luni, 11 septembrie 2017

Infarctul, momentul in care o parte din inima moare. Care sunt semnele si cand e necesara operatia

Auzim tot mai des in jurul nostru despre persoane care fac infarct, unele chiar si la 30 de ani. Dar ce inseamna, de fapt, infarctul, ce se petrece in organism in acele momente? Care sunt semnele care il prevestesc si cand se impune operatia?
Potrivit dr. Claudiu Chivu, medic primar chirurgie cardiovasculara, definitia incetatenita este aceea ca infarctul miocardic reprezinta necroza, moartea miocardului, ca urmare a infundarii unei artere coronare.

Arterele coronare sunt vasele care asigura sangele necesar metabolismului inimii. In fiecare minut inima "consuma" intre 250-300 mililitri de sange. In timpul efortului, cantitatea de sange necesara activitatii inimii poate creste de 5-6 ori. Orice mecanism care blocheaza accesul sangelui la muschiul inimii va duce la aparitia infarctului miocardic.

Ce se intampla in timpul unui infarct

Celulele musculare ale inimii incep sa moara la cateva minute de la blocajul coronarian. Pacientul resimte o durere intensa in piept, durere ce iradiaza in bratul stang, umeri, abdomen sau in spate intre omoplati. Apar transpiratii, palpitatii, stare generala de rau si senzatia de moarte iminenta acompaniaza durerea, iar tratamentul medical de urgenta este imperios necesar.

Care sunt semnele care pot prevesti un infarct

Angina pectorala poate prevesti aparitia infarctului si consta in durere in piept, cu iradiere in bratul stang. Apare, de obicei, la efort sau emotii puternice. Neglijarea acestui semn duce in final la aparitia infarctului miocardic. Timpul scurs de la instalarea anginei la aparitia infarctului miocardic poate fi de ore, zile sau luni.

Sunt pacienti care, sub o medicatie corecta, nu fac infarct, desi au angina pectorala de ani buni.

Alte semne premonitorii pentru infarct pot fi:

  • palpitatiile frecvente;
  • durerea intre omoplati;
  • disconfortul abdominal;
  • trombozele vasculare periferice;
  • prezenta unei stari proinflamatorii in organism.

Care este varsta la care suntem mai predispusi la infarct

Varsta de peste 50 de ani se asociaza mai frecvent cu infarctul miocardic in cazul barbatilor. Femeile sunt mai expuse riscului de infarct dupa 55 de ani.

Daca ne referim strict la Romania, este ingrijoratoare mortalitatea in infarctul miocardic, net superioara celei din Europa de Vest: 8-9% versus 6-7%. Acest fapt dovedeste ca este nevoie de extinderea retelei nationale de tratament de interventie in infarctul acut si a distribuirii sale mai uniforme in teritoriu.

Se poate instala din senin, fara "semne"

Desi infarctul miocardic este mai frecvent la persoane care au avut probleme cu inima, sunt situatii in care se poate instala din senin.

Ceea ce este ingrijorator este faptul ca vedem din ce in ce mai des pacienti de 30 de ani care se prezinta cu infarct miocardic, in conditiile in care in secolul trecut infarctul la varste tinere era extrem de rar.

Indicatii postinfarct. Operatie? Ce presupune?

Atitudinea terapeutica dupa infarct depinde foarte mult de gravitatea acestuia. Daca zona de miocard necrozat este redusa se trateaza boala coronarelor care a dus la aparitia infarctului. Acest lucru se realizeaza prin implantare de stent sau by-pass coronarian.

In situatia in care infarctul a fost mai extins, miocardul mort se va fibroza pe parcursul catorva saptamani si va forma un anevrism de ventricul.

Anevrismul afecteaza buna functionare a inimii, deoarece inmagazineaza sange cand inima se contracta si il elibereaza cand muschiul inimii se relaxeaza. Acest balans in interiorul inimii reduce foarte mult eficienta cordului si apare insuficienta cardiaca. Tratamentul consta in excluderea anevrismului de ventricul prin diferite tehnici, o interventie dificila, cu multiple riscuri.

In sfarsit, in situatia in care infarctul a fost foarte mare si pacientul totusi a supravietuit apare cardiopatia dilatativa, care se poate trata prin transplant cardiac.

Factori de risc

  • Fumatul este un factor de risc extrem de important in declansarea bolilor cardiovasculare. Nicotina determina spasm la nivelul arterelor coronare, scade capacitatea sangelui de a transporta oxigen, influenteaza negativ coagularea sangelui si aderenta trombocitelor la endoteliu.

  • Stresul produce modificari hormonale si imunologice ce duc la aparitia infarctului.

  • Efortul in sine. La cei care sunt cunoscuti ca avand probleme cu inima, orice efort scapat de sub control poate declansa un infarct miocardic.
                                                        
                                                       ZIARE.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu