duminică, 12 noiembrie 2017

Obiceiurile la fel de periculoase precum fumatul, cărora nimeni nu le acordă suficientă atenţie

Fumatul reprezintă unul dintre cele mai periculoase obiceiuri ale omului din prezent, însă există mulţi alţi factori care pot provoca boli la fel de periculoase precum cele asociate fumatului.

Potrivit Descoperă, există cinci obiceiuri mai periculoase decât fumatul: 

Singurătatea

Dezvoltarea reţelelor sociale şi descreşterea contactului interuman l-au îndemnat pe chirurgul Vivek Murthy să catalogheze singurătatea ca fiind o epidemie globală, care ar putea fi letală. Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie din cadrul Universităţii Brigham Young, a descoperit în cadrul cercetării sale că singurătatea reduce speranţa de viaţă a oameniilor. Conform Science Alert, senzaţia de singurătate poate reprezenta echivalentul a 15 ţigări consumate zilnic.

Sedentarismul

Sedentarismul pe o perioadă lungă de timp poate duce la apariţia diferitelor forme de cancer, susţine un studiu din 2014. Cercetătorii au inclus în datele lor infomaţii provenite de la patru milioane de persoane privind perioada în care stăteau aşezaţi în faţa televizorului, la muncă sau în timpul călătoriei. Cu fiecare două ore în plus de stat aşezat creştea riscul de dezvoltare a cancerului de colon, endometrial sau de plămâni, indiferent dacă aceştia realizau şi o serie de exerciţii în timpul zilei.

Lipsa somnului

Centrul pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor din SUA a clasificat lipsa somnului ca fiind o problemă a sănătăţii publicului. Profesorul Valery Gafarov, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nota în 2015 că lipsa odihnei poate duce la creşterea riscului apariţiei accidentului cerebral vascular sau a atacului de cord, într-un mod similar cu cel provocat de consumul de ţigări regulat. ''Lipsa somnului poate fi încadrată ca un factor de risc pentru apariţia bolilor cardiovasculare, printre alţi factori numărându-se lipsa de exerciţii, fumatul şi o dietă neechilibrată,'' afirmă el.

Bronzatul artificial

Bronzatul în interior pare a fi o versiune mult mai uşor de controlat decât cea realizată în natură, însă ambele pot fi considerate mai periculoase decât fumatul. În 2014, cercetătorii au publicat un studiu care sugera că bronzatul la salon a provocat mai multe cazuri de cancer ale pielii decât cancer pulmonar provocat de fumat. ''Având în vedere numărul mare de cancer de piele provocat de utilizarea solarului, aceste date sugerează un caz major de pericol pentru sănătatea publică,'' au declarat specialiştii.

O dietă neechilibrată

Mai multe studii au descoperit că zahărul şi mâncarea procesată bogată în grăsimi saturate pot expune cosumatorii la un risc mult mai crescut de dezvoltare a bolilor fatale similar cu riscul provocat de fumat.

În 2016, cercetătorii au studiat riscul mortalităţii provocat de o dietă neechilibrată şi au concluzionat că acesta este mult mai crescut decât cel provocat de consumul de alcool, droguri sau sex neprotejat combinat cu consumul de tutun. 

Sursa: www.gandul.info 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu