marți, 26 decembrie 2017

Editorial. Bilanţuri peste bilanţuri

Ultimele zile ale anului sunt dedicate bilanţurilor, mai ales politice. Sărbătorile se suprapun peste cifre, analize, sinteze, rapoarte etc. 2017 a fost unul dintre cei mai frământaţi ani. Instalat în forţă, guvernul PSD-ALDE s-a confruntat nu doar cu adversarii, ci şi cu el însuşi. Pe cât de spectaculoase au fost rezultatele alegerilor parlamentare, pe atât de mult preşedintele Iohannis şi-a dorit un alt guvern. Aritmetica nu i-a permis să iniţieze negocieri care să-i stopeze PSD-ului  drumul spre putere.
ALDE s-a dovedit un partid intransigent. Loialitatea lui Călin Popescu Tăriceanu faţă de social democraţi a rămas intactă. De remarcat că între cele două partide nu s-a iscat de-a lungul anului niciun scandal care să pună în pericol alianţa. Liberalii au rezistat cu stoicism la toate experienţele stângiste iniţiate de Liviu Dragnea. Pur şi simplu ALDE a acceptat fără să crâcnească toate măsurile populiste ale PSD, evident cu intenţia clară de a-şi consolida bazinul electoral.
Trecând peste episodul demiterii propriului guvern prin moţiune de cenzură, coaliţia a ţinut piept criticilor, cele mai multe îndreptăţite, ale preşedintelui, presei, societăţii civile şi chiar celor din exterior. Ambasadele, în special cea SUA, s-a dovedit un critic sever. Cea mai slab auzită voce a fost cea a opoziţiei. PNL a avut propriile probleme. Odată cu renunţarea la conducerea bicefală, un fost PDL-ist şi un reprezentant al fostului PNL, “marele PNL” nu a reuşit să-şi demonstreze forţa rezultată din fuziune. Vasile Blaga a fost înlăturat datorită problemelor judiciare. A fost achitat, dar nu a mai revenit în poziţia de lider punând fracţiunea PDL-istă din PNL în inferioritate. De altfel, Vasile Blaga nu s-a remarcat ca un lider strălucit, el fiind recunoscut pentru capacitatea lui organizatorică.
PNL nu şi-a regăsit tonul specific unui mare partid. Nici după alegerea lui Ludovic Orban nu s-a înviorat. Lipsa unui program alternativ, de dreapta, la guvernarea de stânga se resimte ca principal impediment al întregii opoziţii. USR rămâne la stadiul de partid de stradă, fără ideologie, fără niciun fel de preocupare majoră în creionarea unui program. Lipsa de maturitate politică îl plasează într-o zonă obscură. Avea, la momentul alegerilor, toate şansele să crească. După un an de activitate parlamentară este un fel de UTC zburdalnic, o aripă libertină a PNL. Păcat de speranţele investite în această mişcare tinerească. Canalizându-şi toată energia spre “statul de drept” şi “independenţa Justiţiei” şi-a asumat un rol în societatea civilă, însă trecerea spre statutul de partid politic implică mai mult decât atât. O formaţiune fără lideri riscă să devină o masă amorfă.
UDMR nu este nici la putere nici în opoziţie. Prin protocolul parlamentar semnat cu PSD şi ALDE îi asigură intrarea la guvern cu diferite probleme din teritoriu. O problemă delicată pentru UDMR este participarea la Centenar. Conducerea centrală a adoptat o anumită poziţie care a stârnit reacţii dure. La nivel local lucrurile stau altfel. La urma urmei este vorba despre un bilanţ al celor o sută de ani. Un partid care bate pasul pe loc părând să-şi fi atins limita de sus, este PMP. Traian Băsescu şi-a epuizat stocul de mesaje. ~ncercarea lui de a-şi apăra mandatele a eşuat.
PNL şi USR i-au subtilizat marile lui teme, statul de drept şi independenţa Justiţiei. PMP pare foarte izolat chiar în rândul partidelor de opoziţie. Fostul preşedinte nu se bucură de încredere nici din partea puterii, nici din partea opoziţiei, deşi le face servicii ambelor tabere. Pune umărul la dărâmarea “binomului”, adoptând un ton dur în favoarea PSD-ALDE, dar stă şi alături de PNL şi USR în confruntarea acestora cu PSD. Jocul dublu nu-i aduce un plus de credibilitate şi popularitate, însă îl face un partid interesant.
Partea bună a bilanţurilor de sfârşit de an este că pot fi şi pozitive şi negative. Depinde din ce parte priveşti. Ca buni creştini trebuie să-i înţelegem pe toţi, iar printre cei cărora le urăm un creştinesc “Crăciun Fericit” se numără şi partidele şi politicienii.

Autor. Dumitru Păcuraru

Sursa. Informaţia zilei de Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu