marți, 27 decembrie 2016

Logica caftului politic

„Avem documente care arată că tovarășa e spioancă, da nu putem să vi le arătăm, că e secrete”.
Aceasta este fraza din anii `50 la care s-ar putea reduce gestul președintelui Iohannis, încadrat de zvonistica mediatică din ultimele zile, de a refuza fără niciun fel de motivație pe dna Sevil Shhaideh.
Cel puțin două sunt efectele cât se poate de nocive ale actului dlui Iohannis pentru civilizația politică și umană din România.
Unu: a fost respins, repet, fără nicio motivație, un candidat femeie, minoritar etnic și religios, la funcția de prim-ministru. Asta poate alimenta considerabil curentele xenofobe și intolerante din societatea românească.
Doi: după 26 de ani de la căderea dictaturii comuniste, avem din partea șefului statului român o hotărâre discreționară, de bun-plac, pe care nu o justifică și nu o explică nimănui. Dl Iohannis nu-i bagă în seamă pe alegători, așa cum nu-i băga în seamă Victor Ponta acum 2 ani.
Logica arată că, dacă președintele Iohannis ar fi avut un argument consistent împotriva numirii dnei Shhaideh, l-ar fi expus public, pentru că era o lovitură directă la adresa susținătorului doamnei, Liviu Dragnea.
Tot logic, acțiunea dlui Iohannis nu are sens să se oprească aici. Dacă PSD și ALDE i-ar înainta un alt candidat și dl Iohannis nu l-ar refuza și pe acesta, atunci cu ce s-ar alege din toată vânzoleala? Cu „triumful” că n-a lăsat o femeie fără imagine publică să intre în Palatul Victoria?
Prin urmare, ce relatează dl Tăriceanu, că dl Iohannis ar fi anunțat un război total cu PSD încă înainte de nominalizarea dnei Shhaideh, nu știu dacă e adevărat dar, iarăși, e logic. Dl președinte vrea poziția de lider al opoziției anti PSD, pentru care concurează cu liderii PNL, USR și cu Traian Băsescu. Ce dorește să înțeleagă viitorii alegători și să capitalizeze d-sa în prezidențialele din 2019? Că președintele Iohannis a făcut totul ca să împiedice accesul PSD la guvernare.
Prin urmare, se conturează o încăierare, un caft politic de uzură, întins pe luni, poate ani, între dl Iohannis și coaliția PSD-ALDE.
Pe care nu se poate ști cine îl va câștiga, sigur e doar cine va pierde...
Știți dumneavoastră.
                                               CRISTIAN TUDOR POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu