miercuri, 10 ianuarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE


Omenirea, Patria și... Trădarea


1. „În sânul societăţii de azi se resimte lipsa forţelor care să ridice OMENIREA BOLNAVĂ din smârcurile (capcanele, ispitele) vieţii instinctive spre culmile virtuţii. Tot numai în REZERVORUL RELIGIEI CREŞTINE lui HRISTOS le putem găsi. Deci reînviorarea vieţii religioase este o poruncă a ceasului de faţă. Scriitorul francez Montesquieu a scris undeva: "CEL CARE N-ARE CREDINŢĂ RELIGIOASĂ ESTE CA ACEL ANIMAL TERIBIL, CARE NU-ŞI SIMTE LIBERTATEA, DECÂT ATUNCI CÂND SFÂŞIE ŞI ÎNGHITE". Omule, află că NU eşti un produs al hazardului, ci opera mâinilor lui Dumnezeu".

 Ştefan Șlevoacă (1912-1998),
preot, doctor în teologie la Cernăuţi, exeget în Omiletică, cu studii europene aprofundate, scriitor bisericesc, predicator înduhovnicit la Cernăuţi, Suceava, Câmpulung-Bucovina, misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din Statele Unite ale Americii. Printre cărţile editate şi foarte solicitate amintim: "Din tezaurul ortodoxiei", "Raze în lumina lui Hristos", Familia creştină", "Făclii pentru dreapta credinţă", "Ostroave de frumuseţe" ş.a. Din tot ce a scris şi a dorit să transmită prin cărţile sale se desprinde lecţia simplităţii şi a modestiei.. Spunea adeseori celor care se pregăteau pentru a-L urma pe Hristos în slujire: "Se cere o muncă de scafandru"; trebuie să ne îndeplinim misiunea sacerdotală cu frică şi cu cutremur, dar şi cu mare responsabilitate". "Lipseşte ceva omenirii azi. Un resort nu mai funcţionează ca înainte. Dar care anume? RESORTUL VIEŢII DUHOVNICEŞTI".

***

2. „Nu există ceva mai iubit şi plăcut decât patria şi părinţii, chiar dacă cineva locuieşte într-o casă plină de belşug, departe, în ţară străină, despărţit de părinţi.
Homer (sec. IX î. Hr.-sec. VIII),
poet și rapsod grec legendar, căruia i se atribuie scrierea „Iliada și Odiseea”. În antichitate, i-a fost atribuit uneori întregul Ciclu Epic, care include și alte poeme despre Războiul Troian, precum și poeme tebane despre Oedipus și fiii săi. Mai are și unele opere cum ar fi: „Cântece religioase homerice” și epopeea „Margites”. Tradiția spune că Homer a fost orb.
                                                                                                                                    
***

3. „E RUȘINE-A ȘI GÂNDI/ Că între noi s-ar ivi / Vreun bătut de Dumnezeu / Să își vânză neamul său... Noi suntem oameni de cinste, / Nu ne vindem pentru linte / Și credința-n Dumnezeu / Ne va scuti de la rău. / Dar blăstăm și ură cază / Peste om, copil și casă, / Care-n aste vremuri grele / Rupe a neamului proptele. / VOI ROMÂNI ADEVĂRAȚI / ȘI LA SUFLETE CURAȚI, / STRIGAȚI TOȚI ÎNTR-UN CUVÂNT: / SUS AL NOSTRU STEAG PREA SFÂNT!”
Ioan M. Lazăr,
profesor, scriitor și poet contemporan - Cehu Silvaniei

P.S. Domnul Dumnezeu a dat poruncă lui Adam și a zis: „Din toți pomii din rai poți să mănânci. Dar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit” (Facerea 2, 16-17)

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu