miercuri, 8 noiembrie 2017

Mii de profesori se afla in ilegalitate


 Atat cadrele didactice, cat si personalul nedidactic se confrunta cu o situatie incredibila. Timp de patru ani, serviciul Personal al Inspectoratului scolar Judetean Constanta nu a inregistrat la ITM miile de decizii luate fie pentru schimbarea profesorilor titulari, fie pentru schimbarea denumirii si structurii unitatilor de invatamant. Asadar cadrele didactice figureaza in hartii ca fiind angajate la scoli care nu mai exista, de fapt.
"In ceea ce priveste deciziile inregistrate la ITM, sunt la stadiul de dezastru!", a exclamat, intr-o conferinta de presa, inspectorul scolar general al Inspectoratului scolar Judetean Constanta, Petrica Miu, conform Telegraf.
Ce inseamna acest lucru, de fapt? Ca mii de cadre didactice, dar si personal auxiliar, nedidactic, apar ca fiind angajate la scoli care nu mai exista din punct de vedere juridic.
 Cum ii afecteaza? In cazul in care unul dintre ei vrea sa faca un imprumut, sau iese la pensie, ori pur si simplu daca au loc controale din partea Inspectoratului Teritorial de Munca.
 "Serviciul Personal a dormit pur si simplu. Deciziile au fost emise de scoli, dar nu au fost prelucrate de Inspectorat. Cine va plati pentru toate acestea? Cum se vor rezolva? Am trimis o nota ministerului, poate ne va lamuri cum se poate rezolva situatia, astfel incat profesorii sa nu aiba de suferit", a punctat Petrica Miu, revoltat.
 Potrivit inspectorului scolar general, este vorba de mii de decizii. Unele privesc schimbarile de denumire ale unitatilor scolare (numai colegiile nu au fost afectate de acest fel de modificari), altele - schimbari ale structurii (de exemplu, gradinitele care au trecut in subordinea unor scoli, din punct de vedere juridic), iar alte modificari privesc numirea de profesori titulari. inchipuiti-va ca pentru fiecare astfel de modificare era nevoie ca pentru toti angajatii sa se faca decizii, care ar fi urmat sa fie inregistrate la ITM, in programul REVISAL.
Unitatile scolare au emis deciziile, dar Inspectoratul scolar trebuia sa le inregistreze, dar acest lucru nu s-a intamplat. In felul acesta, angajatii din 149 de unitati scolare (totalul este de 191) se afla, practic, in ilegalitate. In hartii, ei figureaza ca fiind angajati la scoli care nici nu mai exista, ca entitate juridica.

Autor: Banu Alexandra

Sursa: PortalInvatamant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu