila deficiența de vitamina
B12. Evitati si refuzati plombarea dintilor cu combinatii ce contin mercur.
20. Otet la orice. Există multiple teorii că oțetul scade factorii de risc ce pot conduce la scăderea memoriei, respective glicemia mare, rezistența la insulina, diabetul și pre–diabetul și creșterea în greutate. Cercetătorii din Phoenix (Arizona) au observat, în cadrul studiilor pe oameni și animale, că elementele acide potențează efectele de scădere a glicemiei. Studiile au arătat, de asemenea, că ele pot ține în frâu apetitul și consumul de alimente, prevenind astfel creșterea în greutate și obezitatea, acestea fiind asociate cu diabetul, demența accelerată și pierderea memoriei. Apelați, deci, la oțet, adăugați–l la salate, consumați–l cu lingura, chiar
adăugați–l la un pahar de apă de băut ! Orice tip de oțet este binevenit ! Otetul balsamic este mai usor de ingerat si prin componentele lui mai complex. Facut acasa din vin negru cu putina menta, busuioc, piper negru si alte plante aromatice dupa dorinta, se lasa la macerat 3-4 saptamani apoi, cand vinul este otetit si bine aromat se strecoara si se indulceste cu miere.
21. Verificati–vă ochii.
Dacă vă păstrați o vedere bună sau excelentă pe măsură ce înaintați în vârstă, șansele dvs. de a suferi de demență scad cu un surprinzător procentaj de 63%! Dacă vederea este slabă, simpla vizitare a unui optician pentru un test și un posibil tratament, cel puțin o dată pe an, reduce în aceeași măsură șansele dvs. de a suferi de demență!
Nu este însă clar modul in care problemele de vedere stimulează apariția demenței, dar o vedere afectată face dificilă participarea la activități mentale și fizice cum ar fi cititul și activități practice, precum și activitățile sociale, toate acestea fiind apreciate ca încetinind declinul cognitiv. Rețineți că ochii dvs. reflectă modul în care funcționează creierul dvs., mai ales pe măsură ce înaintati în vârstă ! Nu neglijați vederea slabă, întrucât în majoritatea cazurilor ea poate fi corectată!
22. Consumati curry. Pudra de curry conține condimentul galben–portocaliu numit turmeric (șofran de India) bogat în curcumină, despre care se știe că stopează deteriorarea memoriei. Un studiu a arătat că bătrânii indieni care consumau chiar și mici cantități de curry, obțineau rezultate mai bune la testele cognitive. Curcumina acționează, în primul rând, prin blocarea acumulării plăgilor amiloide (depozite identificate în creierul suferinzilor) care induc boala Alzheimer, apoi prin distrugerea plăgilor existente, încetinind astfel declinul cognitive. Este recomandat sa consumati curry de 2–3 ori pe săptămână – în special, curry galben – sau sa presărați condimentul pe alimentele consumate.
23. Controlul glicemiei. 
Dacă aveți diabet de tip 2, sunteți mai vulnerabil la
Alzheimer! Studiile arată că riscul de Alzheimer este de
2–3 ori mai mare, iar cu cât diabetul se instalează mai
curând, cu atât este mai mare șansa de a suferi de demență!
Unii experți denumesc boala
Alzheimer ”diabetul creierului”, cele
două afecțiuni avand cauze similare: obezitate,
hipertensiune, colesterol ridicat, dietă bogată în grăsimi și zaharuri, activitate fizică scăzută, precum și glicemie ridicată ! Pe scurt, diabetul poate produce creierului o dublă nenorocire, distrugând neuronii și favorizînd inflamările. Faceți tot posibilul de a ține glicemia la valori scăzute și adoptați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi saturate, carora sa le alăturati exerciții fizice regulate!
24. Beti mai mult ceai (negru si verde). Evidențele sugerează că ceaiul stopează pierderea cognitivă ce precede boala Alzheimer și că cu cât beți mai mult ceai, cu atât memoria dvs. este mai
ascuțită. Secretul ceaiului nu mai este un mister! Frunzele au un bogat conținut de compuși capabili să penetreze bariera sânge–creier și acolo să blocheze deteriorarea
neuronilor. Un antioxidant deosebit din ceaiul verde poate bloca toxicitatea beta–amiloidei, care omoară celulele creierului. Faceți–vă un obicei din a bea ceai negru și ceai verde. Nu adăugați lapte, întrucât reduce cu 25% activitatea antioxidantă a ceaiului.
Mulți ani să aveți, dar cu sănătate! În plus, să fiți mereu iubiți!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu