vineri, 29 septembrie 2017

Tropicele, afectate de despaduriri, emit mai mult CO2 decat cantitatile pe care le absorb

Despaduririle vaste din regiunile tropicale au drept consecinta faptul ca aceste zone de pe Pamant emit in prezent mai mult dioxid de carbon decat cantitatile pe care le capteaza si stocheaza.
Astfel, acestea isi pierd rolul istoric de furnizor pentru planeta noastra al unei protectii naturale impotriva modificarilor climatice, potrivit unui studiu publicat joi.
Aceasta analiza, publicata in revista americana Science, se sprijina pe imagini obtinute din satelit, date furnizate cu ajutorul unor tehnologii pe baza de laser si constatari realizate pe teren, obtinute intre anii 2003 si 2014, relateaza AFP.
Oamenii de stiinta au putut astfel sa se concentreze asupra aspectelor asociate despaduririlor, pana acum dificil de masurat, precum degradarea forestiera, adica disparitia si mortalitatea arborilor.
Cele mai multe emisii (aproape 70%) de CO2 - un gaz cu efect de sera, considerat principalul vinovat pentru incalzirea Terrei - din padurile tropicale de pe continentul american, din Asia si din Africa sunt asociate cu degradarea acestor paduri, au subliniat autorii studiului.
"Despaduririle, degradarea si alte deficiente au drept consecinta faptul ca padurile tropicale emit de acum mai mult dioxid de carbon decat pot sa stocheze, pierzandu-si functia lor de 'puturi' de carbon", au precizat autorii cercetarii.
"Aceste descoperiri constituie un semnal de alarma pentru lumea intreaga in privinta padurilor", a comentat Alessandro Baccini, cercetator la Woods Hole Research Center din Statele Unite. "Daca dorim sa impiedicam temperatura planetara sa atinga niveluri periculoase, trebuie sa reducem drastic emisiile si sa crestem capacitatea padurilor de a absorbi si de a inmagazina dioxidul de carbon", a adaugat el.
Cercetarea publicata joi a stabilit ca regiunile tropicale degaja de acum o cantitate neta de aproximativ 425 de teragrame - un teragram reprezinta 1 milion de tone - pe an in atmosfera, mai mult decat emisiile produse de toate camioanele si automobilele din Statele Unite.
Cea mai mare parte a disparitiei forestiere tropicale - aproximativ 60% - s-a produs in America Latina, unde se afla padurea amazoniana. O scadere de aproximativ 24% s-a produs in Africa si o diminuare de 16% in Asia. România este la nivelul defrisarilor pe primul loc în Europa...Dar cui îi pasă?! Austriei în nici un caz!


                                                                                                   C.S.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu