joi, 18 ianuarie 2018

Comunicat de presă

                                                                                         
18 ianuarie 2018
Persoană de contact: Dan Bucă,
purtător de cuvânt
Tel.: 0755-112726

Circulație rutieră în condiții de iarnă pe drumurile naționale din județ



Vremea a fost mai caldă decât normalul termic al perioadei.  Cerul a fost noros. În prima parte a zilei au căzut, pe arii relativ extinse, precipitații sub formă de ninsoare. Vântul a suflat slab, la moderat cu intensificări de până la 50 km în municipiul Baia Mare și în zona montană înaltă (60 km/h Vf. Iezer). Cantitatea cea mai mare de precipitații s-a înregistrat la Cavnic, 4,4 l/mp. Temperaturile maxime au avut valori cuprinse între 2 grade Celsius și 4 grade Celsius. Temperaturile minime au avut valori cuprinse între 0 grade Celsius și -4 grade Celsius. Local s-a semnalat ceață, asociată izolat cu depunere de chiciură. Rețeaua de drumuri naționale din județ este practicabilă, partea carosabilă fiind curată și umedă. În Pasul Prislop, între km 160 și km 180 se găsește pe carosabil un strat de zăpadă frământată, cu grosimea de până la 1 cm. La această oră, vizibilitatea este bună în trafic, cerul este acoperit pe toate sectoarele de drumuri naționale. Ninge slab în Pasul Prislop. S-a acționat cu 10 utilaje și s-au împrăștiat 60 tone de material antiderapant pentru a preveni și combate poleiul în zonele de deal și de munte. Vântul prezintă intensificări în zona montană înaltă. Stratul de zăpadă măsoară 61 cm la Vf. Iezer, 15 cm la Băiuț, 12 cm la Cavnic, 10 cm la Groșii Țibleșului, 8 cm la Răzoare, 7 cm la Firiza, 6 cm la Târgu Lăpuș, 4 cm la Bistra, Dragomirești, Baia Borșa, 3 cm în Baia Mare și Ocna Șugatag, 1 cm la Sighetu Marmației.
Debitele și nivelurile cursurilor de apă din județ au fost variabile. Pe râuri sunt prezente, în continuare fenomenele de iarnă. Este prezentă gheața la mal pe cursurile râurilor Tisa, Vișeu, Vaser, Ruscova, Iza, Bârsău, Boicu, Nistru, Firiza, Botiza, Mara, Cosău, Someș. Curg sloiuri de gheață pe râul Lăpuș. Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se desfășoară în conformitate cu regulamentul de exploatare, în condiții de siguranță. Meteorologii au prevăzut că vremea va fi astăzi ușor mai caldă decât normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros. În timpul zilei va ninge la munte, pe arii restrânse. La noapte, pe arii extinse vor fi semnalate precipitații sub formă de ninsoare. La munte va ninge și se va depune un strat nou de zăpadă. În zonele de munte, pe arii restrânse, cantitățile de precipitații vor depăși 10-15 l/mp, și izolat 20 mp. Vântul va sufla slab, la moderat, cu intensificări de până la 40-45 km/h, iar în zona de munte va atinge viteze de 80-90 km/h și va viscoli ninsoarea. Cantitățile de apă vor depăși, izolat în zona de munte 10-15 l/mp. La munte se va depune strat nou de zăpadă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 grad Celsius și 3 grade Celsius. Cele minime vor fi în creștere accentuată față de noaptea precedentă, cu valori cuprinse între -5 grade Celsius și -2 grade Celsius.
Conducătorii de autovehicule pot solicita informații despre starea de practicabilitate a rețelei de drumuri rutiere sau anunța dacă întâmpină probleme în trafic la Secția de Drumuri Naționale Baia Mare, telefon 0262 212138, respectiv S.C. Drumuri și Poduri S.A. Maramureș, telefon 0262 213144.
         


Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu