sâmbătă, 14 ianuarie 2017

Semnificaţii istorice pentru data de 15 ianuarie

În 1850, s-a născut Poetul Naţional al românilor, Mihai Eminescu (d. 15 iunie 1889). Receptiv la romantismele europene de secol XVIII şi XIX, a asimilat viziunile poetice occidentale, creaţia sa aparţinând unui romantism literar relativ întârziat. În momentul în care Mihai Eminescu a recuperat temele tradiţionale ale Romantismului european, gustul pentru trecut şi pasiunea pentru istoria naţională, căreia a dorit chiar să-i construiască un Pantheon de voievozi, nostalgia regresivă pentru copilărie, melancolia şi cultivarea stărilor depresive, întoarcerea în natură etc., poezia europeană descoperea paradigma modernismului, prin Charles Baudelaire sau Stéphane Mallarmé, bunăoară. Poetul avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant (de altfel Eminescu a lucrat o vreme la traducerea tratatului acestuia Critica raţiunii pure, la îndemnul lui Titu Maiorescu, cel care îi ceruse să-şi ia doctoratul în filosofia lui Kant la Universitatea din Berlin, plan nefinalizat până la urmă) şi de teoriile lui Hegel.Rădăcina ideologică principală a gândirii sale economice sau politice era conservatoare; prin articolele sale publicate mai ales în perioada în care a lucrat la Timpul a reuşit să-i deranjeze pe cîţiva lideri importanţi din acest mare partid care au lansat sloganul, celebru în epocă, „Ia mai opriţi-l pe Eminescu ăsta!”. Publicistica eminesciană oferă cititorilor o radiografie a vieţii politice, parlamentare sau guvernamentale din acea epocă; în plus ziaristul era la nevoie şi cronicar literar sau teatral, scria despre viaţa mondenă sau despre evenimente de mai mică importanţă, fiind un veritabil cronicar al momentului.
Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.
1622 - S-a născut Moliere (Jean Baptiste Poquelin), celebru dramaturg francez, autor al pieselor de teatru "Tartuffe", "Mizantropul", "Bolnavul închipuit" (m. 17 feb. 1673)
1879 - S-a născut scriitoarea canadiană de limbă engleză Mazo de la Roche, autoarea seriei de romane care are în centru viaţa familiei Whiteoak (primul dintre ele "Jalna" a fost publicat în 1927)
1883 - A apărut, la Iaşi, revista "Recreaţii ştiinţifice" (până în anul 1889), care a marcat dezvoltarea matematicii în România.
1906 - S-a născut armatorul grec Aristotel Onassis (m. 1975)
1918 - S-a născut Gamal Abdel Nasser, preşedintele Egiptului în perioada 1956-1970, lider al mişcării panarabe (m. 28 septembrie 1970)
1929 - S-a născut pastorul american de culoare Martin Luther King, personalitate de prim plan a luptei pentru apărarea drepturilor civile ale populaţiei de culoare, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (m. 4 aprilie 1968)
1937 - A încetat din viaţă scriitorul Anton Holban (n. 10 februarie 1902)
1990 - Prin decizia civilă nr. 4 a TMB, a fost reînfiinţat Partidul Naţional Liberal
1994 - A încetat din viaţă poetul Damian Ureche (“Elegie cu Francesca da Rimini”) (n. 2 septembrie 1935)
2004 - A încetat din viaţă Felicia Meleşcanu, cunoscut om de televiziune (n. 27 mai 1941)
2005 - A fost lansat primul volum al ediţiei facsimilate a manuscriselor eminesciene sub egida Academiei Române.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu