luni, 26 iunie 2017

EDITORIAL

Ce rău ţi-a făcut Baia Mare ?!

Toți am iubit la un moment dat. Unele iubiri s-au transformat în povești frumoase. Altele, în lacrimi si regrete. Toate iubirile au avut un punct comun: cel ce iubește vrea binele celui pe care-l iubește.
Am putea scrie despre onoare. Dar nu e cazul. Personajul care a îngropat în ridicol Baia Mare nu are așa ceva. Daca avea lăsa orașul acesta să-și urmeze propriul destin. L-a îngropat în datorii, s-a lăudat cu proiecte demarate înainte de molima CC, a plantat panseluțe la preț de 20 de ori mai mare decat în piață, a făcut locuri de joacă cu preț de zgârie nori. Ne-a umilit pe scena Eurovision pe banii plătiți de noi și, totuși, recunoașterea internațională am atins-o gratis.
De ce a fost nevoie de milioane și milioane de euro risipite de un oraș sărac pentru megalomania ta? Ne-ai făcut celebri gratuit (de fapt nu chiar gratis ci cu 30.000 de Ron). "Genial", dar dureros. Se vorbește la Paris, la Bruxelles, la New York sau la Washington despre Baia Mare. E drept că tu ești personajul principal deși, parcă, ne-am fi dorit altceva.
Tu, cel care "iubești" atât de mult sportul, ai plecat anul trecut din sala sporturilor când băieții au cucerit titlul de campioni. Te-a văzut o țară întreagă.
Tu, cel care iubește orașul, ai spus că fetele într-un liceu trebuie admirate pentru altceva, nu pentru uniforma lor și ai dat afara un director de la cel mai respectat colegiu din Maramureș.
Sunt atât de multe exemplele despre "dovezile tale de dragoste" pentru Baia Mare încât am pierde esența acestui text.
Tu ai pustiit totul in jurul tau, ai otravit fantanile, ai Parjolit ogoarele ca Stefan acum 540 de ani. Doar ca atunci dusmanul se numea Soliman iar acum se numeste Baimarean. Ce ti-a facut Baia Mare ?
Și, totuși, un individ care-și fură, înjură, umilește, manipulează concetățenii nu iubește și nu respectă. Dacă-i iubești și dacă-i respecți îți rezolvi problema cu legea mai întâi.
Poate esti nevinovat, poate ți s-a făcut o nedreptate. Justitia independenta a acestei tari va decide. Ce vina are Baia Mare ?
Dar, de fapt, tu ai 3 motive mari și late pentru care NU POȚI să fii demn:
1. Dacă vine alt primar (necontrolat de tine) există riscul uriaș ca respectivul să scotocească în toate ungherele mizeriilor făcute de tine în primarie (cel mai nasol ar fii să ia cineva la puricat toate dosarele de achizitii; fosta șefă de la achiziții, actualmente la Vital, știe exact despre ce e vorba). Miza ta este curățarea urmelor sau măcar ținerea lor sub control.
2. Felul în care ai manipulat toata presa și implicit toți locuitorii acestui oraș sunt specifice unui om bolnav al cărui singur scop este obedienta si controlul
3. Visele tale de preamărire (președinție) s-au încheiat. Ai manipulat și prostit 30.000 de oameni, dar câteva milioane e totuși greu de crezut că vor crede scrisorile tale sau gogoșile unei semianalfabete. Ai șantajat oameni care au copii cu handicap (tratați de mămica), pseudojurnaliști fără nicio alternativă dacă tu sau mămica nu le plătiți salariile, ai mințit, ai umilit, ai jignit oameni doar pentru a-ți atinge scopul. Cei care te-au votat acum nu sunt proști, ci doar naivi. Fobia ta este ca aceștia să nu se trezească. Pentru ei dezamagirea ar fi uriașă, iar tu ai deveni persona non grata în Baia Mare.
Cele de mai sus sunt opinii și comentarii. Ce scrie mai jos (sursa: Wikipedia,extrase din tratate de psihologie) însă este știință și realitate Te regăsești aproape în totalitate. Acesta ești tu.
Manipulare psihologică
Manipularea psihologică este un tip de influență socială care urmărește schimbarea percepției sau comportamentului celorlalți cu ajutorul unor tactici ascunse, amăgitoare sau chiar abuzive. Pentru că manipulatorul își urmărește doar propriile interese, deseori în detrimentul altora, aceste metode pot fi considerate exploatatoare, imorale și înșelătoare.
Reușita manipulării psihologice are la bază următoarele componente:
1. Manipulatorul își ascunde intențiile și comportamentele agresive.
2. Manipulatorul cunoaște vulnerabilitățile psihologice ale victimei și determină ce fel de tactici ar putea fi efective.
3. Manipulatorul este de o cruzime suficientă pentru a nu da înapoi de la vătămarea victimei dacă este necesar.
Tehnici manipulative:
• Minciuna: Pe moment e greu de spus dacă cineva minte, deși deseori adevărul iese la iveală după un timp, când deja e prea târziu. Un mod de a reduce șansele de a fi mințit este de a înțelege că indivizii cu unele tipuri de personalitate (în special psihopații) sunt experți în arta minciunii și a trișatului, făcând frecvent aceste lucruri, deseori cu subtilitate.
• Minciuna prin omisiune: Aceasta este o formă subtilă de minciună, comisă prin omiterea unei părți semnificative din adevăr. Această tehnică se mai utilizează în propagandă.
• Negarea: Manipulatorul refuză să admită că el sau ea a făcut ceva rău.
• Raționalizarea: O scuză prezentată de manipulator pentru comportamentul neadecvat. Raționalizarea este strâns legată de spin.
• Minimizarea: Un tip de negare cuplată cu raționalizare. Manipulatorul spune că comportamentul lui/ei nu este atât de dăunător sau iresponsabil precum sugerează altcineva, de exemplu spunând că o insultă a fost doar o glumă.
• Atenția sau neatenția selectivă: Manipulatorul refuză să acorde atenție oricărui lucru care l-ar abate de la agenda sa, spunând lucruri cum ar fi „Nu vreau să aud”.
• Diversiunea: Manipulatorul nu acordă un răspuns direct unei întrebări directe, ci face o diversiune, direcționând conversația către un alt subiect.
• Evaziunea: Similară cu diversiunea, dar aici se oferă răspunsuri vagi, irelevante, divagații sau expresii ambigui.
• Intimidarea mascată: Manipulatorul își pune victima în defensivă folosind amenințări voalate (subtile, indirecte sau subînțelese).
• Culpabilizarea: Un tip aparte de tactică de intimidare. Un manipulator se adresează conștiinței victimei și sugerează că acesteia nu îi pasă îndeajuns, că e prea egoistă sau că o duce prea ușor. De obicei, asta face ca victima să se simtă prost, punând-o într-o poziție inferioară, provocându-i anxietate și îndoială de sine.
• Jucarea rolului de victimă ("sărmanul/a de mine"): Manipulatorul se portretizează ca fiind o victimă a circumstanțelor sau a comportamentului altcuiva pentru a provoca milă, simpatie sau compasiune. Oamenii care se ghidează în funcție de conștiință și cărora le pasă nu suportă să vadă pe nimeni suferind și manipulatorului îi este ușor să se folosescă de simpatie pentru a obține cooperare.
• Învinovățirea victimei: Aceasta este o tactică eficientă de a pune victima în defensivă, mascând totodată intenția agresivă a manipulatorului.
• Jucarea rolului de servitor: Agenda personală este mascată de pretextul servirii unei cauze nobile, de exemplu spunând că se comportă într-un anumit fel din „supunere” sau pentru că se află „în slujba lui Dumnezeu” sau a unei figuri autoritare similare.
• Seducția: Manipulatorii folosesc șarmul superficial, lauda, măgulirea sau sprijinul fățiș al altora pentru a le câștiga încrederea și loialitatea.
• Proiectarea vinii (datul vinii pe alții): Manipulatorul găsește un țap ispășitor, deseori în moduri subtile, greu de detectat.
• Simularea inocenței: Manipulatorul încearcă să sugereze că răul făcut nu a fost intenționat sau că nu a făcut lucrul de care este acuzat. Manipulatorul se poate preface surprins sau indignat. Această tactică face ca victima să se îndoiască de propria judecată sau chiar de sănătatea ei mintală.
Vulnerabilitățile exploatate de manipulatori:
Manipulatorii exploatează următoarele vulnerabilități pe care le pot avea victimele:
• naivitatea – victimei îi este greu să accepte ideea că unii oameni sunt șireți, necinstiți și nemiloși sau e în negare când e victimizată
• conștiinciozitate exagerată – victima este înclinată să acorde manipulatorului beneficiul îndoielii și să privească lucrurile din perspectiva acestuia, în care dă vina pe victimă
• intelectualizare – victima încearcă din greu să înțeleagă manipulatorul și crede că acesta are un motiv întemeiat pentru care se comportă așa
• dependență emoțională – victima are o personalitate dependentă sau docilă. Cu cât victima este mai dependentă emoțional, cu atât este mai vulnerabilă în fața manipulării sau exploatării.
Oamenii care prezintă următoarele carecteristici sunt vulnerabili în fața manipulatorilor psihopați:
• încredere exagerată – oamenii onești presupun adesea că și ceilalți sunt onești. Se bazează pe oameni pe care abia îi cunosc, fără să le verifice competența etc. Aceștia se îndoiesc rareori de așa-zișii experți.
• altruism exagerat – opusul psihopatului, prea onești, prea corecți, prea empatici
• impresionabilitate – sunt seduși repede de cei cu șarm superficial. De exemplu, votează pentru politicianul mincinos care pupă copiii.
• naivitate – nu pot crede că în lume există oameni necinstiți pentru că dacă ar fi, nu ar fi lăsați să acționeze
• masochism – le lipsește respectul de sine și îi lasă inconștient pe psihopați să profite de ei, crezând că o merită din cauza unui sentiment de vinovăție
• lăcomie – cei lacomi și neonești pot cădea pradă unui psihopat care îi convinge ușor să facă ceva imoral
• imaturitate – au o judecată defectuoasă, cred afirmațiile exagerate ale reclamelor
• dependență psihologică – cei dependenți simt nevoia să fie iubiți și prin urmare sunt predispuși să accepte ceva ce ar trebui să refuze
• bătrânețea – cei în vârstă pot deveni istoviți și mai puțin capabili de a se ocupa de mai multe lucruri odată. Când primesc o ofertă, e mai puțin probabil să se gândească că ar putea fi o înșelătorie. Sunt predispuși să ofere bani unei persoane care are o poveste tristă. Vezi abuzul de bătrâni.
Motivațiile manipulatorilor
Manipulatorii au trei motivații posibile:
• Nevoia de a-și atinge scopurile și de a câștiga cu orice cost.
• O nevoie puternică de a avea sentimente de putere și superioritate față de ceilalți.
• Nevoia de a fi în control.
--
Iar acum realitatea:
8 complete de judecată au decis că trebuie să fii menținut în arest preventiv. 8 complete de judecată ale unei justiții independente.
1. Data: 27.04.16 Complet de judecată: Tribunalul Cluj. Obiect dosar: măsură arest preventiv 30 zile la solicitarea DNA. Sentință: admite
2. Data: 03.05.16 Complet de judecată: Curtea de Apel Cluj. Obiect dosar: recurs măsură arest preventiv 30 zile. Sentință: respinge
3. Data: 17.05.16 Complet de judecată: Tribunalul Maramureș.Obiect dosar: cerere revocare/înlocuire măsură arest preventiv cu cea a controlului judiciar sau a arestului la domiciliu. Sentință: respinge
4. Data 19.05.16. Complet de judecată: Curtea de Apel Cluj : Obiect dosar : recurs cerere revocare/înlocuire măsură arest preventiv cu cea a controlului judiciar sau arest la domiciliu. Sentință: respinge
Data: 20.05.16 Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CC
5. Data: 24.05.16 Complet de judecată: Tribunalul Maramureș. Obiect dosar: verificare măsură arest preventiv/cereri de revocare sau înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu. Sentință: respinge
6. Data: 02.06.16 Complet de judecată: Curtea de Apel Cluj. Obiect dosar: recurs cereri revocare/înlocuire măsură arest preventiv cu măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu. Sentință: respinge
7. Data: 07.06.16 Complet de judecată: Tribunalul Maramureș. Obiect dosar: cerere de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar pe cauţiune. Sentință: respinge
8. Data: 13.06.16 Complet de judecată: Curtea de Apel Cluj. Obiect dosar: contestație cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar pe cauţiune. Sentință: respinge

Poate cei 8 judecatori au gresit si tu esti pur si inocent. Beneficiezi de prezumptia de nevinovatie in fata legii. Dar Baia Mare ce rau ti-a facut?

Autor: Ioan Romeo Roşiianu
Sursa: Necenzurat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu