duminică, 30 aprilie 2017

La cenaclul „Artur Silvestri: „Scriitori din Republica Moldova

Sedința cenaclului “Artur Silvestri “ din data de 27 aprilie, desfășurată la Cercul Militar din Cluj-Napoca, a fost deschisă de președinta cenaclului profesoara Antonia Bodea, care a anunțat ordinea de zi.După care a dat cuvântul președintelui national al Ligii Scriitorilor Al.Florin Țene. Acesta a evidențiat activitatea Filialei Ligii Scriitorilor Mureș condusă de scriitorul Mircea Dorin Istrate, care a organizat în ultima perioadă manifestări cu cartea în orașele din județul Mureș, apoi a dat citire listei cu apostolii Ligii Scriitorilor, din perioada anului trecut: Mihai Ganea, Dorin Mircea Istrate, Vasile Cocarcea, Voichița Pălăcean Vereș, Antonia Bodea, Iulian Patca,Gavril Moisa, Doina Drăgan, Doina Drăguț, Mihai Știrbu, C.T.Dârțu, Liliana Ghiță-Boian, Florentin Smarandache, Lazăr Morcan, Uniunea Ziariștilor Profesioniști, George Roca, Ioan Mititean, cotidianul “Făclia” și M.Preoteasa.
În continuare Al.Florin Țene a informat pe cei prezenți că în cadrul filialelor au început ședințele de analiză și alegeri, subliniind faptul că, joi, 25 mai la orele 17, au loc alegerile la filiala Cluj a Ligii Scriitorilo. S-au analizat cărțile sosite pe adresa asociației:”Chirurgul “ de Iagan Ameih “,”Raiul și Iadul “, antologie de Emil Ianuș “Tot lacrimi și durere…cu dor de Eminescu “ de Vasile Cocarcea și Constantin Mitachi “,și “Calul pușca și nevasta “ de Valeria Florea-Dascăl, autorii fiind din Republica Moldova, prezenți la ședință.
În cadrul medalionului “Sărbătoriții noștri “, au fost omagiați scriitorii Eugen Albu și Ion Constantinescu, care au împlinit vârsta înțelepților ardeleni.Despre aceștia au vorbit: Antonia Bodea,(care a citit o cronică deosebită la cartea domnului Ion Constantinescu ”Fiecare cu Golgota sa “), Vasile B.Gădălin, Ion Benche, Iulian Patca, Al.Florin Țene, și sărbătoriții. Un moment mult așteptat a fost recitalul de epigrame susținut de renumitul epigramist Eugen Albu.Nu a lipsit nici duelul epigramistic dintre Vasile B.Gădălin și cel sărbătorit.
Invitații noștri Valeria Floarea-Dascăl și Vasile Cocarcea, președintele filialei Orhei din Republica Moldova, și-au prezentat cărțile, vorbind și despre laboratorul lor de creație. Doamna Valeria Floarea-Dascăl și-a prezentat cartea “Calul, pușca și nevasta “ care este o narațiune ce emană sentimentul de iubire față de trecutul istoric al neamului românesc.În continuare autoarea a vorbit despre activitatea pe care a depus-o de-alungul timpului la radio și televiziunea din Chișinău. Vasile Cocarcea a prezentat ultima sa carte apărută” Tot lacrimi și durere…cu dor de Eminescu…“, editată sub egida Ligii Scriitorilor Români.În prefața cărții personalități din lumea culturală omagiază activitatea de scriitor și istoric a domnului Vasile Cocarcea.
Venirea la ședințele cenaclului nostru a scriitorilor băimăreni, Virginia Paraschiv și dr.Mihai Ganea, este o sărbătoare .De data aceasta au fost însoțiți de regizorul Vadas Laszlo, care a vorbit despre cartea lui Mihai Ganea”Chirurgul “, care este o oglindă a tâmpițeriilor sistemului sanitar din regimul de tristă amintire.Regizorul sublinia că după această carte va scrie un scenariu pe care îl va pune în scenă la teatru din Baia Mare.
Viitoarea ședință are loc joi, 25 mai, la orele 17.
                                                                                 Al.Florin Țene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu