marți, 30 ianuarie 2018

Guvern nou, năravuri vechi

 Cetăţenii se bucură de două ori, la învestirea unui guvern şi la plecarea lui. Ambele momente sunt legate de
speranţa de mai bine. Înainte se spunea: căderea guvernelor, bucuria nebunilor.
Guvernul votat ieri în parlament, urmat de jurământul miniştrilor în faţa preşedintelui Iohannis, se deosebeşte de restul guvernelor pe care le-a avut România prin faptul că este condus de o femeie.
Viorica Dăncilă în discursul său a făcut referiri la Parlamentul European, ca fost europarlamentar, dorind să transfere atmosfera de la Bruxelles la Bucureşti. A punctat, mai precis a repetat promisiunile din programul electoral al PSD, infrastructură, majorări de salarii, promiţând că nu va introduce nicio taxă nouă.
Dacă nu s-ar fi auzit acest tip de discurs în parlament, ar fi sunat promiţător. Dar distanţa de la promisiuni la realizări este tot mai întinsă. PSD nu mai ştie guverna ca şi înainte. Corpul ministerial este mediocru, specialiştii au fost înlocuiţi de politruci.
După două guverne care au pornit la drum la o distanţă de o jumătate de an PSD-ALDE şi-a pierdut credibilitatea. Miniştrii, luaţi pe rând, om cu om, nu sunt mai bine pregătiţi ca cei dinainte. Prin urmare ce se va schimba?!
„Cât timp voi fi prim ministru nu va exista un alt pol de putere”. Doamna Dăncilă face trimitere la criticile care le-au fost aduse celorlalte guverne că erau conduse de la partid, personal de Liviu Dragnea. Mihai Tudose abia la sfârşitul mandatului a dat semne de independenţă. A fost rapid înlocuit. Sorin Grindeanu a fost demis fiind acuzat că încearcă crearea unui pol de putere în jurul guvernului.
Nu avem nicio dovadă că lucrurile nu se vor repeta. La fel nu putem afirma nici că de data aceasta guvernul nu-şi va vedea de treabă. Are mult de recuperat. În 2017 nu s-au făcut deloc investiţii. Nici un metru de autostradă, nicio şcoală, nicio grădiniţă. Rezultate slabe la absorbţia de fonduri europene. Întregul an a fost dedicat majorărilor de salarii la bugetari. Din câte se ştie, s-a cam trăit din împrumuturi. :i în continuare se mizează pe împrumuturi. S-ar putea ca la sfârşitul mandatului PSD-ALDE să lase ţara în datorii, dar cu un salariu minim net de 300 de euro. Până acum, de la alegerile parlamentare până la plecarea lui Mihai Tudose, PSD a fost în centrul unor scandaluri. Cu un premier femeie, principial, s-ar putea instaura un alt climat. Însă PSD se află într-un război. Precupat de modificările în domeniul Justiţiei, cu un lider cu probleme penale, este greu de crezut că se va schimba ceva în bine. Un guvern nou înseamnă de regulă reluarea unor năravuri vechi.
   O schimbare radicală nu se poate produce exclusiv din partea guvernului. Înainte de toate trebuie să se schimbe ceva în PSD. Atâta vreme cât conducerea partidului va afişa aceeaşi atitudine superioară faţă de guvern, nimic nu garantează că guvernul Dăncilă nu va avea soarta fostelor guverne Grindeanu şi Tudose. O cât de mică defecţiune, o zvâcnire de orgoliu a doamnei Dăncilă ar putea conduce la o a treia criză politică. Viorica Dăncilă declara că vrea să aibă o bună colaborare cu preşedintele Klaus Iohannis. Cum va privi Liviu Dragnea „buna colaborare” dintre premier şi preşedinte?
Trecut cu un număr mai mult decât suficient de voturi, guvernul Dăncilă îşi intră în pâine într-un moment în care aşteptările cetăţenilor sunt mai mari decât în urmă cu un an. Dacă va dezamăgi, PSD va intra pentru mulţi ani în opoziţie. Sau ar merita să intre pentru multă vreme în opoziţie.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu