duminică, 14 ianuarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Gândirea, Măsura și... Aproapele



1. Descoperirea de sine trece prin celălalt. În Hristos, finţa noastră însăşi ne vine de la Dumnezeu prin celălalt. Să nu o oprim la noi, să nu ne închidem în autosuficienţă. E imposibil să ne cunoaştem pe noi înşine dacă continuăm să ignorăm şi să respingem pe celălalt. Ecumenismul e o problemă de viaţă spirituală. Trebuie să-l descoperim pe celălalt - în durere şi în bucurie - ca pe cealaltă jumătate a noastră. Să-i facem loc în noi, înlăuntrul nostru. Esenţa lumii de aici, a lumii noastre, e constituită pur şi simplu prin separarea de adevăr şi realitate... Noi suntem atât de scufundaţi în această lume încât nu ne mai dăm seama de separare”.
Andrei  Scrima (1925-2000),
teolog ortodox român, arhimandrit, reprezentant al Patriarhiei de Constantinopol la Conciliul Vatican II, scriitor şi gânditor creştin. A studiat la Facultatea de Filosofie şi Litere a Universităţii Bucureşti (1943-1948), iar în ultimii doi ani de facultate a fost asistentul lui Anton Dumitru, la Catedra de Logică şi Istoria Filosofiei. În anul 1945, după susţinerea tezei de licenţă "Logos şi dialectică la Platon", descoperă grupul de reflecţie spirituală "Rugul Aprins" în jurul căruia se afla Sandu Tudor şi părintele Ivan Kuligân. Ajunge la Muntele Athos, la Benares, obţine cetăţenia franceză în 1959, unde l-a cunoscut pe Patriarhul Ecumenic Athenagoras care l-a trimis ca reprezentant personal la Conciliul Vatican. Ajunge profesor universitar în Paris, înfiinţează Academia Internaţională de Ştiinţe Religioase din Bruxelles. Între timp ajunge arhimandrit al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol.

***


2. LA DUMNEZEU AJUNGEM PRINTR-UN ANUMIT MOD DE VIAŢĂ, NU PRINTR-UN ANUME FEL DE A GÂNDI".
Cristos Yannaras (1935-),
filosof şi teolog grec. A sudiat filosofia şi teologia la Atena, Bonn şi Paris, iar disertaţia sa de doctorat şi-a susţinut-o la Facultatea de Litere din Paris (Sorbona) şi la Facultatea de Teologie a Universităţii din Tesalonic. Este membru al Academiei Internaţionale de Ştiinţe Religioase şi membru în comitetul director al revistei Concillium. Până în anul 2005 a fost profesor la Institutul de Ştiinţe Politice din Atena şi la Universitatea de Ştiinţe Sociale şi Politice „Panteon” din Atena. Cărţile lui au fost traduse în mai multe limbi.

***

3. „Lucrurile care sunt fără măsură nu pot să dureze mult timp.”
Boccaccio Giovanni (1313-1375),
scriitor italian, poet, corespondent al lui Petrarcha și un important umanist renascentist. A scris o serie de lucrări notabile, printre care „Decameronul” și „Femeile celebre”. El a scris literatura sa imaginativă în limba italiană și în limba latină și este recunoscut pentru dialogul său realist diferit de cel al contemporanilor săi, scriitorii medievali care au urmat, de regulă, modele formate pentru caracter și complot. Întreaga lui bibliotecă a fost donată Mănăstirii „Santo Spirito” din Florența, în ciuda faptului că Petrarcha a dorit s-o cumpere. Ultimii ani de viață au fost tulburați de boală: obezitate și insuficiență cardiacă.

P.S. „Eu sunt pâinea vieții; cel ce vine la Mine nu va flămânzi și cel ce crede în Mine nu va înseta niciodată. Pâinea lui Dumnezeu este cea care se coboară din cer și care dă viață lumii”    (Ioan 6, 33; 35).

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu