duminică, 15 ianuarie 2017

Emanuel Gyenes a încheiat pe locul 17 ediţia din acest a Raliului Dakar

Piloţii români Emanuel Gyenes (foto) şi Marcel Butuza au ajuns cu bine la final, regăsindu-se între cei 97 de piloţi la clasa moto care au trecut de linia de sosire a ultimei probe speciale, iar primul a reuşit chiar să pătrundă în Top 20, fiind clasat pe locul 17 la ”general”.

În ultima etapă programată între Rio Curato – Buenos Aires (786 km), doar 64 au fost parcurşi în regim de probă specială. Iar pilotul sătmărean a intrat din nou între cei mai buni 20 de piloţi ai zilei. Gyenes a fost înregistrat cu al 19-lea timp, suficient pentru a încheia pe locul 17 în clasamentul general. În clasamentul piloţilor privaţi (nu sunt incluşi cei de uzină), Gyenes a terminat pe locul al 7-lea. El s-ar fi clasat însă sigur în primii 15 la ”general”, dacă n-ar fi primit o penalizare de o oră în prima săptămână, poate s-ar fi luptat chiar pentru un loc în Top 10.
În a doua săptămână, Gyenes a făcut o adevărată cursă de recuperare, după ce a luat startul de pe locul 29 la ”general”. Sportivul român, descris de ASO, organizatorul Dakarului, ca unul dintre cei buni piloţi privaţi din lume, a urcat treaptă cu treaptă, astfel că pentru a patra oară în carieră a terminat întrecerea în Top 20. Rezultatul este cu atât mai remarcabil, având în vedere că în această săptămână s-au tot scurtat şi anulat probe din cauza condiţiilor meteorologice. Rezultatul de vârf rămâne cel din 2016, când s-a clasat pe locul 14.
Ar mai fi de spus că Marcel Butuza a încheiat pe locul 71 în clasamentul general, iar raliul la clasa moto a fost câştigat de britanicul Sam Sunderland, pilot de uzină KTM, care a terminat pentru prima dată Dakarul. Până acum, el tot a abandonat. La clasa maşini s-a impus Stephane Peterhansel, care a cucerit al 13-lea titlu în Dakar, al 7-lea la volan.

                                                                         Cristi SOMEŞAN


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu