luni, 20 martie 2017

Semnificaţii istorice pentru ziua de 21 martie

1930    - S-a născut Tiberiu Utan, poet şi traducător (m. 1994). Tatăl său fiind învăţător în comuna Vinerea, viitorul poet se înscrie ca elev la Liceul Aurel Vlaicu din Orăştie, urmând aici cele 8 clase secundare. Ca elev s-a remarcat la învăţătură ca şi în activităţile extraşcolare: bun recitator la serbările şcolii, joacă permanent în piese de teatru, echipe de dans. După terminarea liceului se înscrie la Institutul Maxim Gorki din Moscova.
Venit în ţară, lucrează la diferite redacţii ale revistelor actuale, e redactor şef la Gazeta literară, iar ulterior funcţionează în cadrul Editurii tineretului.
Ca poet, lirica sa cunoaşte teme foarte variate. Motivul înstrăinării, al desprinderii de sat cunoaşte la el o amplă dezvoltare. Plecat la studii în strainătate, Tiberiu Utan nu se simte un dezrădăcinat, nu are acel regret al omului care nu se poate adapta; el nu a rămas o entitate singuratică între oraş şi sat, ci devine expresia fuziunii dintre ele. A trăit mult timp la Văleni, Maramureş.
 1685    - S-a născut, la Eisenach, compozitorul Johann Sebastian Bach (m. 28 iul. 1750)
1804    - A intrat în vigoare codul civil francez – “Codul lui Napoleon” – care, alături de codul comercial (1808) şi de cel penal (1810), a reprezentat baza juridică a noilor relaţii social-economice.
1806    - S-a născut Benito Suarez, revoluţionar, erou naţional al Mexicului (m.1872)
1839    - S-a născut Modest Petrovici Musorgski, compozitor rus devenit cunoscut prin operele sale muzicale pentru pian. Este considerat unul dintre marii compozitori ruşi din secolul al XIX-lea (m. 28 mar. 1881).
1886    - S-a născut poetul George Topîrceanu, membru al Academiei Române. Este autorul volumelor "Balade vesele şi triste" - 1916, "Parodii originale" - 1916, "Scrisori fără adresă" - 1930 (m. 7 mai 1937)
1935    - Persia adoptă noul nume: Iran
1939    - Ultimatum adresat Poloniei prin care Germania nazistă cerea Gdansk (Danzig) şi deschiderea unui coridor spre Prusia Orientală
1943    - Un atentat asupra lui Hitler eşuează
1944    - C.I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu au adresat mareşalului Ion Antonescu o scrisoare în care i-au cerut să convină cu Germania în privinţa ieşirii României din război.
1945    -  A luat fiinţă Universitatea Muncitorească a P.C.R., ulterior Academia de învăţământ social-politic “Ştefan Gheorghiu”.
1960    - S-a născut pilotul de Formula 1, Ayrton Senna, care a încetat din viaţă la 1 mai 1994, în timpul cursei Marelui Premiu de la San Marino.
1990    - România şi-a depus cererea oficială de aderare la Consiliul Europei.
1995    - Senatul României a ratificat Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor. Această Convenţie a fost semnată de guvernul român la Strasbourg, pe data de 1 februarie 1995.
1996    - Profesorul doctor Ioan Mihăilescu a fost ales în funcţia de rector al Universităţii Bucureşti.
1998    - Comitetul Executiv al Partidului Liberal a hotărât comasarea prin absorbţie cu PNL.
2001    - Comisia SRI a început verificarea informaţiilor referitoare la colaborarea lui Radu Timofte cu KGB.
2002    - Guvernul a decis comasarea Regiei Autonome Locato cu Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).
2002    - Au fost deschise, la Bruxelles, negocierile de aderare a României pentru capitolele libera circulaţie a mărfurilor, libera circulaţie a persoanelor, energie, politică regională şi protecţia mediului.
2003    - Războiul din Irak - Administraţia americană a anunţat blocarea unor surse de venituri irakiene în valoare totală de 1,74 miliarde de dolari în Statele Unite şi a făcut apel la comunitatea internaţională să întrerupă orice sursă de finanţare a guvernului irakian.
2003    - CNN citează surse din cadrul Pentagonului potrivit cărora campania de bombardamente caracterizată prin denumirea "Şoc şi groază" urmează să fie declanşată. Campania de bombardamente intense era prevăzută să dureze o zi sau două, aproximativ 3.000 de rachete urmând a fi lansate asupra unor obiective din Irak.
2003    - Autorităţile irakiene au decis expulzarea celor doi corespondenţi la Bagdad ai canalului de televiziune CNN.
2004    - A încetat din viaţă dirijorul Paraschiv Oprea, cel care a condus Ansamblul Rapsodia Română şi Orchestra de muzică populară a Radiodifuziunii Române. (n.1937).
2006    - Google a lansat un serviciu financiar, în cadrul căruia sunt funizate ştiri din domeniu, informaţii despre cursul acţiunilor şi care include şi un produs chat
2006    - Senatorul Antonie Iorgovan a demisionat din funcţia de secretar al Biroului Permanent al Senatului
2006    - Microsoft a încheiat cu Deutsche Telekom cel mai important contract din Europa; Deutsche Telekom va utiliza software Microsoft pentru serviciile de televiziune prin Internet
2007    - Google a câştigat un proces intentat de site-ul KinderStart pe baza unor acuzaţii de defăimare a acestuia prin retragerea lui din sistemul de căutări al Google
2008    - A încetat din viaţă actriţa Livia Doljan Ungureanu (n. 1933).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu