miercuri, 20 septembrie 2017

CINCI METODE SIMPLE ŞI EFICIENTE PENTRU A-ŢI MOTIVA COPILUL SĂ-ŞI FACĂ TEMELE

Asa cum afirma si psihologii, de parinti depinde sa isi familiarizeze copiii cu o rutina zilnica, sa le imprime un program bine gandit, care sa imbine activitatea de studiu cu activitatile relaxante. In acest fel, efectuarea temelor sa nu va mai fi privita cu anxietate. Descopera in articol cateva idei, care, odata puse in practica, nu numai ca iti vor motiva copiii sa-si rezolve temele, dar ii vor ajuta si sa dobandeasca abilitati ce le vor fi utile in viata.

Iata ce poti face:

1. Acordă-i copilului un răgaz

Nu te astepta ca cel mic sa se apuce de teme de indata ce se intoarce de la scoala. La fel ca si adultii, copiii au nevoie sa aiba parte de un interval in care sa se recreeze.
 Poti incepe prin a-i servi masa copilului, dupa care puteti iesi putin afara sa stati de vorba, sau sa va jucati. In primii ani de scoala, daca obisnuieste sa se odihneasca dupa-amiaza, lasa-l sa se bucure de putin somn, conform qbebe.ro. Abia dupa aceea copilul va incepe sa-si faca temele.
Expertii in domeniu considera ca stabilirea unui program de acest tip il poate motiva pe copil sa-si rezolve temele, in conditiile in care se va obisnui cu ideea ca va avea parte nu numai de munca, ci si de cateva momente de relaxare.
 Desigur, dupa finalizarea temelor, copilul se va bucura din plin de un program mai lejer.

2. Stabileşte o zonă specială pentru efectuarea temelor

Psihologii spun ca un copil poate fi motivat sa-si faca temele si daca va avea la dispozitie un spatiu confortabil, despre care stie ca este destinat acestui scop.
 Fie ca este vorba de sufragerie, de camera sa sau orice alt loc din casa, copilul trebuie sa se simta in largul lui acolo si sa aiba la dispozitie toata "recuzita" necesara temelor. In plus, ai grija ca din spatiul respectiv sa lipseasca elemente care i-ar putea distrage atentia (de exemplu, sa nu fie prea multe jucarii, sa nu aiba acces la jocurile pe calculator).

3. Ajută-ţi copilul să-şi gestioneze timpul

Din start copilul se va mobiliza mai greu sa-si faca temele daca stie ca acestea vor dura mult timp.
Rolul tau va fi sa-l inveti sa-si stabileasca o ordine a operatiilor, o lista cu prioritati, astfel incat sa aiba un program clar de lucru. De exemplu, invata-l ca este bine sa inceapa cu ceea ce este mai greu, intrucat la inceput este mai odihnit, urmand sa continue cu ceea ce este mai usor.
 Gestionarea eficienta a timpului este o abilitate care-i va fi utila mereu, nu numai pe parcursul vietii de elev.

4. Propune-i activităţi pentru timpul liber de după efectuarea temelor

Cand vrei sa-ti motivezi copilul sa-si faca temele, spun psihologii, ai grija sa-i propui tot felul de activitati distractive, pe care sa le poata desfasura dupa terminarea temelor. Orienteaza-te mai ales spre cele pe care le prefera in mod special, intrucat va deveni mai motivat sa-si faca temele stiind ca dupa aceea va putea sa se bucure de acestea.

In loc sa te rogi de copil sa-si faca temele, spune-i doar: "Hai sa citesti/sa lucrezi la...ca dupa aceea sa poti iesi pe-afara cu prietenii tai!". Este o varianta foarte buna de motivare, mai ales pentru copiii aflati in primii ani de scoala.

5. Încurajează-ţi copilul să te informeze despre teme, dar fără a fi insistentă

Specialistii in domeniu insista asupra urmatorul fapt: nu este indicat sa-i pui copilului intrebari despre teme de indata ce l-ai luat de la scoala. Daca vei insista sa-ti spuna ce are de facut, copilul se va simti presat si va avea din ce in ce mai putina disponibilitate sa-si faca temele.
 Este recomandabil sa fii cat mai calma, sa-i dai o pauza, dupa care sa lansezi treptat discutia despre teme. Trebuie sa ai grija sa o directionezi astfel incat sa-i arati copilului cat de mult iti place sa auzi ceea ce iti povesteste el, ca temele sale sunt si pentru tine o ocazie de a invata lucruri noi.

Autor: Laura Galescu
Sursa: PortalInvatamant


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu