vineri, 21 octombrie 2016

CNSAS îl contrazice pe Marian Munteanu și spune că acesta putea să-și clarifice public situația dosarului de la Securitate încă din 2009

                                 de Gabriel BEJAN
       
CNSAS a emis astăzi un comunicat de presă în care precizează că Marian Munteanu și-a studiat dosarul de la Securitate încă din 2009 și că, deși avea dreptul legal de a solicita fotocopii după documente, nu a făcut acest lucru. Mai mult decât atât, fostul lider al studenților a fost invitat la CNSAS și în luna iulie pentru a viziona microfilmul dosarului, dar acesta nu a dat curs invitației nici până în ziua de azi.
Marian Munteanu a susținut în toată această perioadă că nu a semnat nici un angajament la Securitate și dacă ar exista așa ceva, semnătura sa ar fi fost falsificată. Mai mult, acesta a declarat că CNSAS  a refuzat să-i clarifice situația, deși el a făcut numeroase demersuri în acest sens.
Precizarea CNSAS vine în contextul în care această instituție a publicat astăzi adeverința prin care Marian Munteanu a fost declarat necolaborator al Securității în sensul legii (o puteți citi integral aici). Din aceasta rezultă totuși că liderul partidului ”Alianța Noastră” ”a fost recrutat în scopul încadrării informative a unui lector portughez suspectat pentru apartenență la serviciul de spionaj portughez. La data de 28.03.1988, a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ Ioan (…) domnul Munteanu Marian Teofan Dragoș a fost recompensat de organele de Securitate cu suma de 500 lei”. Misiunea s-a încheiat pe 2 martie1989, după ce lectorul a părăsit țara, iar Munteanu devenise între timp membru PCR.
În perioada în care a fost informator, Munteanu a redactat mai multe note informative despre profesorul portughez, precum și despre alte persoane de la facultatea de Filologie din București. Spre exemplu, într-una din notele informative, Munteanu povestește despre petrecerea organizată cu ocazia zilei de naștere lectorului portughez și despre persoanele care au fost invitate acolo. Într-o altă informare, sursa ”Ioan” toarnă la Securitate ce i-a spus lectorul referitoare la faptul că relațiile culturale dintre România și Portugalia sunt ”într-un vizibil regres”.
Citiți aici notele la Securitate scrise de Marian Munteanu.
CNSAS a considerat însă că în baza Munteanu nu a fost colaborator al Securității în sensul Legii 293 din 2008, care precizează la articolul 2 litera b) următoarele: ”colaborator al Securităţii este persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.”
Cu alte cuvinte, deși a dat notele respective și a fost recompensat financiar pentru acestea, ”Ioan” nu a denunțat ”atitudini potrivnice regimului totalitar comunist și care vizau îngrădirea drepturilor și liberăților fundamentale ale omului”.
Citiți aici mai multe observații referitoare la decizia CNSAS referitoare la Marian Munteanu. Sursa România Curată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu