marți, 21 februarie 2017

SEMNAL EDITORIAL



ANTOLOGIA – ALBURII SCLIPIRI DE STELE – Antologie literar-artistică Napoca Nova, Nr. 13 (1/2017), Editura Napoca Nova, Cluj-Napoca, 2017, îngrijitor antologie – Voichița Pălăcean-Vereș  nu face rabat de la calitate.

Abia a început anul, abia ne-am revenit după atâtea sărbători – ba de-ale noastre, ba de rit vechi ... ups! ... că deja primesc colet de la Cluj cu prima antologie pe 2017. Tradițional vorbind, nu aș ieși din tiparul sintagmei ,,Cine-i harnic și muncește ...”, care se potrivește precum mănușa celor de la Cluj .... colectivului de redacție al Antologiei – Voichița Pălăcean-Vereș îngrijitorul antologiei, Anca Mirela Gavriș - redactor de carte, Maria-Alexandra Lupșe – tehnoredactare, coperte – Peter Vereș, pe care, din suflet, vă felicit pentru hărnicia dumneavoastră.
Felicitări și vă mulțumim că sunteți! Vă mulțumim că existați și-l rugăm pe Dumnezeu să vă învrednicească cu sănătate și putere, pentru că știu sigur, acest proiect va continua ,,mult în lume”, cunoscându-vă, nu-i așa, de ceva vreme. Sunt convins, că au sărbătorit și ei, și mai știu un lucru ... au și muncit, pentru că au ,,ieșit”, pe piața literară, cu un întâi număr din antologie – una foarte frumos elaborată, cu certă valoare literară.
În paginile antologie (618 pagini) sunt incluși poeți de renume din literatură – membri sau nemembri ai unor forme de asociere gen uniunea scriitorilor, liga sau asociația scriitorilor. Antologia este ,,construită”, așa cum deja ne-am familiarizat pe capitole – poezie (frânturi de suflet) cu peste 50 de autori, proză (popasuri), cântecele dimineții (speranțe la vârsta adolescenței), opinii critice (traiectorii de coliziune), eseu (deliberări) și umor (pagini zglobii) ... unde, fără doar și poate, găsesc, și maramureșeni de-ai noștri.
Îl găsesc pe Alexa Gavril Bâle (pag. 19-23) cu  creațiile Vise și vulpi, Discurs, Speranțe de cenușă, Vremelnicie, Dimineți trecătoare, Roua albastră, Lupta cu moartea și Sălbăticie. Alături de domnul doctor Bâle, îl mai găsim pe Ioan Meteș Morar-Chelințanu (pag. 210-214), cu poemele Baba iarna, Dulcea taină, Frumoasele colinzi, Scrutând cerul, Brățara de aur și Paradisul omului. Poetul popular Marița Grigor (137-147) își pune amprenta asupra volumului, în stilul tradițional inconfundabil, semnând un foarte frumos poem popular ,,Nunta de demult. Tradiția în satul Chiuzbaia”, o prezentare sensibilă a nunții tradiționale cu o tentă modernistă, pentru că de fiecare dată, alătură, tradiționalului, și forma moderna a nunții. Cu câteva secvențtradiționale - Scenariul pentru Joc de lăsatul secului la Chiuzbaia – mă alături și eu, Vasile Bele, celorlalți autori antologați, și mă văd silit de-a mulțumi, de această dată, personal.
Noi, maramureșenii, avem bucuria de-a fi antologați alături de autori importanți ai literaturii românești, nu îi nominalizez, dar credeți-mă, fiecare face cinste acestui volum, indiferent că e vorba de poezie, de proză, de opinii critice, de eseu, sau altă secțiune.
Chiar dacă am mai scris despre talentul, dăruirea și hărnicia dumneavoastră, având impresia că nu fac altceva decât să mă repet în scriere, chiar dacă am mai scris despre maramureșenii pe care îi promovați în paginile antologiei, nu cred să fie un păcat așa mare. Rog cititorii să-mi ierte îndrăzneala, dar nu m-am putut abține de la acest micuț comentariu, din respect pentru dumneavoastră și pentru munca dumneavoastră, gândindu-mă cât efort e necesar pentru a îngriji un astfel de volum. Unde mai pui munca, zile și nopți de emoție și trăire, pentru că sunt convins că există și dim astea, altfel nu ar ieși o treabă atâta de minunată. Și, oricât aș lăuda demersul și reușita dumneavostră, simt că totul este sec, în fața prezentului volum și-n fața celorlalte antologii, care deja au făcut istorie.
Vă respectăm, vă stimăm și vă suntem recunoscători pentru munca desfășurată, în numele tuturor celor antologați. Doamne ajută! Succes pe mai departe ... de-aici din nord de lume, cordiale și prietenește salutări. Și, vă invităm, și la Baia Mare, la o lansare de antologie, cu cel mai mare drag, gândindu-mă că, de aici (Baia Mare), și până la Cluj-Napoca, nu-i decât o aruncătură de băț!
Felicitări doamna ...

V – de la valoare, de la voinicie;
O – de la onoare, de la onestitate;
I – de la istețime, de la inteligență;
C – de la caracter, de la cumințenie;
H – de la hărnicie, de la hotărâre;
I – de la imaginație, de la iuțeală;
Ț – de la țară, de la ținut;
A – de la ancestralitate, de la atenție;

V – de la voioșie, de la vrednicie;
E – de la eleganță, de la emoție;
R – de la românesc, de la responsabilitate;     
E – de la eficiență, de la eveniment;
Ș – de la șarm, de la știință; 

 P – de la patriotism, de la putere;
A -- de la apariție, de la ajutor;
L – de la liniște, de la luciditate;
A – de la apariție, de la apreciere;
N – de la naturalețe, de la noblețe;
C – de la creativitate, de la corectitudine;
E – de la eliberare, de la energie;
A – de la amabilitate; de la apostolat;
N – de la necesitate, de la nevoie;

                                                   Vasile BELE – 20 februarie 2017


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu