miercuri, 21 iunie 2017

O întâlnire cu Nicolae Sabău este ca o zi de duminică însorită!


Zilele trecute am trecut cu treabă prin frumoasa comuna Cicîrlău, motiv de-al vizita pe cunoscut cântăreţ de muzică populară Nicolae Sabău. Cu o ospitalitate pe care o găseşti doar la marii artişti, acesta ne-am primit în Casa muzeu Nicolae Sabău şi am depănat amintiri şi ne-a vorbit despre proiectele imediat următoare.
Pentru cei care nu ştiţi, „Niculaiu Mării a Gheorghii Zaharii” din Cicârlău s-a născut, acum mai bine de 85 ani, într-o familie cu 9 fraţi iar vocea deosebită o moşteneşte de la mama Domniei sale, care era „o femeie frumoasă cu un glas care ar stârni admiraţia multora. Cântecele ei o însoţeau la lucrul câmpului, în casă şi ogradă sau în vie, la bucurii, dar mai ales la necazuri."
L-am felicitat pentru emisiunea TVR a Iulianei Tudor „O dată-n viaţă” unde maestru Sabău a cântat live şi a avut o audienţă însemnată. Mi-a povestit de premiul oferit de TVR şi Elise Stan „ pentru 50 de ani în spectacole pentru neamul românesc”. Tot de puţină vreme a fost laureat pentru şlagărul „Rozmarin în colţul mesei” iar în judeţul vecin Satu Mare are loc un festival folcloric care se intitulează aşa iar Consiliul judeţean Maramureş la numit, luna trecută  „Ambasador al turismului maramureşean” distincţie oferită de preşedintele CJ MM Gabriel Valer Zetea. Dar cea mai mare bucurie pe care ne-a mărturisit-o marele solist vine prin faptul că din acest an (a ajuns la ediţia cu numărul 26!) festivalul folcloric se va numi „Festival Concurs Naţional de Floclor –NICOLAE SABĂU- Alină-te dor, alină!”, în acest sens obţinând şi o sentinţă judecătorească.
Cu patos şi sinceritate a vorbit despre prieteniile care le-a legat de-a lungul timpului cu: Fraţii Petreuş, Emil Gavriş, Alexandru Grozuţă, Felician Fărcaşu, Petre Săbădeanu, Sofia Vicoveanca, Dumitru Sopon, Florica Bradu, Valeria Peter Predescu, Ion Cristoreanu, Dumitru Fărcaş, Angela Buciu, Victor Negrea, Dumitru Dobrican ş.a.
Să spunem că a fost primarul comunei Cicîrlău până în 2008, tot din dragoste pentru oamenii locului, ca să ajute comuna să se dezvolte.
Pasiunea şi dăruirea exemplară cu care cântă un repertoriu îngrijit, autentic din Transilvania, cântecele patriotice, i-au adus numeroase premii naţionale şi internaţionale. A cântat pe mai multe continente şi cu fiecare deplasare traista cu întâmplări mai mult sau mai puţin haioase s-a îmbogăţit.
Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit la 29 noiembrie 2002 „Crucea Naţională Serviciul Credincios, clasa a III-a pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literar-muzicale semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”.
Cântece ca „Bate vântul dorule”, „Arză-te focu Gutâi”, „Rozmarin în colţul mesei”, „Ţupa, ţupa Văsălii”, „Imnul minerilor”, „Strânge mândra sânzâiene”, „Când am zis daina, daina” se cântă şi de cei trecuţi de 70 de ani dar şi de tinerii solişti care bat la porţile afirmării sau la serbările şcolare!
Pentru întreaga carieră, pentru sutele de înregistări la radio şi televiziune, pentru zecile de mii de spectacole şi turnee realizate cu ansambluri folclorice profesioniste şi de amatori, în decursul celor şase decenii de cântec românesc, un simplu dar sincer „Vă mulţumim Nicolae Sabău că existaţi!”-

                                                                               Gelu Dragoş


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu