sâmbătă, 22 octombrie 2016

Funcționarii publici ar putea munci până la pensie fără a putea fi concediați de patroni sau de stat

Românii care muncesc ca funcționari publici și mai au un pas până la pensie ar putea să își petreacă această perioadă la locul de muncă, chiar dacă angajatorul vrea să-i dea afară.
Mai mulți parlamentari au inițiat o propunere legislativă care prevede interdicția reducerii posturilor ocupate de funcționarii publici care mai au 3 ani până la pensionare. Astfel, nu pot fi reduse posturile funcționarilor publici care au maximum 3 ani până la îndeplinirea condițiilor de pensionare, au o vechime totală de 10 ani de activitate în oricare autoritate sau instituție publică și au obținut la evaluarea performanțelor profesionale individuale în ultimii 5 ani calificativul „foarte bine”.

„În caz de disponibilizare în urma reorganizării autorităților sau instituțiilor publice, funcționarii publici care se apropie de vârsta de pensionare rămân, după o viață de muncă, până la pensionare, fără un venit care să le asigure nivelul minim de trai. Știu, de asemenea, că după vârsta de 55 de ani pe acești cetățeni nu-i mai angajează niciun operator economic”, ne-a spus unul dintre inițiatorii legii.
Alți parlamentari spun că vor aduce amendamente la această lege ,care să-i protejeze nu numai pe angajații din rândul funcționarilor publici, ci și pe toți cei care lucrează în sistemul de stat sau privat.
   „Este o inițiativă bună, dar mi se pare discriminatorie. Nu se poate să dăm o lege doar pentru anumiți români, lăsându-i pe dinafară pe alții. Cred că toții merită același tratament. Voi propune ca toți care îndeplinesc aceste condiții să beneficieze de aceaste prevederi. Angajatorii vor trebui să se asigure că acești oameni nu vor rămâne pe drumuri când mai au un pic până la pensie”, spune unul din deputații care vor să modifice proiectul legislativ.
Acesta crede că ar putea exista chiar plăți compensatorii în cazurile în care anagajatorul nu mai are efectiv cum să-i țină la locul de muncă.

                                                                          Radu NISTOR



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu