marți, 21 martie 2017

PROGRAME DE MASTER: CE NOUTATI ADUCE ANUL UNIVERSITAR VIITOR

Noi programe de master apar in anul universitar 2017-2018. Altele, in schimb, intra in lichidare, la cererea universitatilor, potrivit unui comunicat de presa. Programele noi de master aprobate sunt in numar de 43, iar alte 41 de programe nu vor mai exista.

 Noutatea o reprezinta infiintarea unui domeniu de studii universitare de master - Asistenta sociala. Astfel, 39 de programe de studii universitare de master au fost mutate din domeniul Sociologie în noul domeniu Asistenta sociala, în timp ce 49 de programe de studii universitare de master au ramas in domeniul Sociologie.

Stabilirea domeniilor, a programelor si a numarului maxim de studenti care pot fi scolarizati in anul universitar 2017-2018 s-a facut cu incadrarea in sumele aprobate prin bugetul pentru 2017. Cifra de scolarizare aprobata pentru anul universitar 2016-2017 la invatamantul universitar de master este de 35.600 granturi de studii, care vor fi repartizate institutiilor de invatamant superior de stat.

"Alocarea acestor cifre respecta prevederile legale potrivit carora pentru invatamantul universitar de master trebuie asigurate cel putin jumatate din numarul de granturi de studii alocate invatamantului universitar de licenta", explica Guvernul prin comunicat. Astfel, pentru urmatorul an universitar sunt stabilite 75 domenii de studii universitare de master cu 2745 programe de studii in cadrul institutiilor de invatamant superior de stat si 40 domenii de studii universitare de master cu 328 programe de studii in institutiile de invatamant superior particulare acreditate.

Printre criteriile de aprobare a noilor programe se numara:

• crearea premiselor pentru asigurarea unui echilibru corespunzator intre studiile universitare de licenta si studiile universitare de masterat
• implicarea comunitatii academice in prospectarea cererilor sociale si economice de calificari universitare, in organizarea fluxurilor studentesti si a programelor de studii in functie de aceste cereri
• dobandirea de competente necesare pentru ocuparea unui loc de munca, stimularea creativitatii si inovarii, asigurarea competentei si incurajarea mobilitatii studentesti.

Autor: Laura Galescu

Sursa Portal Invatamant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu