miercuri, 19 octombrie 2016

1 IUNIE DEVINE ZI LIBERA NELUCRATOARE

Elevii, profesorii si parintii au motive de bucurie: Ziua Copilului, sarbatorita in fiecare an pe 1 Iunie, devine zi nelucratoare.
Asadar, din 2017, elevii nu vor face ore pe 1 Iunie, iar parintii lor vor avea zi libera de la serviciu, pentru a petrece impreuna Ziua Copilului.
Proiectul legislativ care modifica art. 139 din Codul muncii, in sensul instituirii zilei de 1 iunie zi nelucratoare a fost adoptat de deputati marti, cu 237 de voturi "pentru".
Ziua Copilului in 2017 se va celebra in Romania pentru prima oara printr-o zi libera, timp pe care parintii il vor petrece impreuna cu copiii lor, timp de care avea nevoie tinand cont de viata agitata si de orele prelungite petrecute in prezent la serviciu.
Initiatorii propunerii legislative subliniaza ca in prezent parintii acorda prea putin din programul lor petrecerii timpului de calitate cu copiii.
"De fapt ce inseamna pentru copilul tau sa stea cu zi intreaga cu tine, sa-i apartii de dimineata pana seara? Inseamna o exceptie. Parintii aleaga de dimineata pana seara pentru ei, pentru a face ceva pentru viata copiilor lor. Dar uneori copiii nostri ne arata ca au nevoie de noi, de prezenta noastra, de atentia noastra, de implicarea noastra cu trup si suflet langa ei. Nu ca nu am face-o, dar cand suntem cu telefonul alaturi, e clar ca atentia noastra e divizata. Cand suntem cu grijile de la serviciu in minte, e clar ca nu suntem cu totul pentru ei acolo. (...)
Deci copilul are nevoie sa fim atenti la ceea ce spune, sa se simta ascultat, sa se simta protejat. Copilul are nevoie sa simta ca stii sa fii, pe langa parintele autoritar si care impune reguli, si parintele care devine copil din cand in cand, partener de joaca pentru el. Daca nu macar pe 1 iunie sa facem lucrul asta, atunci cand? Eu zic ca nu este o mare pierdere economica daca o zi din an ne daruim, de dimineata pana seara, timpul alaturi de copiii nostri", a declarat Andreea Marin, unul dintre sustinatorii propunerii.
Astfel, se completeaza calendarul cu zile libere pentru elevi in 2017:
  • 1 si 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie;
  • prima si a doua zi de Pasti;
  • 1 mai;
  • prima si a doua zi de Rusalii;
  • Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei;
  • 1 decembrie;
  • prima si a doua zi de Craciun;
  • doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora."

Nota! Legea va intra in vigoare dupa ce va fi promulgata de presedintele Iohannis si publicata in Monitorul Oficial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu