miercuri, 20 septembrie 2017

PROFESORII SE PREGATESC DE GREVA. "DEPUNEM CEREREA PENTRU PROTEST CHIAR ASTAZI"


 Profesorii s-au saturat de promisiunile neonorate ale Guvernului Tudose si se pregatesc sa iasa in strada. Se anunta proteste atat in tara, cat si in Bucuresti. Ion Duta, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant din Prahova, anunta ca documentele in vederea aprobarii protestului vor fi depuse astazi la Primaria Ploiesti, la Jandarmerie si la Politie. Reprezentantii FSLI intentioneaza sa picheteze si sediile din Bucuresti ale Ministerului Educatiei, Guvernului si Partidului Social - Democrat, in zilele de 4 si 5 octombrie.

Daca, pana pe 25 septembrie, raspunsul guvernantilor la solicitarile sindicalistilor din invatamant va fi unul negativ, pe 2 octombrie – intre orele 12.00 si 14.00 – reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant vor picheta sediile tuturor prefecturilor din tara, scrie ziarulprahova.ro.

In urmatoarele zile se asteapta un raspuns de la Guvern la o serie de solicitari adresate de federatie catre Executiv, solicitari ce vizeaza in principal acordarea salariilor promise, precum si a banilor castigati de profesori prin sentinte judecatoresti.

"Suntem singurul sindicat din tara care nu a mai asteptat rezolvarea acestei situatii pe cale amiabila sau pe calea negocierilor cu Guvernul si am deschis procese pentru aceste sporuri. Saptamana trecuta am depus ultimele dosare in instanta pentru institutiile de invatamant in vederea rezolvarii acestei situatii", a precizat presedintele Sindicatului Scoala Prahovei, afiliat FSLI, Ion Duta.

Plata banilor castigati prin sentintele judecatoresti pentru anul 2017, mai exact ultima transa, ar insemna in medie 5.000 de lei pentru fiecare cadru didactic din tara implicat in procese.

Profesorii sunt nemultumiti si de cuantumul mic al cresterii salariilor nete anuntate pentru anul 2018, comparativ cu cresterile salariale brute, consecinta a majorarii contributiilor angajatilor catre stat.

In momentul de fata, un profesor debutant primeste un salariu net cuprins intre 1.400 si 1.600 de lei net, in functie de numarul de ore predate lunar, un profesor cu 10 ani vechime – un salariu net intre 1.900 si 2.000 de lei, iar un profesor care se apropie de pensionare primeste lunar intre 2.800 si 3.000 de lei.


                                                              PORTALÎNVĂŢĂMÂNT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu