miercuri, 18 ianuarie 2017

Binomul erau de fapt trei: Băsescu şi ei

Debarcarea lui Coldea, până mai ieri, unul dintre cei mai puternici oameni din România, a aprins imaginaţia multora: „Gata, a venit schimbarea”. Binomul de care s-a făcut atâta caz, SRI – DNA, respectiv Coldea – Kovesi, a pierdut poate cel mai important pilon. Tirul dispărutului Ghiţă l-a doborât incredibil pe cel care de fapt conducea SRI-ul, pentru că nu suntem naivi să credem că Eduard Hellvig ar face asta.
Fără îndoială, urmează Laura Codruţa Kovesi, spre care se îndreaptă acum nu numai ghiulelele lui Ghiţă. Lor li s-au adăugat şi obuzele slobozite de Alina Bica, care mai nou şi-a dat drumul la gură şi a început să-şi amintească lucruri minunate, de genul: „Laura Kovesi hotăra cine moare şi cine trăieşte în România”.
Odată cu decapitarea şi a şefei DNA, am putea crede că, gata, s-a risipit întunericul, a fugit răul şi lumina ne-a apărut în faţă, iar zorii trandafirii ai bucuriei ne mângâie obrajii.
Sincer, eu nu cred, din păcate, să se întâmple aşa. Răul stă la pândă şi nu are de gând cu nici un chip să se dea dus de la noi. Şi nu mă refer la trâmbiţatul binom care este în moarte clinică. Nu mă refer nici la faptul că, desigur, nici Coldea, nici Kovesi nu vor pleca asemenea mieilor la tăiere. Cu siguranţă că au şi ei dosite destule lucruri şi informaţii compromiţătoare despre mulţi dintre cei care azi conduc România, pe care nu vor ezita să le folosească, pe tăcute, pentru a şantaja, sau să le facă publice, pentru a denigra.
Ci mă refer la cel care i-a inventat pe cei doi. Cel care a construit acest binom: Traian Băsescu. Nici Kovesi, nici Coldea nu au apărut din spuma mării, ci din pixul lui Băsescu, care le-a semnat numirile celor doi anonimi, care până a fi numiţi de Trăienică, nu excelaseră prin nimic. Dar au corespuns perfect celor două criterii de bază ale lui Băsescu: 1. Să nu ai scrupule şi dacă cineva te-a ajutat sau te-ai folosit de el, să-i iei imediat gâtul, ca să nu-i fii dator şi 2. Să nu promovezi decât mediocri cu bube în cap, care pot fi manipulaţi şi şantajaţi. Astfel, nu-ţi vor ieşi din cuvânt.
Am aproape convingerea că în dosul acestor schimbări, din fruntea a două instituţii fundamentale ale statului, SRI şi DNA, nu stă dorinţa de mai bine, de înlocuire a două personaje sinistre, ci machiavelismul fostului preşedinte. Nu-l cred foarte deştept pe Băsescu, dar sunt convins că este destul de jigodie ca să pună la cale ceea ce am să enunţ în continuare.
Plec de la o realitate: Ghiţă a dispărut pe DN 1, între Bucureşti şi Ploieşti, unde indiferent de oră se circulă bară la bară şi nu poate dispărea cineva decât dacă la Otopeni ia avionul din mers. Ghiţă stă pitit şi toată căutarea lui se rezumă la teribila acţiune de capturare care constă în ciocănirea discretă de către un miliţian, cu vârful unei chei, în poarta fugarului, urmată de constatarea suavă că nu răspunde nimeni. Şi gata.
Dar mai presus de toate, mi se pare mai mult decât suspect faptul că tot ceea ce spune Ghiţă, se potriveşte de minune cu ceea ce spune şi Băsescu. Se completează, aş zice. Exemplele sunt numeroase. Gândiţi-vă doar la înregistrarea făcută „pe şest”, în care se vorbeşte pe şleau despre statul mafiot şi de cele două personaje căzute în dizgraţie.
Aşa că nu mă pot abţine să nu mă gândesc de fapt că doi fraieri, Coldea şi Kovesi, au crezut că stăpânului lor i-a căzut lesa din mână şi au luat-o razna, crezând că sunt de capul lor, aplicând principiul bine însuşit de la jupân: „Ia-i gâtul celui care te-a ajutat” . Chiar celui care i-a inventat şi i-a numit în funcţii. Jalnică acţiune-capcană. În fapt, cred că totul a fost pus la cale de Băsescu, care le aplică lor principiul: „I-ai gâtul celui de care te-ai folosit” , furnizând muniţie lui Ghiţă şi Alinei Bica. Asta pentru a face loc eşalonului al doilea, de rezervă, pe care şi l-a pregătit Băsescu încă de pe când era preşedinte.
Mă gândesc şi la nume. Spre exemplu, Mihaela Morar, sau Doru Ţuluş.
Să dea Dumnezeu să nu am dreptate.


                                                                                   Sorin Ovidiu BĂLAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu