vineri, 2 decembrie 2016

Festivalul Internațional de Teatru și Literatură „Liviu Rebreanu “ de la Bistrița

Timp de cinci zile, în perioada 26-30 noiembrie, Bistrița a fost capitala teatrului și a literaturii, la care au participat scriitori din șapte țări și din România, inclusiv teatrele din București, Pitești și Deva.


Festivalul, patronat de Primâria Municipiului Bistrița (primar Ovidiu Teodor Crețu ) și Palatul Culturii, s-a deschis cu expozeul scriitorului Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural din Bistrița cu Târgul de Carte unde editurile “Herald “, din București, “Ecou transilvan “ din Cluj-Napoca, “Călăuza “, director Mariana Pândaru Bârgău, din Deva, “Tribuna “ din Cluj, redactor șef Mircera Arman, revistele “Conexiuni“, coordonată de Elena M. Cîmpan, “Destine Literare”din Canada, “Lumină Lină“ din SUA, și expoziția de caricaturi semnate de cunoscuții caricaturiști Marian Avramescu și Lucian Dobârtă, în lucrtările cărora s-au regăsit mulți scriitori prezenți la festival. 

În perioada festivalului o parte din manifestări s-au desfășurat în diferite locații, printre care:Palatul Culturii, Casa cu Lei, Studioul de Televiziune și Centrul Documentar Expozițional, unde s-a vernisat expoziția “Liviu Rebreanu-Viața și Opera. “ 

În cadrul zilelor festivalului au prezentat din lucrările lor scriitorii: Andrei Marga, Elena M. Câmpan, Dorel Cosma, Menuț Maximinian, Mircea Arman, Aurel Rău, Mariana Pândaru Bârgău, Milan Richter(Slovacia ), Passionaria Stoicescu, Mircea M.Ionescu(SUA ), Găzdaru Adrian, Antonia Bodea,Aurel Pop,Ioan Radu Văcărescu, Silviu Guga, George Precup, Emil Cătălin Neghină, Mihaela Neghină, Bogdan Cioabă, Laszlo Robert, Felician Pop, Francisc Balog, Daniel Bogar, Mesut Senol(Turcia ), Esra Alkan(Turcia ), Maximinian Menuț, Zorin Diaconescu, Cornel Udrea, Vasile Jimboreanu, Hava Pinhas Cohen(Israel ), Afif Shlewet și Rushdi Al.Modi (Israel ),Joel Conte(Franța ), Vidican Alexandru, Iulia Pațiu, Vasile Muste, Adriana Weimer, Ioan Godja (Austria ), Victor Știr, Victorie Fătu Nalațiu, Nicolae Feier, Ioan Lazăr, Anca Sîrghie, Daniela Gîfu, Titina Nica Țene, Ioana Heidel(Germania ), Alexandru Cristian Miloș, Gheorghe Mizgan, Nicolae Vrășmaș, Lucreția Bucur,, Marilena Toxin, Ana Zegrean, și Rodica Fercana. 

În ultima zi a festivalului scriitorul Al.Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor Români a lansat la Palatul Culturii cărțile:”OGLINDA Ligii Scriitorilor-o altfel de istorie a literaturii române”, de Voichița Pălăcean Vereș, Al.Florin Țene și Gavril Moisa “, “Liga Scriitorilor-10 ani în slujba culturii române “, de Voichița Pălăcean Vereș și Gavril Moisa, cu sprijinul celor 36 de filiale ale Ligii Scriitorilor. Apoi Al.Florin Țene a vorbit despre cartea “Valeriu Gafencu.O biografie teologică a Sfăntului Închisorilor“ de dr.Ionuț Țene și revista “Agora Literară“, oficiosul Ligii Scriitorilor, condusă de redactorul șef Iulian Patca, iar Antonia Bodea a vorbit despre romanul ”La braț cu Andromeda- viața scriitorului Gib.I.Mihăescu între realitate și poveste “, de Al.Florin Țene. Poeta Titina Nica Țene și Al.Florin Țene au primnit din partea Primăriei din Bistrița și a Palatului Culturii Diploma de Excelență și Medalia”Liviu Rebreanu “, cum de altfel au primit toți participanți. 

În continuare președintele Ligii Scriitorilor Români a prezentat Imnul acestei organizații profesionale, compus de dr.Mihai Ganea, sigla și stema realizate de George Roca din Australia. 

Manifestările au fost moderate de inegalabilul Cornel Udrea care prin umorul său inteligent a înseninat zâmbetele participanților, de Elena M. Câmpan, președinta “Conexiunilor”, Menuț Maximinian, redactorul șef al cotidianului “Răsunetul “, Zorin Diaconescu și promotorul cultural de o înaltă ținută intelectuală și sufletul celor XII ediții ale festivalului, prof.dr. Dorin Cosma, animatorul culturii bistrițene și nu numai. 

O contribuție la organizarea impecabilă a festivalului a avuto și Maria Guther Herineanu. În fiecare seară pe scena Palatului Culturii, renovat cu fonduri europene, au fost jucate piesele de teatru:”Scurta și nefericita viață a lui Marilyn Monroe “de Milan Richter “, în traducerea Mariei Muguraș Petrescu, În distribuție fiind Dan Rădulescu și Cosmina Lirca, “ Interzis sub 18 ani “piesă de teatru jucată de actorii de la teatru bucureștean “Excelsior”, “Legat în lanțuri “în interpretarea actorilor de la teatru ”Alexandru Davila” din Pitești, “Omul cu mârțoaga “de George Ciprian în interpretarea unui grup de actori din București, unde regizorul și actorul Dan Tudor și Marius Bodochi, acești mari actori, au dat măsura talentului lor,”Taxi Blues “jucată de teatru Mașina de Vise din București, și “Trei surori “ de A.P.Cehov, piesă interpretată de actorii Teatrului de Artă din Deva. 

Acest regal de artă, nu pot să-l închei decât cu frazele scrise în Program de către Cornel Udrea: “faptele de cultură ale celor de la Palatul Culturii, au reprezentat nu numai o metaforă de excepție, dar și un adevăr cultural major în interesul serviciului public “. 


Autor: Al.Florin Țene 

Sursa: Confluenţe literare 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu