joi, 21 septembrie 2017

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE


Senatul, Răul și... Cetatea

1. „Mulţumesc lui Dumnezeu fără încetare pentru a-mi fi însufleţit o asemenea credinţă în care îmi propun să trăiesc şi să mor cu ferma speranţă de a urma viaţa eternă". RUGĂCIUNEA ESTE BATERIA SUFLETULUI MEU; ÎNTOTDEAUNA MI-AM DORIT SĂ GĂSESC ŞI O ALTĂ MODALITATE DE A PRODUCE O ALTFEL DE ENERGIE, ŞI ANUME "ENERGIA SPIRITUALĂ", ÎN MĂSURĂ SĂ ALIMENTEZE CREDINŢA ŞI ANUME RUGĂCIUNEA".
Dacă în acest SENAT nu este loc pentru Domnul numit DUMNEZEU, atunci nu este loc nici pentru domnul pe nume VOLTA ALESSANDRO". (Fraza citată este atribuită fizicianului de origine italiană mai sus amintit, numit Senator al Regatului în 1809, de către NAPOLEON. Faptul că marele om de ştiinţă era şi un mare credincios nu este un secret, dar este mai puţin cunoscut).

Alessandro Volta (1745-1827),
fizician şi chimist italian, a inventat pila electrică, iar numele său a fost dat unităţii de tensiune electrică (VOLT). Profesor la Universitatea din Pavia, unde în domeniul electricităţii face o serie de invenţii revoluţionare .

***

2. „FIULE! Nu face rele și nu te va prinde răul. Depărtează-te de la nedreptate și nedreptatea se va depărta de la tine. Nu semăna pe brazdele nedreptății, ca să nu seceri  de pe ele cu șapte părți mai mult. Nu cere de la Domnul stăpânire nici de la împărat scaun de mărire. Nu cerca să fii judecător, ca nu cumva să nu poți ridica nedreptățile; Nu făuri minciuni fratelui tău, nici împotriva prietenului tău să nu faci așa. Nu trece cu vederea vorbele înțelepților, ci la pildele lor oprește-te, căci de la ei vei lua învățătura  și îndemânarea de a da răspuns celor mai mari. NU DISPREȚUI VORBA CELOR BĂTRÂNI, CĂ ȘI EI AU ÎNVĂȚAT DE LA PĂRINȚII LOR. CĂ DE LA EI VEI ÎNVĂȚA ÎNȚELEPCIUNEA ȘI ÎNDEMÂNAREA DE  A DA RĂSPUNS BUN LA NEVOIE” ( Cap. 7- 8).

ISUS SIRAH,
Acest Isus era fiul lui Sirah, nepotul lui Isus, cu același nume ca al lui. Acesta a fost în timpurile de după captivitatea și întoarcerea din Babilon și imediat după profeții. Bunicul lui, Isus, după cum mărturisește și el, a fost printre evrei un bărbat sârguincios și foarte chibzuit. Acela a adunat nu numai cugetările celorlalți oameni inteligenți care au fost înainte de el, ci a creat și el cugetări proprii pline de inteligență și înțelepciune.

***

3. „Alexandru Macedon, când ocupa câte o cetate, se oprea la porţile cetăţii şi aprindea mii de făclii. Era un semn că, dacă cei din cetate se predau, erau iertaţi. Tot aşa şi omul, este ca o cetate! Dumnezeu îşi aprinde flacăra Sa şi ne avertizează să ne predăm Lui şi faptelor bune, altfel vom fi pedepsiţi”.
(Universul credinței - 2009)

P.S. „Cel nelegiuit fuge ca nimeni să nu-l urmărească, iar dreptul stă ca un pui de leu fără grijă. Din pricina greșelilor unui om zilnic se ivesc certuri, iar omul iscusit le stinge. Oamenii răi nu pot pricepe nimic din ce este drept, iar cei ce caută pe Domnul înțeleg tot”.  (Pilde 28, 1-3; 5)

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Prof.Olimpia Mureșan-Ulmeni                      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu