joi, 14 septembrie 2017

Comunicat de presă


14 septembrie 2017
Persoană de contact: Dan Bucă,
purtător de cuvânt
Tel.: 0755-112726


Măsuri pentru creșterea gradului de siguranță în unitățile de învățământ preuniversitar din Maramureș

               La ședința de analiză a acţiunilor desfăşurate privind implementarea la nivel judeţean a planului teritorial comun de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ s-au discutat măsurile întreprinse de instituțiile implicate.
  Gradul de violență în unitățile de învățământ, redus cu 50%
În Maramureș sunt 592 unități de învățământ preuniversitar (304 în mediul urban și 288 în mediul rural), din care 156 de grădinițe, 317 școli, 119 licee. Dintre acestea, 79 unități asigurate cu pază umană, 212 unități sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, iar 229 nu dispun de servicii de pază sau sisteme tehnice de supraveghere video. De asemenea, cu privire la asigurarea măsurilor de siguranță 41 unități nu au gard împrejmuitor, 16 sunt amplasate într-o zonă iluminată necorespunzător, iar 23 se află în zonă periferică sau izolată.
Inspectorul școlar general adjunct, Ciprian Cucuiat, a nominalizat ca unități de învățământ Colegiul Tehnic ”Aurel Vlaicu” (fără gard împrejmuitor), Colegiul Tehnic ”C.D. Nenițescu” (lipsa personal pază),  Colegiul Tehnic ”Transilvania” (deficit personal pază), Liceul Borșa (sistem iluminat extern necorespunzător), Școala din Suciu de Sus (fără împrejumuire).
Consilierul primarului Municipiului Baia Mare, Ioan Mureșan a menționat despre preocuparea permanentă a conducerii municipalității cu privire la siguranța în școli, prin alocarea treptată de resurse financiare necesare pentru pază și sisteme de supraveghere video. La nivelul Municipiului Baia Mare nu sunt semnalate probleme de siguranță a elevilor în unitățile de învățământ. La nivelul județului, gradul de violență în școli a fost redus cu 50%, conform datelor statistice comunicate de structurile abilitate din teritoriu ale Ministerului Afacerilor Interne.
29 septembrie, termen pentru depunerea documentației pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu
  Unitățile de învățământ pot depune până la data de 29 septembrie a.c., la Inpectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” a județului Maramureș, documentația (dosarul) pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu. În situația în care documentația depusă nu este conformă, termenul pentru remediere este și intrarea în legalitate este 31 decembrie 2017. Conform informațiilor furnizate de către Lt.col. Florin Ciornea, adjunct al ISU MM, 35 de unități de învățământ figurează în evidențe că nu dețin autorizație de securitate la incendiu.
Direcția de Sănătate Publică a Județului Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș au comunicat că, la această dată, 51 de unități de învățământ cu personalitate juridică nu dețin autorizația sanitară de funcționare, iar alte șase în curs de autorizare.
Măsurile propuse pentru creșterea gradului de siguranță în noul an școlar prevăd activități preventive specifice, monitorizarea unităților de învățământ, reevaluare unităților de învățământ preuniversitar, includerea unităților identificate cu grad de risc în intinerariile de patrulare, adaptarea dispozitivelor de ordine și siguranță publică în funcție de situația operativă.
Subprefectul Alexandru Cosma a solicitat intensificarea măsurilor de intrare în legalitate cu privire la funcționarea unităților de învățământ, respectiv la monitorizarea derulării procedurilor și a depuneriii documentațiilor pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu  de către angajații serviciului de specialitate din cadrul instituției.


Instituția Prefectului – Județul Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu