vineri, 22 septembrie 2017

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE (II)


Iertarea, Binele și...Dragostea de Patrie



1. "DOAMNE DUMNEZEUL MEU, TE ROG SĂ MĂ IERŢI PENTRU PĂCATELE FĂCUTE, ŞI MAI ALES PENTRU FAPTUL CĂ NU ŢI-AM FOLOSIT DARURILE CU CARE M-AI ÎNZESTRAT ÎNDEAJUNS DE MULT".

Leonardo di ser Piero da Vinci ( 1452-1519),
a fost cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene din perioada de apogeu a acesteia. Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor. El este considerat adesea "CEL MAI MARE GENIU DIN ÎNTREAGA ISTORIE A OMENIRII".  

***

2. „FĂ BINELE ŞI-L ÎNGROAPĂ SUB PIATRĂ, iar binele îşi va face limbă din piatra aceea şi va vesti lumea. Dacă eşti în temniţă pentru dreptate, toate stelele vor străluci deasupra închisorii tale şi vor lucra pentru libertateta ta. Dacă eşti la spânzurătoare pentru dreptate, toate cererile se vor amesteca între ele şi vor lucra la prefacerea morţii tale în viaţă".
 NICOLAE VELIMIROVICI (1881-1956),
episcop, sfânt, scriitor bisericesc. A urmat Seminarul Teologic Sf. Sava din Belgrad. A obţinut o bursă de doctorat la Universitatea  din Boema (1908), publicându-şi teza în limba germană, în 1910, doctoratul în filosofie a fost pregătit la Oxford şi susţinut la Geneva, în franceză, pe tema "Filosofia lui Berkeley".

***

3. „După ce a umblat încoace şi încolo pe globul pământesc, omul, dintr-o înduioşătoare şi firească închinare, simte plăcerea, simte nevoie să vină să moară în locurile natale şi să se aşeze o clipă pe marginea mormântului său, sub aceiaşi arbori, care au umbrit leagănul său. Vederea acestor lucruri, desigur schimbate, care îi amintesc, în acelaşi timp, atât zilele fericite ale copilăriei sale nevinovate, cât şi nefericirile ce le-au urmat, nestatorniciile şi goana vieţii, trezesc în inima sa acel amestec de dragoste şi melancolie pe care o numim dragoste de patrie
.
Francois  René de Chateaubriand (1768-1848),
scriitor francez, politician, diplomat și istoric

P.S. „Domnul este Dumnezeul veșnic, care a făcut marginile pământului, Care nu obosește și nici nu își sleiește puterea și înțelepciunea Lui este nemărginit de adâncă. El dă tărie celui obosit și celui slab îi dă putere mare. Cei tineri se obosesc, își risipesc puterile și vitejii luptători vor putea să se clatine; Dar cei ce nădăjduiește întru Domnul vor înnoi puterea lor, le vor crește aripi ca ale vulturului; vor alerga și nu-și vor slei puterile, vor merge și nu vor obosi”      (Isaia 40, 28-31).

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul
Prof. Olimpia Mureșan-Ulmeni                           


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu