vineri, 29 septembrie 2017

”Gaură” de 6,5 miliarde de lei la buget în primele opt luni ale anului. Banii s-au scurs pe salarii și pensii, iar acum Guvernul inventează noi taxe ca să acopere deficitul

Bugetul general consolidat a consemnat un deficit de 6,5 miliarde de lei în primele opt luni ale anului, aproape dublu față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, principalele cauze fiind majorarea salariilor bugetarilor și pachetul de reduceri de taxe intrate în vigoare la începutul anului, potrivit execuției bugetare publicate de către Ministerul Finanțelor.

Procentual, deficitul s-a situat la 0,78% din Produsul Intern Brut (PIB), față de 0,35% în perioada corespondentă a anului 2016.
Veniturile bugetului general consolidat au fost de 160,4 miliarde de lei, în urcare cu 8,9% față de primele opt luni din 2016.
S-au înregistrat creșteri față de anul trecut la încasările din contribuțiile sociale (+16,6%), din impozitul pe salarii și venit (+10,4%), din venituri nefiscale (+14,0%) și din venituri din capital (+13,4%).

Pe de altă parte, încasările din impozite și taxe pe proprietate au scăzut cu 6,4% față de perioada similară din 2016, scăderea fiind determinată, în principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe construcții speciale.

În schimb, au crescut încasările din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii cu 66,3%, creșterea fiind determinată, în principal, de evoluția încasărilor aferente contribuției datorate pentru medicamente, precum și pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

O scădere de 1,7% s-a înregistrat și la colectarea de TVA, dar aceasta vine după ce de la începutul acestui an a scăzut cota generală de la 20% la 19%.

Totodată, încasările din accize au scăzut cu 5,2%, după eliminarea tot de la 1 ianuarie 2017 a supraaccizei de 7 eurocenți pe carburanți. Aceasta a fost reintrodusă de curând, în două etape, de către Guvern, una cu aplicare de la 15 septembrie și cealaltă de la 1 octombrie.

De altfel, pe lângă reintroducerea supraaccizei la carburanți, Guvernul a cerut și dividende speciale din rezervele companiilor de stat și au plafonat pensiile speciale.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt în sumă de 7 miliarde lei, mai arată Ministerul Finanțelor.

Pe ce s-au dus banii statului: salarii și pensii

În schimb, bugetul general consolidat a consemnat cheltuieli de 166,9 miliarde de lei. Și acestea au fost în urcare față de anul trecut, dar cu 11%.
Cheltuielile de personal au crescut cu 21,4% față de aceeași perioadă a anului precedent fiind determinate de majorările salariale. Au contribuit la acestea creșteri majorarea cu 15% a salariilor din Sănătate și Educație de la 1 ianuarie și cu 20% a salariilor din administrație începând cu 1 februarie.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut la rândul lor cu 4,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, creștere mai mare înregistrându-se la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate de 6,5%.

Subvențiile sunt în creștere cu 4,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce costurile cu dobânzile sunt mai mici cu 5,9%.

Cheltuielile cu asistența socială s-au majorat și ele cu 11,3%, acestea fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, până la 917,5 lei, și cu 9% de la 1 iulie 2017, până la 1.000 de lei.

De asemenea, a crescut numărul de beneficiar ai venitului minim garantat după excluderea alocației pentru copii din calculul veniturilor familiei.

Concomitent, au crescut indemnizațiile pentru cei cu handicap vizual și cu 25% salariile nete ale asistenților sociali debutanți cu studii medii.

De asemenea, un impact l-au avut și indemnizațiile pentru mame. Acestea au fost plafonate în luna august, după ce în 2016 ajunseseră la 80% din media veniturilor pe ultimul an.

În fine, la creșterea cheltuielilor au contribuit și pensiile speciale pentru grefieri, personal aeronautic, funcționarii de la Parlament și auditorii Curții de Conturi.

Investiții de 10,5 miliarde de lei în opt luni

”Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 10,5 miliarde lei, respectiv 1,3% din PIB”, mai arată Ministerul Finanțelor.

Calculat pe lună, acest lucru înseamnă 1,31 miliarde de lei pe lună.

                                                                                       Daniel Ionaşcu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu