vineri, 29 septembrie 2017

Festivalul de Carte Transilvania: Mii de cărți împărțite trecătorilor și dialoguri pentru public cu mari scriitori


Mii de cărți împărțite trecătorilor din Cluj-Napoca și câteva mari personalități ale culturii românești și internaționale sunt ingredientele principale ale celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Carte Transilvania, al cărui scop principal este acela de a-i face pe oameni să redescopere cititul.
Cunoscutul scriitor Adonis (Ali’Ahmad Sa’id), „cel mai mare poet al lumii arabe contemporane’, după cum îl descrie The Guardian, este invitat de onoare al FICT. În cadrul festivalului va avea loc un dialog cu acesta, moderat de scriitorul și traducătorul Dinu Flămând, urmat de o sesiune de autografe, prin care publicul clujean este invitat să îl cunoască personal pe marele poet.
Filosoful și eseistul român Mihai Șora, astăzi în vârstă de peste 100 de ani, este de asemenea invitat de onoare al FICT, publicul având ocazia nu doar să îl întâlnească la festival, ci și să vadă un film documentar despre el, realizat de soția sa, scriitoarea Luiza Șora, cu care s-a căsătorit în urmă cu trei ani.
„Ne mai bucurăm de prezența lui Alice Notley (laureată Pulitzer) din America, o mare poetă, are nenumărate premii, de prezența lui Sandrone Dazieri, cel mai important autor italian în viață de romane polițiste, Petr Borkovec din Republica Cehă care, pe lângă faptul că este poet este și manager cultural și ne va vorbi despre implicarea lui într-un festival de poezie din țara sa, Maria Berenyi, un istoric ungur care toată viața s-a ocupat de istoria și cultura românilor din Ungaria, Grigore Arbore, mare istoric de artă, un român care vine de la Veneția, Radu Țuculescu de la Cluj, un scriitor cu multe cărți, Irina Petraș, critic literar, Mihai Șora, care este mai în vârstă decât Unirea și ne bucurăm de prezența sa și Oana Pellea care ne va vorbi despre experiența sa de autor — a publicat un jurnal acum câțiva ani și a fost bine receptată cartea ei’, a declarat directorul FICT, Vasile George Dâncu.
Alte două evenimente marca FICT sunt împărțirea a 3.000 de cărți, pe stradă, către oamenii din Cluj-Napoca, odată cu care aceștia primesc de la voluntarii festivalului și invitația de a vizita standurile de carte, precum și organizarea unui Marș al Lecturii, care deschide practic manifestarea.
Astfel, toți cei care doresc să participe sunt așteptați, marți, 3 octombrie, la ora 13,00, în fața Universității Babeș-Bolyai, unde sunt invitați să vină cu o carte în mână, ca semn distinctiv al faptului că vor să ia parte la Marșul Lecturii. Pentru acest an organizatorii au primit și sprijinul Inspectoratului Școlar Cluj în diseminarea informației legate de marș și de festival în școli și licee.
„Duminică, în preambulul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, la ora 10,00 ne vom întâlni în Piața Unirii și vom împânzi Clujul cu 3.000 de pachete-cărți cadou pe care le vom lăsa peste tot, urmând ca de la ora 17,00 să aibă loc întâlnirea cu poetul Adonis. Apoi, marți, Deschiderea FICT va culmina cu Marșul Lecturii și din fața universității vom pleca în către Piața Unirii (n. red. — unde sunt amplasate corturile în care se găsesc standurile editurilor participante), iar de la ora 14,00 are loc deschiderea oficială’, a declarat Gabriel Bota, directorul artistic al festivalului.
Acesta a reamintit că în cadrul festivalului vor mai avea loc nenumărate colocvii, expoziții, lansări de carte, dezbateri și chiar concerte.
Un moment inedit în cadrul festivalului va fi lansarea, la Editura Shambala, a două cărți care tratează subiecte din domeniul sănătății, a căror apariție a fost coordonată de Gregorian Bivolaru.
„Este o editură care editează cărți de yoga. Va fi un moment al Editurii Shambala, cărțile sunt îngrijite de el, nu știm mai multe legate de acest eveniment, au dorit să facă această lansare, nu cred că Gregorian Bivolaru va fi prezent la lansare’, a spus Vasile George Dâncu, care a mărturisit că a primit și el cu surprindere vestea despre această lansare editorială în cadrul festivalului.
Anul acesta la FICT vor participa 64 de expozanți, mai mulți cu 12 decât anul trecut. Bugetul evenimentului este de asemenea un pic mai mare, organizatorii primind 150.000 de lei de la Primăria Cluj-Napoca și Consiliul local al municipiului, precum și 100.000 de lei de la Ministerul Culturii.
FICT are loc între 3 și 7 octombrie, însă anumite evenimente vor avea loc de duminică, 1 octombrie.
NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu