miercuri, 13 septembrie 2017

PREŞEDINTELE IOHANNIS, DISCURS CRITIC LA DESCHIDEREA ANULUI ŞCOLAR: "ÎN 2017, SOLUŢIA A AJUNS SĂ FIE REÎNTOARCEREA LA METODE DEMULT APUSE"


Presedintele Iohannis, discurs critic la deschiderea anului scolar: "In 2017, solutia a ajuns sa fie reintoarcerea la metode demult apuse"Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a criticat modul in care Guvernul gestioneaza situatia din educatie, amintind reintroducere unor metode "demult apuse", precum manualul unic. El a atras atentia asupra celor mai grave probleme cu care, in opinia sa, se confrunta sistemul de invatamant romanesc: numarul tot mai mare al analfabetilor functional care ies pe portile scolilor si rata mare a abandonului scolar, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeana. Acesta a participat la festivitatea de deschidere a anului scolar de la Colegiu National "Gheorghe Sincai".

"Exista, din pacate, multi elevi in Romania care incep anul scolar fara manuale sau in cladiri care nu respecta standarde minime. Se pare ca de fiecare data, inceperea noului an scolar pe unii ii ia prin surprindere. Fiecare Guvern ridica din umeri, aratand cu degetul spre Guvernul dinainte. Asa, insa, lucrurile nu se imbunatatesc. in Romania anului 2017 solutia a ajuns sa fie reintroducerea si reintoarcerea la metode demult apuse, ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la Bucuresti a tuturor lucrurilor care au intampinat dificultati la nivel local", a declarat presedintele Iohannis, potrivit news.ro, cu ocazia debutului noului an scolar.

Seful statului a spus ca aceasta abordare nu este cea buna si a continuat cu enumerarea problemelor sistemului romanesc de educatie: schimbarile majore prea dese care limiteaza semnificativ posibilitatea elevilor de a-si planifica traseul profesional sau cadrul legislativ confuz si greoi.

"Legea educatiei trebuie sa inceteze sa mai fie un puzzle ale carui piese se schimba continuu pierzandu-se, astfel, imaginea unitara", a atras atentia presedintele.

Klaus Iohannis a indicat si o serie de probleme importante, care necesita un raspuns:

"Chiar daca ne place sa credem ca am bifat «misiune indeplinita» pe tema alfabetizarii candva prin anii ’60 deja, o mare parte dintre elevi termina scoala ca analfabeti functional. Adica, desi pot citi, nu pot intelege semnificatia unui text scris si, prin urmare, intampina dificultati chiar si in cele mai usoare situatii. O alta problema grava este abandonul scolar, care in ultimii ani a atins o rata alarmanta, una dintre cele mai mari in Uniunea Europeana. Nu ne putem permite acest lucru ca societate.

Nu ajuta cu nimic sa mutam vina de la autoritatile centrale la autoritatile locale, de la un guvern la altul sau de la scoala in familie. Succesul sistemului educational este singura cale de supravietuire a Romaniei puternice, iar esecul sau ne condamna la involutie", a mai spus seful statului.

Mesajul presedintelui pentru elevi

"Dragi elevi, urmeaza un an plin pentru voi. Un an in care veti face inca un pas spre viata de adult. insa, dincolo de programa scolara, dezvoltati-va pe cat mai multe planuri! Nu ezitati sa va extindeti orizonturile, sa legati ceea ce invatati la scoala de preocuparile si de hobby-urile voastre! Fiti toleranti, deschisi spre nou, creativi si autonomi in invatare! Constientizati atat importanta drepturilor pe care le aveti, cat si a obligatiilor de cetatean!

Este lumea voastra si este timpul sa incepeti sa o descoperiti si sa o intelegeti, construindu-va propria personalitate si sistemul propriu de valori. Viitorul este in mainile voastre si va invit sa pasiti inainte pentru a-l imbratisa. Va urez tuturor un an scolar nou frumos, cu realizari si fie ca la sfarsit sa aveti impresii la fel de frumoase despre anul scolar care a trecut cum au avut cei care ne-au prezentat inainte scoala", le-a spus presedintele elevilor.

Autor: Laura Galescu

Sursa: PortalInvatamant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu