luni, 25 decembrie 2017

Iza îl preferă pe Caragiale!!

Staţi – staţi! Nu mă refer la celebrul râu (din Maramureş). Mă refer la o superbă adolescentă care aşa se numeşte şi pe care am descoperit-o la Baia Mare.
Am participat la (deja) tradiţionalele „Zile ale revistei NORD LITERAR”. În sala mare a Consiliului Judeţean Maramureş, unde au debutat lucrările, a fost prezent şi faimosul scriitor al acestui areal istoric, Nicolae Breban. Astfel, i s-a decernat Distincţia de „Cetăţean de onoare al judeţului Maramureş”.
Cine nu doreşte să-l vadă – „pe viu” – pe distinsul român al Ţării de Sus, să-l audă, să se lase mângâiat de privirea Domniei Sale? În ce mă priveşte, mi s-au înmuiat picioarele când, la sediul redacţiei, văzându-mă, mi-a zis: ”Te citesc cu plăcere!” (Ne cunoşteam din perioada în care l-am invitat la „Zilele Rebreanu”, la Bistriţa, şi apoi în câteva locuri culturale din ţară.) Au fost prezenţi scriitori de pretutindeni (adică şi de peste hotare).
Bine-bine, dar ce e cu exclamaţia mea din titlu?
Din nişte pricini personale, am ieşit în câteva rânduri din uluitoarea clădire a Consiliului Judeţean. În cabina portarului, alături de o doamnă (care era de serviciu) am remarcat o tânără, care nu-şi ridica ochii de pe paginile unei cărţi.
Prima remarcă: Citea! Adică nu tabletă, nu revistă; avea o carte consistentă, ca număr de pagini. Doamne, citea! Şi mai era şi frumoasă! Ea, nu cartea…
Până la urmă, am abordat-o (cu îndrăzneala pe care mi-o dă profesia şi vârsta). Aşa am aflat că e în clasa a VII-a şi că o cheamă Iza. M-a interesat ce carte citeşte: un roman al unui scriitor englez. Iar eu, de colo: „Dar din literatura română nu ai vreo preferinţă pentru lectură?” „Ba da”. „Pot să ştiu un nume?” Ea: „Da, îl prefer pe Caragiale.” Ce strălucire frumoasă a ochilor!
Cred că reacţia mea nu a fost o exclamaţie, ci un ţipăt de admiraţie.
O adolescentă îl preţuieşte pe Ca-ra-gi-a-leeee?!
Am întrebat-o ce anume din opera lui preferă. Răspuns, fără ezitare: „Tot!”
Eu: „De ce?” Ea, cu un firesc nemaipomenit: „Îl consider cel mai contemporan scriitor român”. Daţi-vă seama: clasa a VII-a…
Am avut un gând năstruşnic: Să o chem în aula unde se ţineau discursuri şi să propun asistenţei ca Iza să ne vorbească despre Caragiale. Dar, mi-am potolit entuziasmul la timp…
Cornel Cotuţiu, scriitor
N.R. Cum prietenul nostru, distinsul scriitor Cornel Cotuţiu, ne-a trimis textul din Becleanul lui natal, am aflat că personajul care l-a fascinat poartă un nume. Este vorba de eleva Izabela Dan (foto), elevă la Colegiul „Gheorghe Şincai” din Baia Mare, care este din satul Ulmoasa. Fie acest text un dar de Sfintele Sărbători pentru Iza, părinţi şi profesori.

Autor: Gheorghe Pârja

Sursa: Graiul Maramureşului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu