marți, 26 septembrie 2017

INFORMARE Federația Sindicatelor Libere din Învățământ


       
În perioada 12 – 22 septembrie 2017, conducerea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ a avut următoarele întâlniri:
-         În data de 12.09.2017,  cu Primul-ministru Mihai Tudose, cu Viceprim-ministrul Marcel Ciolacu și cu Ministrul dialogului social Gabriel Petrea;
-         În data de 18.09.2017, Biroul Operativ al F.S.L.I. s-a întâlnit cu Viceprim-ministrul Marcel Ciolacu, cu Ministrul pentru dialog social Gabriel Petrea și cu Secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor Publice - dna. Daniela Pescaru;
-         În data de 20.09.2017, cu Viceprim-ministrul Marcel Ciolacu, cu Ministrul finanțelor publice Ionuț Mișa, cu Ministrul muncii și justiției sociale Lia Olguța Vasilescu, cu Ministrul justiției Tudorel Toader și cu Ministrul pentru dialog social Gabriel Petrea;
-         În data de 21.09.2017, cu Secretarul general al Partidului Social Democrat - dl. Marian Neacșu;
-         În data de 22.09.2017, cu Primul-ministru Mihai Tudose, cu Viceprim-ministrul Marcel Ciolacu, cu Ministrul educației naționale Liviu Marian Pop și cu Secretarul de stat de la Ministerul finanțelor publice – dna. Daniela Pescaru.

La toate aceste întâlniri au fost prezentate problemele salariaților din învățământ.

Rezultatele obținute în urma acestor întâlniri sunt următoarele:
1. Partea guvernamentală și conducerea Partidului Social Democrat s-au angajat să găsească resursele financiare necesare, pentru ca la următoarea rectificare bugetară să se achite(într-un procent cât mai mare, chiar intergral, Guvernul având interesul să scape de aceste datorii care afectează deficitul buger) sentințele judecătorești;
2. Luni, 25.09.2017, se va înainta Parlamentului României un proiect de lege( proiect care este deja făcut), ce urmează a fi adoptat până la discutarea legii bugetului de stat pentru anul 2018, proiect ce privește rezolvarea urmtoarelor probleme:
- plata dobânzilor să se realizeze de la bugetul de stat,
- salariile personalului din învățământul preuniversitar să fie asigurate prin Ministerul Educației Naționale – inspectorate școlare- unități de învățământ, eliminându-se astfel intervenția consiliilor locale;
3. Începând de anul viitor, va începe plata dobânzilor de la bugetul de stat, pe același circuit financiar menționat mai sus.
Nu s-a acceptat sub nici o formă să se adopte un act normativ care să permită schimbarea actualului mod de calcul al sporurilor, motivându-se lipsa resurselor financiare care să permită și această cheltuială suplimentară. Conform Legii nr. 153/2017, această problemă se va rezolva începând cu data de 01.01.2018.
De asemenea, nu s-a acceptat diminuarea contribuțiilor pe care le va suporta angajatul , începând cu data de 01.01.2018.

Părerea mea este, după toate aceste întâlniri și după discuțiile tensionate care au avut loc, că acesta este maximul de beneficii care se poate obține în acest an.
Având în vedere că la ședința C.N.L. din data de 04.09.2017 s-a stabilit un calendar de proteste, se impune convocarea de urgență a unei ședințe a C.N.L., varianta propusă fiind pentru miercuri – 27.09.2017.



București, 22.09.2017






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu