miercuri, 24 ianuarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Oamenii, Medicul și... Strămoșii


1. „PATRIA ADEVĂRATĂ A STRĂMOŞILOR MEI, adevărata mea patrie e asemenea icoanelor: teandrică, divino-umană. O parte din patria mea este aici jos, în Carpaţi, cealaltă parte în cer. Asemenea icoanei şi Bisericii, adevărata patrie este în cer; aici, jos, e doar o copie, alcătuită după chipul de sus. Cine vrea să exploreze patria mea românească, să-i înţeleagă pe locuitorii săi şi faptele lor, trebuie aşadar să se înarmeze nu numai cu o hartă geografică, ci şi cu o cunoaştere a cerului şi a lucrurilor de sus".
Virgil  Gheorghiu (1916-1992),
Personalitate de anvergură mondială, diplomat român interbelic, jurnalist, romancier poet. Bunicul şi tatăl sau au fost preoţi în localitatea Războieni-Neamţ. Între anii 1928-1936 a studiat la Liceul Militar "Regele Ferdinand" din Chişinău. După ce  a terminat liceul militar şi a venit în Bucureşti şi a  absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti. În 1943 a fost numit ataşat de presă al Ambasadei Româneşti din Croaţia. Atunci a început lungul drum al pribegiei sale, trecând prin Austria în Germania, unde s-a refugiat, pentru ca în 1948 să se stabilească în Franţa, unde a publicat circa 40 de volume. În exil, a urmat studii de teologie la Heidelberg, astfel ca în 1963 a fost hirotonit preot la Biserica Ortodoxă Română "Sfinţii Arhangheli" din Paris. Primeşte rangul de iconom stavrofor în 1971, activând sub jurisdicţia Patriarhiei Ecumenice. Opera sa fascinantă cuprinde şi două cărţi dedicate tatălui său, preotul Constantin Gheorghiu: "Cum am vrut să mă fac sfânt" şi "Tatăl meu, preotul, care s-a urcat la cer",  două cărţi cu totul excepţionale care ar fi pentru orice cititor un real cîştig sufletesc şi cultural.

***

2. „DUMNEZEU A PUS FOARTE MULT DIN SINE ÎN MOARTE ŞI ÎN ÎNVIERE. NOI OAMENII NU TREBUIE SĂ NE DEOSEBIM CU ADEVĂRAT DECÂT ÎN DUMNEZEU. DUMNEZEU A RECREAT PE OAMENI! DUMNEZEU I-A FĂCUT OAMENI! DACĂ DUMNEZEU MĂ IUBEŞTE, EXIST... DACĂ NE IUBEŞTE PE TOŢI, EXISTĂM TOŢI...".

Maurice Clavel (1920-1979),
filosof şi jurnalist, eseist, scenarist, profesor francez. A scris piese de teatru, dar nu prea agreate de criticii timpului. A acționat în diferite asociații împotriva comuniștilor.



3. „În situaţii limită de cutremur, războaie, nenorociri, medicul pentru prima dată ţine locul lui Dumnezeu”.
Raed Arafat (1964 -),
medic român de origine palestiniană, născut în Siria, specializat în anestezie-terapie intensivă. A crescut în Nablus, Cisiordornia, iar la vârsta de 16 ani a emigrat în România în 1981 pentru a studia medicina. În septembrie 1990 a început să pună bazele Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) la Tg. Mureș, devenit ulterior serviciul medical național de intervenție rapidă. Actulalmente este subsecretar de stat în Ministerul Sănătății Publice. Pentru o perioadă scurtă a fost și ministru interimar al Sănătății.
***
P.S.Vă rugăm, fraților, să cinstiți pe cei ce se ostenesc între voi, care sunt mai marii voștri în Domnul și să vă povățuiască”    (I Tesaloniceni 5, 12).

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R Maramureș
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu