luni, 17 iulie 2017

Popririle pe conturi vor fi trimise in mod electronic!

Nu uitati ca popririle pe conturi vor fi trimise in mod electronic!

Dorim sa va reamintim ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr.383/23 mai 2017, a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr.691/2017 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanta a actelor de executare silita si a procedurii de comunicare a acestora.Actul normativ mentionat a intrat in vigoare de la 22 iunie 2017.
Concret, de la acea data, comunicarea actelor de executare emise de ANAF catre banci se va face numai online, prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta.
Pentru aceasta, ANAF va pune la dispozitia institutiilor de credit, in spatiul privat de pe portalul ANAF, un sistem informatic prin care utilizatorii vor incarca si descarca documente. Actele de executare vor fi comunicate prin portal, sub forma unui fisier PDF cu xml atasat, semnat electronic.
Data comunicarii catre institutia de credit a actului de executare va fi prima zi bancara urmatoare zilei incarcarii actului de executare in sistemul informatic, iar ora comunicarii va fi ora de incepere a zilei bancare.
Printre actele de executare silita se afla si popririle bancare. in decembrie 2016, prin OUG nr.84/2016 a fost stabilit un mecanism rapid de blocare/deblocare a conturilor bancare detinute de contribuabili, astfel incat ridicarea masurii popririi unui cont sa se realizeze in cel mult cateva ore. Concret, introducerea unui schimb rapid de informatii si documente intre ANAF si banci, desfasurat online, va conduce la deblocarea conturilor bancare in aproximativ doua ore de la momentul achitarii obligatiilor fiscale restante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu